"Füst a szemében" - Cseh Tamás 70 – emlékest a Hadik Irodalmi Szalonban (szept. 25.)

2013.09.18. - 00:10 | vaskarika.hu

"Füst a szemében" - Cseh Tamás 70 – emlékest a Hadik Irodalmi Szalonban (szept. 25.)

Helyszín: Budapest, Hadik Kávéház

Dátum: 2013.09.25.

A nyári szünet után, a 2013/2014-es őszi szezont egy igen különleges esttel indítja a Hadik Irodalmi Szalon: fennállásának 30. irodalmi, művészeti rendezvényére kerül sor, s ezt az alkalmat egy olyan kivételes zenész, előadóművész, énekes emlékestjével ünnepli, aki nevével kultuszt teremtett, dalai, előadásmódja, személye beleégett az őt ismerők, szeretők, követők fülébe, szívébe – szeptember 25-én Cseh Tamásra emlékezünk együtt.

A 2010-es indulásunk óta ez a huszonkilenc este számunkra meghatározó volt, hisz lassan három éve hónapról hónapra izgulva készültünk estjeinkkel: a versek, felolvasások, vetítések, ének és zene, a képzőművészet összekapcsolásával, a jóízű, emberközeli, meghitt beszélgetések által az irodalom, a művészeti ágak együttállását igyekeztünk bemutatni. Megtisztelő, hogy estjeinken mindig teltház előtt beszélgethettek a magyar művészeti élet meghatározó alkotói: írók, festők, zenészek, fotóművészek, színművészek, költők, történészek - barátok, ismerősök, kortársak, alkotótársak.

Harmincadik estünk, melyre szeptember 25-én kerül sor, sok tekintetben különleges lesz. Régóta tervezzük, hogy egyik legkedvesebb alkotónkat idézzük meg a számára is otthonos Bartók Béla úton, a Hadik Kávéházban. Cseh Tamás Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas, Magyar Örökség díjas zeneszerző, énekes, előadóművész, indián nevén „Füst a szemében" egyaránt jól ismert sajátos előadásmódjáról, Bereményi Gézával közös dalairól, színházi munkáiból, filmszerepeiből, vibráló személyiségéről. Az est címe, a Füst a szemében cím Cseh Tamás indián-létére utal. Társaival 1961-ben Bakonybél közelében a Bakony hegység egyik eldugott völgyét „indián területté" nyilvánították, ettől kezdve egészen haláláig minden évben megszervezték az indiántábort. Haditábort is rendeztek és elmélyült kutatást folytattak választott törzsük történetéről. Cseh Tamás, akinek Füst a szemében volt az indián neve.

A rá emlékező esten vendégeink kollégái, barátai, tisztelői lesznek: Bereményi Géza dalszöveg-és forgatókönyvíró, Másik János zeneszerző, énekes, Márta István zeneszerző, fesztiváligazgató és az őt megidéző fiatal zenészek: Nagy Péter színművész (ének) és Dobri Dániel (gitár).

Bereményi Géza 1970-től fogva zenélt együtt Cseh Tamással, az 1988-as Mélyrepülés lemez kivételével dalainak szövegírója volt. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Prima Primissima díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező neve egy életen át összeforrt tehát Cseh Tamáséval. Egyek voltak ízlésben, zenében, állandó alkotótársak, barátok. 

1974-ben jelent meg az első Cseh Tamás-lemez Bereményi Géza dalszövegeivel, akkor Másik Jánossal közös előadásban: ez volt a Levél nővéremnek. Ezt követte az Antoine és Désiré, majd évente-kétévente egy-egy újabb közös Cseh-Bereményi album. Utolsó közös munkájuk A véletlen szavai című CD volt, amely 2007-ben jelent meg.
"Életem szerencséje volt, hogy találkoztam veled. Testvérkém! Nem mondom azt, hogy Isten veled, mert, ahogy én ismerlek,a legváratlanabb pillanatokban fogok találkozni még veled. Sohasem foglak elfelejteni." - Ezekkel a szavakkal búcsúztatta Bereményi barátját 2009-ben.

Másik János zeneszerző, énekes, gitáros nem először lesz vendégünk a Hadik Irodalmi Szalonban. Az ő neve is erősen összekapcsolódik Cseh Tamáséval, hisz számtalan közös munka, lemez, dal, est és maga a barátság fűzte őket egy életen át egybe. 

Másik János 1971-től zenél, 1972-76 között az Interbrass zenei vezetője, 1977-79 között a Kőszegi Group, 1980-tól a Dimenzió tagja volt. 1982-ben az alkalmi Supergrouppal turnézott, majd az Európa Kiadó, a Trabant, és a Balaton zenekarokban játszott. 1988-90 között saját zenekarával, a Trance Balance-szal koncertezett. Neve egyet jelent a nyolcvanas évek undergroundjával. Cseh Tamással szerző-és előadótársak voltak, például a Cimbora gyermeklemezen, a Levél nővéremnek I-II. lemezeken. 

Márta István zeneszerző, színház és fesztiváligazgató, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője számtalan művészi, munka és baráti szálon kapcsolódik Cseh Tamáshoz, nagyon sok közös munkájuk volt. 

Budapesten 1972 és 1977 között a Huszonötödik Színházban "futott" Cseh Tamás estje, amelyeken Bereményi Géza verseit tolmácsolta az Ad Libitum együttes kíséretében. Az együttesben Márta István gitározott, xilofonozott és citerázott. Később sok turnét szervezett Cseh tamás számára, volt olyan is, amikor ketten utaztak az országban. Az Új dalok című lemezt Cseh Tamás Kapolcson, Márta István pajtájában készítették el, első erdélyi turnéját is ő szervezte 1990-ben. Cseh Tamás Kapolcson, a Művészetek Völgyében is rendszeres fellépő volt.

"Cseh Tamás nagyon termékeny volt, sok dalt írt, amelyek mára közkinccsé váltak, ez pedig óriási dolog. Egy zeneszerző nem kívánhat többet, minthogy a dalait dúdolják és ne csak dúdolják, hanem értsék is. Ahhoz pedig, hogy értsék, olyan versek és olyan dallamok kellettek, amik az emberek különféle gondolatait közvetítik."- állítja Márta István.

Az emlékest különleges meglepetése a Nagy Péter és Dobri Dániel duó. A zeneakadémistákból álló Dobridan formációval Cseh Tamás-emlék, illetve Bereményi Gézával közösen készített új dalaikat játsszák, de rendre fellépnek ketten is - Nagy Péter színművész énekel, Dobri Dániel gitározik.

Bereményi Géza állítja: friss alkotótársaival nem új keletű az ismeretség: a zeneszerző-gitáros Dobri Dánielt kamaszkora óta ismeri, Nagy Pétert pedig színpadon és filmben is rendezte. A Hadik irodalmi Szalonban élőben zenélnek nekünk: Bereményi Géza és Cseh Tamás ihletettségében.

Háziasszony: Juhász Anna

A belépés 500 Ft, regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az címen.

A kapunyitás, regisztráció és helyfoglalás (az érkezés sorrendjében) 18.00 órától!

A Hadik Irodalmi Szalon a facebookon: www.facebook.com/hadikszalon

Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/469812676451028/?context=create

Mindenkit szeretettel várunk!


Új hozzászólás