Időutazás - Bodó Mária festőművész kiállítása az AGORA Szalonban

Képgaléria megtekintése2013.09.28. - 13:30 | Takács Lilla - Fotók: Dart

Időutazás - Bodó Mária festőművész kiállítása az AGORA Szalonban

Kedves, idősödő úr invitál minket hat óra előtt pár perccel az Agora Szalon bejárata előtt. Akkor még nem tudjuk, hogy ő is, csakúgy, mint a jelenlévők közül többen, a kiállított művekről néz majd vissza ránk ifjonti, gyerekkori arccal. A képek sajátossága az önkifejezés, a saját múlt nyomainak kutatása, több generáció fotóinak megelevenítése, akár százötven év távlatából is. A grafikai és festői tudás igazi ötvözete, a múlt képeinek linóleum lenyomata paraszti-katolikus miliőbe ágyazva, amely a jelenre reflektál.

Az eseményt Szántó István festőművész méltatta, aki a művésznő diplomamunkáját is opponálta.
Elmondta, hogy Marcsi mestere az egyetemen Valkó László volt, de a szálak mélyen a múltba nyúlnak vissza, hiszen székely Bertalannal kezdve a sort eljuthatunk Thorma Jánoson keresztül Valkó László mesteréig, Bernáth Aurélig. Ezen alkotók sora nagy feladatot ró a fiatal művésznőre.

Rajner Tibor Reményik Sándor „Akarom" című versével és Márai Sándor „Az ünnepekről" című írásával emelte az esemény fényét.

Marcsi diplomamunkája az „Emlékek lenyomata a jelenben" munkacímet kapta, ez bővült most valódi Időutazássá, nem csak a művésznő, hanem mindannyiunk számára. A festői módon megalkotott háttérben kapnak helyet a régi családi fotók linóleumba metszett és dúcolásos technikával végül vászonra nyomott alakjai. Az olyan motívumok, mint a csipketerítő vagy a stelázsipolcról lelógó sorminta, csakúgy, mint a régi festőhengerek gumírozásának lenyomata a szobák falán, mindannyiunk gyermekkorát megidézik.

Az alakok viselete, munkaeszközei bemutatják, hogy ki mivel foglalkozott a családban. Az opálosan áttetsző figurák vászonra festve penészesnek ható szinesztéziával elevenítik fel bennünk nagyanyáink dohos pajtáját, pincéjét vagy éppen kamráját. Nosztalgia ez, amelyet mindannyian érzünk, hiszen a kor lenyomata bennünk is itt él.

Marcsi először a női ágak felkutatását és megjelenítését tartotta fontosnak, később bővült a kör a távolabbi családtagokkal. Ez a "Honnan is jövök, honnan indulok én?" kérdéseket segített megválaszolni Neki. Elmondta, hogy a múltkutatás közben számtalan olyan dolog tárult fel előtte, amelyből erőt meríthetett, hiszen mint minden családban, itt is voltak nehézségek, azonban a jó példa, a kitartás tovább ösztönözte őt is. Alkotásaiba itt-ott saját önarcképét is belecsempészte.

A kiállított munkák további érdekessége, hogy nincsenek címek a képek alatt, teljesen szabad asszociációkra inspirálva ezzel a befogadó közönséget.

A kiállítás megtekinthető október 24-ig keddtől csütörtökig, 14-17 óráig. Szívből ajánljuk.

Bodó Mária 1985. november 30-án született Körmenden.

Tanulmányok:
- 2000-2004 Szentgotthárd, III. Béla Szakképző Iskola (érettségi)
- 2004-2006 Zalaegerszeg, Munkácsy- Ady
- 2006-2007 Budapest,Dekoratőr és Kirakatrendező OKJ Szaktanfolyam
- MKE Regionális Tehetségkutató Program
- BLOKK ART Művészeti és Kulturális Egyesület előkészítő kurzus
- 2007-2013 Pécs, PTE-MK Festő szakos hallgató (Szaktanár: Valkó László)
- 2011-tavaszi szemeszter Universita Palackého v Olomouci
Erasmus Ösztöndíj, Csehország - Olomouc

Tanulmányi díjak:
- 2009-2010-2011 PTE- MK Intézményi Szakmai Tudományos Ösztöndíj
- 2010-2011 tavaszi szemeszterében Erasmus Ösztöndíj /Olomouc /
- 2011-2012 Köztársasági Ösztöndíj

Egyéni kiállítások:
- 2010-Szombathely, Szombathelyi Haladás Művelődési Ház: „Merengés"
- 2010-Pécs, Rácz Aladár Közösségi Ház: „Felülírva"

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás