Összegzünk - Körmendi Napok 2013

Képgaléria megtekintése2013.08.22. - 00:15 | Waldo - Fotók: vaskarika.hu

Összegzünk - Körmendi Napok 2013

A legtöbb érdeklődőt az idén ötvenedik alkalommal megtartott tűzijáték vonzotta. A Rába-partján több, mint 20 ezer ember gyűlt össze, hogy megtekintse a Körmendi csata felidézését, a csónakfelvonulást, majd utána a rakéták tüzes parádéját. Ezt követően Körmend belvárosában egy gombostűt nem lehetett volna leejteni, megtelt valamennyi rendezvényi helyszín: a Borutca, a várudvar, az oldalkert és persze a Szabadság tér is. Tizedik alkalommal került megrendezésre idén a Körmendi Napok rendezvénysorozat, amelynek befejeztével H. Vörös Mártát, a Körmendi Kulturális Központ igazgatóját kérdeztük arról, hogyan értékeli a rendezvényt, mi volt a legnépszerűbb program, illetve hogy látja az elmúlt egy évtizedet a rendezvény tekintetében és vannak-e elképzelései a jövőt illetően.

Véget ért a tizedik Körmendi Napok rendezvénysorozat. Kívülállóként, mégis szinte az összes programon résztvevőként biztosan állíthatom, hogy egy színes, minden korosztály igényeit kielégítő négy napot élhettünk át Körmenden. Hogy értékeli maga a szervező az elmúlt hosszú hétvége történéseit?

Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert a szervező egészen másként látja az eseményeket, mint a közreműködő, és megint másként, mint a résztvevő, vagy a közönség. A szervező agya másként működik. Amikor tervezni kezd, kibontakozik a fejében egy rendezvény képe, átgondolja, hogy mi kell ahhoz, hogy az megvalósuljon, majd szépen építeni kezdi az egészet. A „mű" akkor mondható előkészítettnek, ha ahhoz minden hozzávaló rendelkezésre áll. Aztán amikor finisben vagyunk, és rakjuk össze az egészet, akkor derül ki, hogy mire nem gondoltunk, mit terveztünk túl, mi nem elég, mi sok. Ekkor látjuk, hogy az az álomkép, amely lebeg előttünk, ugyanazt mutatja-e a résztvevőknek, a közreműködőknek, a közönségnek és nekünk, szervezőknek. A létrehozás közben pedig folyamatosan korrigálni kell, hogy a kitűzött célhoz időben, épségben érjünk oda.

Az én szemem a szervezőé, amely azt látta, hogy elértük a célt, méghozzá időben és épségben. Jól előkészítettünk mindent, amiért hálás vagyok a kollégáimnak, az önkénteseknek, intézményeknek és valamennyi civil szerveződésnek, akik segítségünkre voltak. Felsorolni is nehéz volna, hogy ki mindenki járult hozzá ahhoz, hogy a Körmendi Napok 2013. évi rendezvényei jól sikerültek.

A magam részéről a legfőbb sikernek azt érzem, hogy a szervezés és a lebonyolítás is valódi közösségfejlesztő folyamat volt. Mindenki magáénak érezte a feladatokat, és megtett mindent, sőt sokkal többet annál, mint amit várhattunk tőle. A szervezőknek ez nem szórakozás, hanem nagyon kemény munka. A munka jutalma pedig itt nem más, mint a siker, a dicséret, az öröm, amely a közönségtől kap megerősítést. Úgy tűnik, az a több ezer ember, aki a programokon részt vett, nagyon jól érezte magát. Borzasztóan jól esik, hogy az utcán megállítanak, elmondják, hogy milyen jó volt, mi tetszett nekik a legjobban.

Az én agyam témákban gondolkodik, keresi az összefüggéseket, amelyek a tengelyeket adják, amihez igazodni lehet. Így született meg az a gondolat, hogy pénteken készüljünk rá, a szombati nap sportos legyen, a vasárnap hagyomány-felelevenítős (vasárnapi ebéd, együtt a család, barátok, sütemény, finom borok, illetve az élménytáborba érkezők letelepítése, fogadása, a nap közös eltöltése), az esti előadás előtt pedig játszós-jutalmazós. A hétfő meg legyen rákészülés a keddi ünnepre, ünnepvárásos, vigíliás, nyári ajándékos.

A programok sokszínűségét mi se bizonyítja jobban, mint az, hogy a gasztronómiától a táncon át egészen a motoros felvonulásig szinte a teljes, szórakoztató repertoárt átélhettük a négy nap alatt. Mennyire vettek részt a kilátogatók a szervezésben, mennyire voltak együttműködők? Hiszen sok versenyre, vetélkedőre nevezhettek.

