Karneválláng - pénteki események a Savaria Karneválon

Képgaléria megtekintése2013.08.24. - 12:15 | vaskarika.hu

Karneválláng - pénteki események a Savaria Karneválon

Hastáncosok, középkori mutatványosok, kötélugrók, néptáncosok, rabszolgavásár, jelmezes felvonulás, apácashow a színpad előtt, koncertek, kalandvári gyermekkalandok - címszavakban a pénteki nap eseményei. Négy képgaléria egy cikkben!

Léghasítók, avagy mutatványosok, kötélugrók és néptáncosok a Borok utcájában

A középkori mutatványos hagyományok és a modern szórakoztatás csalta a napra a szépszámú érdeklődőt péntek koradélután a borutcai színpad elé. Az Artistica Anam Cara és a Szombathelyi Kötélugrók szinte többet voltak a levegőben, mint a földön, akárcsak az őket követő Ungaresca Táncegyüttes legényei. A táncosokat a Boglya Népzenei Együttes kísérte.  

A Borok utcájának programjairól készült írásunk és galériánk ide, vagy a képre kattintva megtekinthető. 

Keleti varázs a karneválon

A hastáncosok ismét elbűvölték Savaria népét. A Szultánia Kávéház (Cafe Frei) már koradélután hastáncbemutatókkal várta a kávé szerelmeseit, s várja a hátralevő két napban is - szombaton és vasárnap háremrablással színesítve. A kávéházban adakozni is lehet, jótékonysági gyűjtést végez a "Kézfogás a gyermekekért" Egyesülettel közösen gyermekotthonok javára.

A moziárkád alatt a Keleti Udvar igazi keleti kényelem és kényeztetés a szemnek: megyei hastánccsoportok és meghívott neves táncosok adnak ízelítőt kelet varázslatos táncából. Pénteken fellépett Novák Viki és a New Age Tribal, Nadima, az Isis Gyöngyei Sopronból, a Mira Orient Art, Tobischka Kata és az 1001 Tánccsoport, Reggaetondance Team, Déri Kata és a Sivatag Hercegnői.

A keleti táncokról készült írásunk és galériánk ide, vagy a képre kattintva megtekinthető.  

Nem röpül a turul - A nemzet közének intervenciós rabszolga-párelválasztó vására 

Kelemen Zoltán (rómaiként született Flavius Calmaricus Egoismus) és társulata ismét komoly rekeszizompróbát tarott a Romkert közönségének. Történetükben a Római Birodalom sikerének titka a család. Három gyerek, három szoba, négy kerék, egy biga. Viszont, ha már nincs meg a négy kerék, s így nem gurul a biga, a hitelekkel együtt dől az összes szoba, a három gyerekkel nem lehet menni sehova, a boldogság pedig oda, akkor már nincs hova fejlődni. Ilyen körülmények között megáll a növekedés.

A nemzet közének összetartozása kétségtelenül fontos dolog, de sajnos ebből gyakran csak a tartozás marad. A jövő generációnak és az új, még felhőtlenül gyarapodó családok és azok létrejöttének érdekében, Populismus császár kiemelt figyelmet fordít a köz állami szintre emelt párelválasztására.

Ha elrepült a boldogság ragadozó madara, nem röpül többet a turul, akkor orvosolni kell ezt a problémát, ezért jött létre a rabszolga-párelválasztó vásár. A Birodalmi Konfliktuskezelő Érdektelenségegyeztető Tanács szigorú, de igazságos felügyelete mellett kiderült, hogy ki szabadulhatott meg teherré vált oldalbordájától és ki nem a nagy birodalmi párelválasztón.

Annyit elárulhatunk, hogy a végső döntés meghozatalában a közönség is aktívan részt vehetett.

Kalandvár, a gyerekbirodalom

Pénteken a Gáyer-parkban felépített Kalandvárban meghallgathattuk a Kiskalász zenekar illetve a Kolompos együttes koncertjét, láthattuk a Rézerdő lakói című előadást Méhes Csaba és a Brass in the Five előadásában, és a Waldorf iskola tanulóinak zsonglőr előadását. Közben pedig rengeteget játszhattunk, kézműveskedhettünk.

A Kalandvárban készült galéria ide, vagy a képre kattintva megtekinthető. 

Jelmezes felvonulás

Augusztus 23-án, pénteken este hétkor indult a már hagyományos jelmezes felvonulás a Történelmi Témapark mellől. Közel tízszázadnyi jelmezes idézte fel a város és a régió történetét. A katonaság élén Claudius császár, mögötte a Savaria Legio Egyesület és Róma többi katonája után sorakozott fel a menet. A felvonulás egyik meglepetése a Tűzmadarak artistacsoport steampunk időgép-velocipédje volt.

A jelmezes felvonulásról készült írásunk és galériánk ide, vagy a képre kattintva megtekinthető.  

Koncertek - Cinkusi, Chalaban, Budapest Jazz Orchestra & Malek Andrea

A Sörtéren lefüleltük az apácákat színpad elé "tombolni" hívó Villon Triót, a horvát Cinkusi-t, akik számára a zene az az eszköz, amelyen keresztül kifejezik gondolataikat és nézeteiket a világról. Az egészhez az alapot Horvátország gazdag néphagyományai adják, leginkább az északi régió, az úgynevezett „kaj" dialektust beszélő közösség kulturális öröksége. A „cinkuš" kifejezés a népnyelvben azt a harangot jelöli, amely az embereket elkíséri születésüktől halálukig, a harang, amely riaszt, jelez, esküvőre és temetésre hív. A Fórum Színpadot a felvonulás előtt a Chalaban együttes uralta arab ritmusaival. A zenekar fennállása óta az afro-arab zene első számú képviselőjévé vált Közép- és Kelet-Európában. Este a Budapest Jazz Orchestra & Malek Andrea zenélt a Sörtéren

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás