Légy művelt 1 perc alatt – Instant művészettörténet II. rész

2013.09.27. - 17:00 | vaskarika.hu / manna.ro

Légy művelt 1 perc alatt – Instant művészettörténet II. rész

Folytatjuk nyers és lényegre törő képzőművészeti magánóránkat! A második leckében 1 perc alatt megismered a modern festészet nagyjait.

HIRDETÉS

Ismerd fel stílus alapján, hogy ki festette az adott képet, és vágj fel vele a barátaid előtt! Folytatódik kemény képzőművészeti gyorstalpalónk kezdőknek. Ezúttal kizárólag modern festők kerülnek terítékre.

Goya

Ha a képen zombik ölelkeznek a Majmok bolygója szereplőivel, akkor az elkövető az első modern festő, a spanyol romantikus Francisco Goya (1746-1828).

Monet

Ha sok-sok élénk színű pötty katyvaszából összeáll valami, ami távolról nézve egészen olyan, mint egy épület vagy táj, akkor az elkövető a francia impresszionista Claude Monet (1840-1926).

Seurat

Ha sok-sok apró és fakó pöttyből összeáll valami, ami távolról nézve egészen olyan, mint egy táj, ahol emberek unatkoznak, akkor az elkövető a pointilizmus atyja, a francia posztimpresszionista, Georges Seurat (1859-1891).

Klimt

Ha minden nő bazinagy aranyszínű paplanokba és geometriai formákba van csomagolva, és olyan az arcuk, mintha magukhoz nyúlnának a paplan alatt, pedig látszik a kezük, akkor az elkövető a szecessziós stílus osztrák mestere, Gustav Klimt (1862-1918).

Van Gogh

Ha a kép örvénylő kék és sárga kukacokból áll, és olyan az egész, mintha egy kifacsart törölközőre festették volna, akkor az elkövető a holland posztimpresszionista, Vincent van Gogh (1853-1890).

Lautrec

Ha bordélyházi lányok pihennek vagy táncolnak egy menetre várva, akkor az elkövető a francia posztimpresszionista, Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901).

Schiele

Ha bordélyházi lányok pihennek vagy haldokolnak ötszáz menet után, akkor az elkövető a sajátosan groteszk, szinte pornográf rajzokat ránk hagyó osztrák figuratív avantgárd festő, Egon Schiele (1890-1918).

Frida

Ha egy összenőtt szemöldökű, bajszos nő testéből mindenféle kínzóeszközök lógnak, akkor az elkövető a mexikói szürrealista-naiv, Frida Kahlo (1907-1954).

Rothko

Ha látunk egy zászlót, de nem tudjuk, melyik országé, akkor az elkövető a lett-zsidó származású amerikai absztrakt expresszionista, Mark Rothko (1903-1970).

Modigliani

Ha mindenkinek ufófeje van, és olyan a szeme, mint egy vak szamurájnak, akkor az elkövető az olasz zsidó avantgárd festő és szobrász, Amadeo Modigliani (1884-1920).

Mondrian

Ha kisebb-nagyobb fürdőszobacsempék közé Románia nemzeti színeit csempészték, akkor az elkövető a De Stijl mozgalom (más néven neoplaszticizmus) vezéralakja, a holland Piet Mondrian (1872-1944).

Pollock

Ha olyan az egész, mintha egy részeg szobafestő belehányt volna egy tál répafőzelékbe, akkor az elkövető az amerikai absztrakt expresszionista Jackson Pollock (1912-1956).

Első rész itt:

Légy művelt 1 perc alatt - Instant művészettörténet

2013.09.18. - 00:40 | vaskarika.hu

Légy művelt 1 perc alatt - Instant művészettörténet

Köszöntünk nyers és lényegre törő képzőművészeti magánóránkon! Ha velünk tartasz, 1 perc alatt tisztában leszel fontos festők stílusával a késő középkortól a szürrealizmusig.

 

 


Kapcsolódó írások:

Jack, a csöpögtető - Jackson Pollock művészete és az "Őszi ritmus"

2013.09.05. - 00:15 | Rozán Eszter - Fotó: blog.doyouremember.com (nézőkép)

Jack, a csöpögtető - Jackson Pollock művészete és az

Bármennyire is közhelyszerűnek tűnik, hogy itt az ősz, hatása alól nem tudjuk kivonni magunkat. Képzőművészeket, zenészeket, írókat, költőket ihletett alkotásra az elmúlás évszaka. Jackson Pollock amerikai festőművészt nem csak a fájdalmas hangulat ragadta meg, hanem a nyugovóra készülő természet lüktetése is.

 


Picasso és a nők: fogak, végtagok, női nemi szervek

2013.09.13. - 15:30 | vaskarika.hu

Picasso és a nők: fogak, végtagok, női nemi szervek

Nők, akik kulcsszerepet játszottak Pablo Picasso életében és művészetében. Múzsák, akik életerőt adtak neki, és alakították a festészetét. Szeretők, akiket kihasznált, és folyton lecserélt. Fernande, Eva, Olga, Marie-Thérèse, Dora, Françoise, Jacqueline.

 

 

"Az új művész feltétlenül legyen önmaga" - Egon Schiele és kora a Szépművészeti Múzeumban

2013.06.29. - 10:00 | Nora

A budapesti Szépművészeti Múzeum ezen a nyáron Egon Schiele és kortársai művészetébe, vagyis a bécsi expresszionizmus kialakulásába kínál betekintést.

 

 

 

Van Gogh halálának nyomában - Egy olyan ember világa, aki mindent elrontott az életében

2012.07.16. - 11:15 | vaskarika.hu

Van Gogh halálának nyomában - Egy olyan ember világa, aki mindent elrontott az életében

A Párizstól harminc kilométerre található Auvers-sur-Oise számos impresszionista festőt megihletett macskaköves szűk utcáival, több száz éves kőházaival és virágos kertjeivel, a dombon magasodó kastélyával és gótikus templomával, és hát persze a települést körülölelő fényárban úszó búzamezőivel. Világhírűvé azonban a kalandos élete utolsó két hónapját itt töltő Vincent van Gogh tette.

 


Klimt, a nőcsábász szecesszionista - ma lenne 150 éves Gustav Klimt

2012.07.14. - 18:00 | vaskarika.hu

Klimt, a nőcsábász szecesszionista - ma lenne 150 éves Gustav Klimt

Legszívesebben kócos hajjal, kék festőkabátjában mutatkozott, és származásának megfelelő tájszólással beszélt. A császári család megtiszteltetése ellenére a nemesek mellőzték. Ő inkább a feltörekvő polgárság festője volt, melyről elsősorban női portréi tesznek tanúbizonyságot. A művész soha nem házasodott meg, és több asszonytól is született gyermeke. Egy kis életrajz, egy kis művészportré, egy kis bulvár - Gustav Klimt alfája és omegája írásunkban.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Almera 2013.09.27. - 17:15
OMG! Sose legyen vége!! :D
Perczel Szilvia 2013.10.02. - 19:24
Az első rész jobb volt, de ez sem rossz. Klassz, hogy betettétek a cikk után a megelőző írásokat, Klimtről nem is tudtam ezeket.
arthammer 2013.10.02. - 19:48
Az ilyen Rothkók fantáziátlansága a festészet és a művészet megcsúfolása. Persze, absztrakt. Ennyi erővel egy kisgyermek is absztrakt festőművész, csak nem tud ideológiát gyártani még a katyvaszához.
kovács mária 2013.10.07. - 20:08
Kétségkívül szellemes, humoros és tegyük hozzá, így igaz is... Nem a művészet megcsúfolása ez, sajátos szemüvegen keresztül alkotott ötletes vélemények, Igazam van??? egy középkorú hölgy
Lajosné Monostori Ilona 2013.10.07. - 23:44
Vicces! Minden lényeges benne van az ismertetőben, szeretni való! Szerintem így könnyebben meg lehet barátkozni a művészettel...