Rendkívüli örömöt és élményt jelent számunkra, hogy a rendezvény programszolgáltatói javarészt városlakók. Egyik napon szerveztek, belül voltak a „körön", a következőn pedig élvezték, amit a másik „kör" mutat nekik. Szerencsések vagyunk itt, Körmenden, hogy ennyire jó a település összetartó ereje. Nyilván kellenek a húzóemberek, de egyedül valamennyien csak szélmalomharcot vívnánk. Nagyon nehéz felsorolni, hogy ki mindenki vállalt magára feladatot, nem is szeretnék senkit kihagyni! Fontos megemlíteni a Batthyány Bandériumot, aki a hagyományőrző élménytábort szervezte a Régió Hagyományőrzőkkel és a Bereki Bárkás Egylettel. Utóbbi a csónakfelvonulást is magára vállalta. Kiemelkedőt nyújtott a Vasparipa Egyesületet, a veterán- és túramotoros találkozóval, a Kosárlabda Klubot a Streetball-lal, Béri Balogh Ádám Táncegyüttest a Nemzetközi Néptáncgálával. Kevés volna a hely, hogy felsoroljam azokat, akik egy-egy műsorszámmal, vagy komplett műsorblokkal léptek a közönség elé.

És ha már közönség...

A közönség aktív résztvevőjévé vált az eseményeknek. A nézőkből szereplők váltak például az élményétkek főzésekor, a Város Tortájának elkészítésekor, a borkorcsolya kínálásával, és néhányan főszerepet kaptak a Szeretlek, Körmend! című vetélkedőn. Mindez azt bizonyítja, hogy valamennyien tenni is akarnak a városért, nem pusztán várják, hogy valami történjen. Számomra ez megnyugtató és mindenképpen biztató.

Szívmelengető érzés volt, amikor megpillanthattuk a Város Tortája címre nevezők alkotásait, mellettük pedig a borkorcsolya versenyre készített finomságokat. Örömünkre szolgált, hogy ilyen sokan neveztek. 7 torta és 14 féle borkorcsolya, valamint kétféle sütemény várta a zsűri döntését.

Itt jegyzem meg, hogy a tortákat az esti színház szünetében a közönségnek kínáltuk, tehát még egy „utózsűrizésen" is átestek.

Volt olyan program, ami a visszajelzések alapján valamiképp a látogatók kedvence lett? Melyik az a helyszín, az a koncert, ami a legtöbb látogatót vonzotta a négy nap során? 

Nem várt népszerűségnek örvendett az élményétkek főzése. Közel 30 csapat csaknem 250 fővel majdnem 40 féle ételt főzött vasárnap ebédre. Külön öröm volt, hogy a város lakói, illetve a turisták közül is nagyon sokan vették komolyan a felhívást, és fogyasztották el ebédjüket ebben a körben. Itt nem volt senki idegen, mindenkit jó szívvel invitáltak a szakácsok asztalaikhoz, ahogy az egy vendégségben szokás. Az ebéd után pedig még spontán tánc is volt, mindenki örömére!


Hihetetlenül izgalmas volt a Szeretlek, Körmend! vetélkedő. Félve ugrottunk bele, vezettem városnéző sétákat és biztattam sokakat a részvételre. Azt gondolom, hogy féltek jelentkezni, megriadtak talán attól, hogy iskolaszerű számonkérés lesz sok-sok dátummal és adattal. Végül 7 csapat jelentkezett, az előzetes kérdéssor megoldásával tudtunk egy előválogatást tartani és a 3 legeredményesebbet a döntőben versenyeztetni. Szerintem, aki ott volt, aki látta, a legtöbb kérdésre maga is tudta a választ, így bízom abban, hogy ezt a kísérleti játékot jövőre bővíteni tudjuk!

A legtöbb érdeklődőt természetesen az idén ötvenedik alkalommal megtartott tűzijáték vonzotta. A Rába-partján több, mint 20 ezer ember gyűlt össze, hogy megtekintse a Körmendi csata felidézését, a csónakfelvonulást, majd utána a rakéták tüzes parádéját. Ezt követően Körmend belvárosában egy gombostűt nem lehetett volna leejteni, megtelt valamennyi rendezvényi helyszín: a Borutca, a várudvar, az oldalkert és persze a Szabadság tér is. Hogy mi volt a legnépszerűbb? Ezt talán maguk a látogatók sem tudják megmondani. Az azonban biztos, hogy a helyszínek között folyamatos volt a mozgás, úgy tűnt, senki nem szeretne lemaradni semmiről.

Egy évtized távlatából - látva, hogy honnan indult a program, és milyen színes, kavargó, változatos programmá nőtte ki magát - a szervező talán óhatatlanul végiggondolja, hogy miben kell még fejlődni, mivel lehetne színesíteni a rendezvényt. Így pár nappal a programok után vannak már elképzelések, tervek a jövőre vonatkozóan?

Tanulságok mindig vannak. Az a jó, ha ezeket tudjuk hasznosítani, és a munkánkba beépíteni. Tudjuk, hogy mit kell másként, mit hibáztunk el, de azért reméljük, hogy ez nem hagyott mély nyomokat a vendégekben!

A programkínálattal óvatosan kell mozognunk. Nem árt előzetesen kitapogatni, hogy mire vevők az emberek, mit fogadnának örömmel, majd ennek megfelelően alakítani a programot. Természetesen megvan az a lehetőségünk is, hogy újdonságokat kínálunk, kockáztatva a sikert. Talán a legcélszerűbb arra törekedni, hogy a hagyományosan preferált programok mellé tegyünk innovatívakat is, és ezeket használjuk arra, hogy a látókört szélesítsük, izgalmas lehetőségeket teremtsünk, és mellettük - ha lehet - titokban tanítsunk is egy picit.

