Amikor a szürkeség lenyűgöző - A Pilseni Rajzbiennálé képei a Képtárban

Képgaléria megtekintése2013.10.07. - 14:30 | vaskarika.hu - Fotók: Nagy Zoltán

Amikor a szürkeség lenyűgöző - A Pilseni Rajzbiennálé képei a Képtárban

Az egyik legfontosabb cseh nemzetközi képzőművészeti szemle 2012-es anyagából tekinthető meg válogatást október 3-tól Szombathelyen. Plzen 2015-ben az Európai Kultúra Fővárosa lesz, 2012-ben pedig nyolcadszor rendezte meg nagysikerű rajzbiennáléját. A kiállítás érdekessége, hogy a monokromitáson belül hihetetlen változatosságot mutat fel. A résztvevők a műfaj nemzetközi képviselői, ezen belül a magyar alkotók mindig tekintélyes számban kerülnek be a zsűrizés után. Számos díj, közöttük nagydíjak fűződnek a magyar grafikusok nevéhez. Most alkalom nyílik a plzeni kiállítás szombathelyi bemutatására, amelyet követően Prágában lesz látható az anyag.

A sikeresen megrendezett Schönsee-i (Németország) és a piseki (Csehország) kiállítás után Magyarországon is bemutatkozik a kiállítás a Szombathelyi Képtárban. A látogatók megtekinthetik a biennálé győztes munkáit és más magas színvonalú grafikai alkotásokat a biennálé anyagából.

A nemzetköziség biztosítja a változatosságot, ugyanakkor ki kell emelni, hogy a magyar művészek a legaktívabb résztvevők közé tartoznak. 23 művészünk összesen 57-szer szerepelt, 11 díjat, köztük két fődíjat hoztak el. Ennek a háttérnek köszönhetően a pilseni kiállítással egyszerre nyílik a képtárban a biennálén eddig szerepelt magyar művészek kiállítása.  

A kiállítás védnöke a magyarosrszági cseh nagykövetasszony, Helena Bambasová.

A 2012-es Pilseni Rajzbiennálé válogatott munkái és a Magyar grafikusművészek a Pilseni Nemzetközi Rajzbiennálén 2000-2012 tárlatok november 24-ig tekinthetők meg a Képtárban.

Kiállító művészek: Bardocz Lajos, Benes József, Butak András, Dobó Bianka, Gallusz Gyöngyi, Gelencsér János, Hauser Lilián Beáta, Jovián György, Kókay Krisztina, Kótai Tamás, Kovács Péter Balázs, Luzsicza Lajos, Madácsy István, Miklós Árpád, Nagy Csaba, Nagy Gábor György, Pál Csaba, Sebők Éva, Sóváradi Valéria, Stroe Krisztián, Végvári Beatrix, Visnyei Ilona, Zsankó László.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás