MEDIAWAVE'2009 fesztiválajánló - Filmes programok

2009.04.08. - 16:00 | vaskarika.hu

MEDIAWAVE'2009 fesztiválajánló - Filmes programok

Helyszín: Győr

Dátum: 2009.04.25 - 05.02.

19. alkalommal rendezik meg Győrben április 25. és május 2. között a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivált. Az audiovizuális élményfürdő ismét rengeteg értékes és érdekes programmal várja az érdeklődőket, melynek első körében a filmes programokról adunk részletes tájékoztatót, a játékfilmektől a zenés dokumentumfilmeken át, az erotika és a forradalom kapcsolatáig.

Annak ellenére is nagyon színvonalasnak ígérkezik a felhozatal, hogy az ismert gazdasági viszonyok a szervezők dolgát ott is nagymértékben megnehezítették. A későbbiekben részletesen bemutatjuk a zenei, illetve a kapcsolódó események programjait, illetve a fellépő zenekarokról külön-külön is megemlékezünk, többnyire lemezkritika formájában.

NEMZETKÖZI FILMVERSENY

Az idei versenyprogramba nevezett 1334 filmből, amelyek a világ 78 országából érkeztek, az előzsűri 67 filmet válogatott a versenyprogramba, a MEDIAWAVE-n már hagyományosnak számító animációs, kisjáték-, kísérleti és dokumentumfilmek mellett egészestés játékfilm kategóriában is.

Játékfilmek

Veit Helmer, a Tuvalu rendezőjének új játékfilmje, az Abszurdisztán egy kis falu közösségének mindennapjait mutatja be, akiknek a víz, azaz annak hiánya, jelenti a legnagyobb gondot, no meg a férfiak, akik kisujjukat sem mozdítják azért, hogy megoldják a helyzetet.

Christophe van Rompaey Moszkva, Belgium c. játékfilmje a Cannes-i Filmfesztiválon a Legjobb filmnek és a Legjobb forgatókönyvnek járó díjakat szerezte meg. A film egy teljesen átlagos negyvenes éveiben járó nő és egy nála több mint egy évtizeddel fiatalabb kamionsofőr szerelmét, annak akadályait, illetve kibontakozásának lehetőségeit boncolgatja a maga naturalista, realista, ugyanakkor ironikus stílusában.

Jens Jonsson A pingpong királyában ügyesen játszik a skandináv tragikomédia műfajára jellemző stílusjegyekkel. Rille és Erik mindenben totális ellentétei egymásnak, mégis legjobb barátokként tisztelik a másikat, hiszen testvérek. Legalábbis így hiszik... Talán nem véletlen, hogy Jens Jonsson első nagyjátékfilmje a 2008-as Sundance Filmfesztiválon bezsebelhette a legjobb fényképezés díját és a zsűri nagydíját is.

Kisjátékfilmek

A MEDIAWAVE kisjátékfilmjeinek többségét idén a testvéri kapcsolatok bonyolult összetettsége illetve a víz mint természeti erő tematika ihlette.

Jan Wagner az élet mindennapi apró(?) örömeiről, az első kapásról, az első randevúkísérletről és nem utolsó sorban a testvéri szeretetről és bajtársiasságról mesél tömören rendkívül visszafogott színészi játékkal, kevés dialógussal, minimalista képi világgal, filmjének mégis rendkívül bensőséges, intim hangulatot varázsolva A bátyám c. alkotásban.

Hatuey Viveros mexikói filmrendező fekete-fehér képekkel mesél egy öreg férfiról az Árapályban, aki napról-napra tengerbe veszett feleségének különböző tárgyait próbálja meg visszakapni a víztől, mintha így őt magát is újra magáénak tudhatná.

Benh Zeitlin a Dicsőség a tenger felettben New Orleansért mond gyászmisét giccs, túlzott szentimentalizmus vagy éppen szenzációhajhászás nélkül, a túlélők erejét és életigenlését a központba állítva.

Andrew Haigh 5 mérföldje egy tizenéves lányról szól, akit unokatestvéreivel együtt nyaralni küldenek az óceán partjára, annak reményében, hogy ott megfeledkezik a kórházi ágyon fekvő nővéréről. A film operatőre a Deltát is fényképező Erdély Mátyás volt.

Animációs filmek

Az animációs filmek idén is erős mezőnyt alkotnak a versenyprogramon belül. Csak ízelítőül íme pár animációs remekmű, amit közönségünk megtekinthet:

Bill Plympton világhírű animációs filmrendező egészestés filmje, az Idióták és angyalok Tarantino és Wenders filmjeinek hangvételét, tematikáját jeleníti meg a maga sajátos „Plympton" stílusában.

David Anderson (aki korábban pl. a Motion Control című kísérleti táncfilmjével nyert a MEDIAWAVE-en díjat) idén egy - minden értelemben - lírai, a perzsa költészetre és kalligráfiára épülő rövid animációs filmjével, a Rejtőzködők nyelvével van jelen a versenyben.

Signe Baumane Szex teljes mellbedobással című erotikus oktató rajzfilmjének első 3 epizódja tavaly már járt nálunk. Idén a folytatásokat küldte el, amelyek segítségével ugyanolyan izgalmas felfedezéseket tehetünk ezen a területen, mint az előző részekkel tavaly.

Kísérleti filmek

A kísérleti filmek között 2009-ben lenyűgöző kompozíciós képi világú és koreográfiájú tánc- és operafilmek lesznek, mint:

Alla Kovgan és David Hinton Dél-Afrikában készült Nora c. táncfilmje, mely Nora Chipaumire életét dolgozza fel a tánc nyelvén beszélve.


Laura Taler Szerelmes dalok c. zenei kísérleti filmje Mozart, Wolf és Mahler zenéjére meséli el a mindannyiunk által olyan jól ismert, régi-régi történetet a szerelemről, a hűtlenségről és a megbocsátásról.

Daniel Abke Holnap, igen! c. filmjében a kosarasok edzésének, illetve meccsének ritmikájából, mozdulataiból, zajaiból komponált filmre lélegzetelállító analízist mindennapi tevékenységeink muzikalitásáról.

Dokumentumfilmek

A MEDIAWAVE'2009 versenyprogramba válogatott dokumentumfilmjei igazi ínyencségeket ígérnek:

Bettina Timm az Űrállomásban egy olyan, a világ által már rég elfeledett, Isten háta mögötti, a kozmikus sugárzást vizsgáló központba látogat el, ahol a két takarítónővel együtt mindössze hat ember tengeti még mindennapjait. Itt a 3500m magasan fekvő állomáson, az Aragaz hegy csúcsán mintha 1980-ban megállt volna az idő.

Javier Chillon a A Schneider-kórban álarchív felvételeket készített és használ, hogy minél hitelesebbnek tűnjön a néző szemében ál-dokumentumfilmje arról, hogy az ötvenes években a szovjetek egy csimpánz segítségével halálos vírust terjesztettek el Nyugat-Németországban.

Boris Mitic több epizódból álló Viszlát, hogy vagy? c. dokumentumfilmjében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy 50.000 km-es, 3 évig tartó balkáni túra alatt dokumentált anyagokból egy csokorra való aforizmagyűjteményt állítson össze a maga szarkasztikus humorában.

Chao Gan A vörös versenyben azoknak a szegény családból származó kínai gyerekeknek a fárasztó edzésekkel zsúfolt napjait követi végig, akiket szüleik tornászoknak adnak annak reményében, egyszer - bajnokként - megváltják őket az anyagi nyomorból.

A nemzetközi filmverseny vetítési helyszínei

A nemzetközi filmverseny programjait közönségünk egész héten a Rómer Ház Hrabal mozi „Unit" Premier termében láthatja, illetve április 25-26-i hétvégén és május 1-jén, 2-án a Richter Teremben is tartunk a versenyfilmekből vetítéseket. Emellett a Győri Filmarchívum a Fesztivál idejére megnyíló mozijában, az Európa Teremben is zajlanak majd (többek között) versenyfilm vetítések. Utóbbit nézőink a Kazinczy u. 5. szám alatt találhatják a belső udvaron, a padlástéren.

PANORÁMA PROGRAM

A nemzetközi versenyfilmek mellett a fesztivál közönsége a versenybe nem került panoráma filmekből, azaz zenei dokumentumfilmekből, életmű válogatásokból, illetve speciális tematikájú mozgóképekből is csemegézhet.

Zenei dokumentumfilmek

A MEDIAWAVE törzsközönsége számára kedves zenei dokumentumfilmeket idén sem hagyjuk ki természetesen a programból.

A panoráma programban lesz látható Bordos Anikó Petőfilmje, ami különböző műfajokat (videoklip, dokumentum, riport, fikció, road movie) használ a Rackajam zenekar erdélyi turnéjának dokumentálására.

Klaus Hundsbichler Világforradalma nemcsak Stefan Webert és színpadi orgiáiról elhíresült bandáját, a "Drahdiwaberl"-t mutatja be a közönségnek, de a csapat álmát is egy az egész világot megrengető forradalomról.

Mi a közös az amerikai bluesban és az indiai népzenében? Vasudha Joshi az Elkapni a szelet c. filmben erre keresi (és találja meg) a választ.

A zenei dokumentumfilmek vetítési helyszíne a Rómer Ház Hrabal mozi Káldy terme.

BBS 50

A Balázs Béla Stúdió a kísérletezés és a pályakezdés lehetőségeinek megteremtésével, a hagyományos ábrázolás korlátait feszegető munkáival folyamatos kihívást jelentett a hivatalos filmkészítés számára. A hatvanas évek eleje óta a magyar film meghatározó alkotóinak szinte mindegyike készített filmet ebben a műhelyben. A Stúdió megalakításának (az első filmklubok megrendezésének) 50. évfordulója alkalmából vetítéssorozatot rendezünk főként a Stúdió első évtizedének filmes termését felölelő válogatással.

Látható lesz Gazdag Gyula két dokumentumfilmje, a Hosszú futásodra mindig számíthatunk és A válogatás, Sándor Páltól a Három történet a romantikáról, Kézdi-Kovács Zsolt: Egy gyávaság története, Huszárik Zoltántól a filmköltészet remekműveként számon tartott Elégia mellett a Capriccio is, Szomjas Györgytől a „'69: szexuális forradalom" speciális tematikába illeszkedő rövidfilmje, a Nászutak, Schiffer Pál Fekete vonat c. dokumentumfilmje, Szabó Istvántól a Te , Sára Sándor Cigányok, Novák Márk Kedd és Tóth János Aréna c. alkotása is.

A BBS 50 válogatás megtekinthető a Győri Filmarchívum Európa termében a Kazinczy u. 5. szám alatt a padlástéren május 2-án 13.00-tól.

Válogatás Szomjas György filmjeiből

Szomjas György munkássága előtt tisztelegve olyan filmeket tűztünk a rendezőtől műsorra, mint a legendás westernt Djoko Rosić-csal a főszerepben, a Talpuk alatt fütyül a szélt, a Bán Jánost, Szirtes Ágit, Andorai Pétert felvonultató Falfúrót, a Gólya kocsmát több generációnak emlékezetes hellyé tevő Roncsfilmet, illetve a Hobo és Deák Bill Gyula zenéjére épülő Kopaszkutyát.

Szomjas György filmjei a Győri Filmarchívum Európa termében a Kazinczy u. 5. szám alatt a padlástéren lesznek láthatóak.

Román filmek, filmfesztiválok, filmiskolák válogatása

A MEDIAWAVE'2009 kiemelt vendége Románia, így izgalmas, évről-évre meglepetésekkel szolgáló filmművészetét is megpróbáljuk filmes bemutatókkal megragadni és a közönségünk elé tárni. A MEDIAWAVE Fesztivál-díjas román filmek mellett (Radu Jude: Képcső, Cristian Nemescu: Marilena a P7-ből, Lépcsőházi történet, illetve Radu Igazság Félnapos forradalom) vendégünk lesz az Astra Film Festival és az UNATC Bukaresti Képzőművészeti Egyetem, akik válogatásaikkal igyekeznek a közönségnek egy minden műfajt átfogó csokrot nyújtani a román filmművészetből (kísérleti filmektől az animáción át a dokumentumfilmekig illetve játékfilmekig).

A román filmeket a Rómer Ház Hrabal mozi Káldy termében vetítjük a fesztivál ideje alatt.

1969: Erotika és forradalom

Ahogy a MEDIAWAVE előző éveiben, 2009-ben is speciális tematikák köré szervezzük majd a programsorozataink egy részét. Ennek keretében a MEDIAWAVE'2009 egyrészt 1969. negyvenedik évfordulójáról emlékezik meg, azon belül pedig a szexuális forradalomról, amelynek a mozgóképen, illetve a vásznon is volt hatása. A 2009-es fesztiválon olyan művészi, erotikus filmek vetítésével fogjuk körbejárni a témát, amelyek a MEDIAWAVE Fesztivál 19 éves történetének legjobb alkotásainak bizonyultak.

A MEDIAWAVE legjobb erotikus filmjeit a Győri Filmarchívum Európa termében a Kazinczy u. 5. szám alatt a padlástéren nézheti meg a kedves érdeklődő.

„Egy földön élünk!" - a globális felmelegedés

A MEDIAWAVE'2009 a Reflex Környezetvédő Egyesülettel, a Magyar természetvédők Szövetségével és a Climate Alliance-szal közösen programsorozatot szervez az éghajlatváltozás, annak környezeti és társadalmi hatásai illetve a lehetséges megelőzés témakörében, filmvetítésekkel, előadásokkal, beszélgetésekkel, fotókiállításokkal, illetve a közönséget aktívan bevonó „akciókkal".