Ehhez elképzelések mindig vannak. Ebben a szakmában nem szabad csendesnek és szerénynek lenni, mert akkor elveszünk. Itt kell a megfelelő önbizalom, a megmutatni vágyás, a bizonyos harsányság. Mindez fontos azért, hogy elképzeléseinkből valóság szülessen, és ilyen rendezvények jöhessenek létre, mint a Körmendi Napok voltak - 2013-ban.

A T. Olvasónak egy csokorba gyűjtöttük a hét beszámolót, amikhez összesen több, mint hatszáz fotót válogattunk. 

Kerek évfordulókkal ünnepelnek - a Körmendi Napok 2013 első napja

2013.08.17. - 00:20 | Waldo

Kerek évfordulókkal ünnepelnek - a Körmendi Napok 2013. első napja

A Körmendi Napok rendezvénysorozat első napján először bezsebeltük a következő napokhoz szükséges hasznos információkat, kezünkbe vettünk egy "Szeretlek Körmend" vetélkedőhöz szükséges kérdőívet az Információs pultnál, majd meghallgattuk Vörös Károly nótaénekest, és a United Folk Orchestra koncertjét. Remek rendezvényindító nap volt a tizedik Körmendi Napokon.

 


Huszadik alkalommal pattogott a labda Körmenden - Streetball a Körmendi Napokon

2013.08.18. - 16:00 | Jene Bogi - Fotók: Waldo, Jene Bogi

Huszadik alkalommal pattogott a labda Körmenden - Streetball a Körmendi Napokon Huszadik alkalommal rendezték meg Körmenden a Streetball bajnokságot. Idén is rengetegen érkeztek, hogy összemérjék tudásukat. A meccsek egyszerre több pályán zajlottak, valamint dobóversenyekre is jelentkezhettek a játékosok. Az eseményt városunk polgármestere, Bebes István nyitotta meg, aki később a VIP meccsen a politikusokból álló csapat tagjaként lépett pályára a szponzorokból álló csapat ellen.

 


Induljon a Rock&Roll - a Körmendi Napok 2013 második napja

2013.08.18. - 23:30 | Jene Bogi

Induljon a Rock&Roll - a Körmendi Napok 2013. második napja A Körmendi Napok második napján részt vehettünk városnéző túrán, megnézhettük a veterán és túramotorokat, az este a színpadon pedig a rockzenéről szólt.

 

 



Cabernet Dorsa a város bora - a Körmendi Napok 2013 harmadik napja

2013.08.19. - 02:00 | Waldo

Cabernet Dorsa a város bora - a Körmendi Napok 2013. harmadik napja

A Körmendi Napok rendezvénysorozat harmadik napján kóstolhattunk finomabbnál finomabb ételeket, hallhattunk könnyű dixiland muzsikát a Union Rézfúvós Kvintettől. Részesei lehettünk a "Szeretlek Körmend" vetélkedő döntőjének, és belekóstolhattunk egy cseppnyi keleti hangulatba Erikával és táncosaival.

 

 

Körmendi csata a Rába partján - Körmendi Napok 2013 negyedik nap

2013.08.20. - 13:20 | Waldo

Körmendi csata a Rába partján - Körmendi Napok 2013. negyedik nap

A Körmendi Napok negyedik napjának délutánján a Müllex Kft. "Zöldprogramja" után a már napok óta a Batthyány-kastély kertjében táborozó hagyományőrző csoportok felvonulását láthattuk. A csoportok bemutatói után a Rába-parton elevenedett meg a körmendi csata, azt követően pedig Bebes István polgármester mondta el ünnepi beszédét.

 



Elakadt Trabi és görögtűz - Csónakfelvonulás és tűzijáték a Körmendi Napokon

2013.08.20. - 13:00 | Büki László 'Harlequin'

Elakadt Trabi és görögtűz - Csónakfelvonulás és tűzijáték a Körmendi Napokon

A csónakfelvonuláson ismét leúsztatták a kivilágított csónakokat és úszóalkalmatosságokat a Rábában, a Körmendi Napok részeként augusztus 19-én este. A felvonulást tradicionálisan a tűzijáték követte, mely idén a jubileumi, 50. évfordulójához érkezett. Fényáras beszámolónk, rengeteg fotóval!

 

 

Folkcolor - Népek tánca a Batthyány-kastély udvarán (fotóriport)

2013.08.21. - 00:30 | Büki László 'Harlequin'

Folkcolor - Népek tánca a Batthyány-kastély udvarán (fotóriport)

A Batthyány-kastély augusztus 19-én a tánc köré építette kulturális programját: egyik udvarán Erika és táncosainak tüzes hastáncát, míg a másikon a „Népek tánca" - Nemzetközi Néptáncgálát élvezhette a publikum. Ez utóbbin a helyi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes mellett többek között szicíliai, szlovák és német néptánccsoportok ismertették meg országuk folklórhagyományait.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás