Ezeket ki ne hagyd! - Zenei csemegék a karneválon

2013.08.22. - 16:15 | Büki László 'Harlequin'

Ezeket ki ne hagyd! - Zenei csemegék a karneválon

Szubjektíve felkarolunk néhány előadót és a T. Olvasó figyelmébe ajánljuk. Tudjuk, hogy lesz emellett Csík zenekar, Paddy & The Rats, Firkin, satöbbi, mi most elsősorban a kevésbé "populáris" előadóknak adtunk írásunkkal több virtuális reflektorfényt.

Augusztus 22., csütörtök

Sörtér

16-30-tól Szombathelyi nap

Szombathelyi zenekaroké lesz a főszerep, a Re-Akció, Az Orr, a Voler Mouche és a Blues Jam színpadbirtoklásával. A négyesfogatból a sörhöz legjobban a Blues Jam zenéje passzol, este 10-től ugrásszerűen megnő a folyékony kenyeret fogyasztók száma, s vele együtt a bluest kedvelőké is. A zenei programok javarésze arra már egyébként is lecsorog, úgyhogy érdemes lesz "házasságra lépni" a sör-blues kombóval.

Fórum Színpad

21:00 Babos Gyula, László Attila és Tátrai Tibor gitártriója 

Három honi jazzguru virgázik a nagyszínpadon, mondhatjuk a mi Paco de Lucia - Al DiMeola - John McLaughlin triónk, ami kicsit sem savanyú és nem is sárga! Ismerve a három gitáristenség stílusát, a népzenébe oltott jazz, a klasszikus jazz és a jazzrock esszenciája fog kavarogni a levegőben. Fülsimogató zene a delikát hangok szerelmeseinek!

Borok utcája

18.30 Isis Big Band 

A Pintér Róbert dirigálta zenekar Horváth Meggievel a mikrofon mögött olyan közismert dallamokkal szórakoztatja a borutca - általában hömpölygő - közönségét, amitől a poharak is vidámabban koccannak egymáshoz. Kellemes dallamok, kellemes nedűk - a jó társaságok találkahelyén!   

Augusztus 23., péntek

Fórum Színpad

21:00 Boban és Marko Markovics Orkestar - A balkáni zene ereje

Fájdalom, hogy a balkáni zene erejét nem az eredetileg fellépő Fanfare Ciocarlia mutatja meg Savaria népének, ám az őket pótló és már-már rutinos Szombathelyre járó Boban Markovic Orkestar sem lesz visszafogottabb.

Sörtér

17:00 Cinkuši (Hr)

A zene az az eszköz, amelyen keresztül a Cinkuši együttes kifejezi gondolatait és nézeteit a világról. Az egészhez az alapot Horvátország gazdag néphagyományai adják, leginkább az északi régió, az úgynevezett „kaj" dialektust beszélő közösség kulturális öröksége. A „cinkuš" kifejezés a népnyelvben azt a harangot jelöli, amely az embereket elkíséri születésüktől halálukig, a harang, amely riaszt, jelez, esküvőre és temetésre hív.

 

Borok utcája

22:30 Szalonna és bandája koncert és táncház

Pál István "Szalonna" és bandája a magyar népdalkincs képzeletbeli ládikájából sorra húzza elő a jókedvre derítő dallamokat, ami a Borok utcájában elsődleges szempont! Ha hangulatilag magam alá esek, ezt hallgatom: 

 

Zsidó Udvar

21:00 Triple Funk jazzrock trió koncertje (Koller László basszusgitár, Ziskó Olivér dob, Kulhay Géza billentyűs hangszerek) 

Még sosem hallottuk őket, de amiben Koller Laci benne van, abból rossz nem sülhet ki. 

Augusztus 24., szombat

Fórum Színpad

21:00 „30 Fényév" - A 30 éves Ghymes Együttes jubileumi koncertje 

Bazsarózsa, Tánc a hóban, Regölés, Január, Smaragdváros - egy 30 éves életmű legszebb pillanataival ajándékozza meg a karneválozókat a zenekar.

A Ghymes zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: működésük alatt eddig 18 önálló albumot jelentettek meg, ezek közül 10 platina és 5 aranylemezzé vált. A lemezek sikere bizonyíték arra, hogy a minőségi, érzelemgazdag és fajsúlyos zenére, értékes gondolatokra mindig igent mond a közönség. A Ghymes munkássága az egyetemes kortárs kultúra kitörölhetetlen részévé vált úgy, hogy értéket teremtett, hordozott és őrzött meg.  

Borok utcája

22:30 Rúzsa Magdi koncertje

Többekkel ellentétben egy Aprócska blues-zal és nem egy aprócska blúzban vált országszerte ismertté. Aranytorok, kisugárzás, közvetlenség, mezítlábasság - ahogy Rúzsa Magdit szeretjük! 

Művészetek utcája

22.00   „... Párizs ege alatt..." Horváth Meggie & Peltzer Géza francia sanzon estje

Meggie és Géza, s általuk a sanzon úgy hozzánőtt Szombathelyhez, mint legióshoz a gládiusza. A Művészetek utcája meghitt helyszín e bensőséges hangulatú koncerthez. Andalítás műtárgyak ölelésében.  

Zsidó udvar

21:00 Gerendás Péter koncertje 

Bartók országában Szép Júliával fog érkezni - nem egy Elkésett karneválra.

 

Augusztus 25., vasárnap 

Fórum Színpad

16:00 Both Miklós Folkside - világzenei koncert 

Both Miki új etnoformációja a Folkside, friss harmóniákkal, Naprás-feelinggel. Miki igazi gitárprímás, aki mellé egy másik dudás", Szokolay Dongó Balázs is betársult prímet vinni.

 

21:30 Balogh Kálmán cimbalomművész és a Karavan Familia koncertje 

Cigány muzsika határok nélkül - dallamaik forrása nem egy tájegység vagy egy roma népcsoport, hanem az európai cigány kulturális és zenei örökség. Hagyománytisztelő és mégis mai hangzásukban a hazai vokális és hangszeres cigány stílusok mellett éppúgy érezni lehet a romániai lautár hagyomány jelenlétét, mint a flamenco vagy a manouche jazz hangjait vagy a keleti gyökereket őrző Balkán varázsát és az orosz cigány románcok érzelmes világát.

Borok utcája

19:30 Romengo együttes világzenei koncertje

A Romengo és Lakatos Mónika gondoskodik arról, hogy ne csak a lelket, hanem a lábat is megmozdítsák. Észrevétlenül értelmet nyer, hogy a cigánytánc mozdulatai valahol zsigerileg mindenkiben kódolva vannak - van, akiből duhajmód kitör, s van, akiben csak finom kéz- és ujjmozdulatokban fejeződik ki. Egy a lényeg: a zene vérmérséklettől függetlenül átlényegít. 

Művészetek utcája

21.00 Makám Zenekar koncertje 

A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás. A világzene kelet-közép- európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. 

Új hozzászólás