A filmvetítések között szerepelnek válogatások a Védegylet Klímaébresztő Filmfesztivál programjából, a MEDIAWAVE'2009-re ebben a témában nevezett filmekből, illetve a REFLEX Környezetvédő egyesület és a MEDIAWAVE rövidfilm pályázatára beküldött alkotásokból.

A globális felmelegedés tematikájú válogatásokat a Megyeháza téren felállított MEDIAWAVE Zsebmoziban nézheti meg a közönség (ingyenesen).

PASSPORT CONTROL NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI MŰHELY

PASSPORT CONTROL nemzetközi ifjúsági művészeti műhelyben alkotómunka zajlik profi oktatók segédletével. A műhelymunkát kiállítások és vetítések kísérik az előző workshopok fotóiból és filmjeiből, s természetesen vetítések és koncertek zárják, amelyen szakemberek értékelik a látottakat és hallottakat. A műhelyek résztvevői számos országból érkeznek, pl. Iránból, Szerbiából, Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Olaszországból, Romániából, stb.

A PASSPORT CONTROL Fesztiváltavasz április 22. és május 2. között Győrben film-, fotó-, zenei műhelyen kívül immár színházi műhellyel is várja az érdeklődőket.

A filmműhelyben Vízi Mária, Nagypál Orsolya segédlete/irányítása mellet forgatnak filmeket a résztvevők, ugyanakkor részt vehetnek olyan elismert szaktekintélyek előadásán is, mint Alan Heim Oscar-díjas vágó, Andrey Paounov dokumentumfilm rendező, Vera Neubauer animációsfilm rendező, Vivi Drăgan Vasile operatőr.

A fotóműhely vezető tanára Pettendi Szabó Péter mellett, Boltresz Attila (HUN), Molnár Edvárd (SRB) és Radu Igazság (ROM) fogja a nemzetközi résztvevőket elkalauzolni a fotográfia rejtelmeibe.

A színházi műhelyt Antal Attila szabadkai színház- és filmrendező, valamint Kocsis Richárd győri képzőművész vezeti majd. A színpadi gyakorlatok mellett a hazánkban kuriózumnak számító látványszínház eszközeit felhasználva hoznak létre a résztvevők közreműködésével előadást.

FILMSZAKMAI PROGRAMOK, FILMSZAKMAI KONFERENCIÁK

A MEDIAWAVE'2009 április 30-án egész napos (10:00-18:00) konferenciát szervez a Vaskakas Bábszínházban a következő témák mentén:

A magyar film jövőképe

Felkért hozzászóló: Tóth Erzsébet az MMKA főtitkára, Szomjas György a Magyar Filmművész Szövetség elnöke

Nemzeti támogatási formák, régiós programok, EU-s támogatási lehetőségek

Felkért hozzászóló: Grunwalsky Ferenc MMKA elnök, Schulze Éva NKA Mozgókép Szakmai Kollégium vezetője, Joó Tamás EUROIMAGES képviselő, Kiss Enikő Mediadesk képviselője Kézdi-Kovács Zsolt tanácsadó
Meghívott vendégek: dr Peter Zawrel Bécsi Filmalap igazgatója, Charlotte Appelgren, Secretary-General, Cine Regio

Pitching party - gyakorlati bemutató, avagy javaslat az MMKA elosztási rendszerének megújítására

A pitching fórumok lehetőségei a filmtervek megvalósításának folyamatában.

Felkért előadók: Lovas Balázs, a Fade In Script Consulting alapítója és Gabriella Brunnenmeyer, Artistic Director of Connecting Cottbus

Pitching fórum: játék, kisjáték és dokumentumfilm tervek bemutatása

A Fórum levezető moderátora Monory M. Andrást, producer szakértőjének Muhi András.

Meghívott vendégek: a hazai filmszakmai szervezetek képviselői, alkotók, szakkollégiumi tagok, kurátorok, televíziós szakemberek, külföldi filmes szervezetek képviselői.

Május 1-jén a Rómer Ház „Unit" Premier termében 10:00-12:30 között VALÓSÁG - KÉPEK címmel kerekasztal beszélgetést szervezünk a dokumentumfilm vizualitásáról.

A beszélgetés moderátora: Szalay Péter dokumentumfilm rendező

Résztvevők: Bálint Ibolya, Csubrilo Zoltán, Domokos János, Feszt Judit, Papp Gábor Zsigmond, Somogyvári Gergely, Szilágyi Kornél és Szirmai Márton rendezők, ill. Bálint Arthur, Dömötör Péter és Lovasi Zoltán operatőrök.

Új hozzászólás