Lúzer alkimisták, megfáradt földmérők - Kísérleti vártan a múzeumi éjszakán

2013.10.10. - 07:40 | vaskarika.hu

Lúzer alkimisták, megfáradt földmérők - Kísérleti vártan a múzeumi éjszakán

Helyszín: Sárvár, Nádasdy-vár

Dátum: 2013.10.11 - 12.

Október 11-én, pénteken 20-23 óráig átalakul a Nádasdy Ferenc Múzeum. A főszerep a tanároké, akik most egy másik oldalukat mutatják be a múzeum történeti falai között. Az éjszakán nem a történelemé a főszerep - lúzer alkimisták, megfáradt földmérők, ügyes mesteremberek, zseniális vándorművészek várják vendégeiket.

A múzeum munkatársai külső szakértők bevonásával bebizonyítják, hogy múzeumba nemcsak a történelem óra idején érdemes ellátogatni. A kiállítóterek laboratóriummá alakulnak, ahol a főszerepet a fizika, a kémia viszi matematikával és művészettel fűszerezve.

Kísérleti vártan - őszi múzeumi éjszaka

A külső szakértők nem mások mint a sárvári Tinódi Gimnázium nagyszerű tanárai, akik néhány órára beköltöznek a múzeumba. Nem pihenni, hanem valami mást megmutatni, mint ami a tankönyvekben van. A vendégeket a bejáratnál tudományos alapon vattacukorral kínálják, de a gasztronómia csúcsait is bejárják. Ékes bizonyítéka lesz ennek a mesteri fagyi, mely nem teremt hűs hangulatot.

Ha nem is sikerül a lúzer alkimistáknak aranyat készíteni, titkos receptjük az ezüsttel mindenképp felér. Megfáradt térképmérők új eszközökkel ismerkednek és rácsodálkoznak, hogy ma sem könnyű a geodéták élete. Zsinórmértékkel készülnek a ruhadíszek, melyek gyönyörű sújtásokat eredményeznek. A sötét szoba is titkokat rejt, ahol szemet gyönyörködtető képek készülnek. A múzeumi logika pedig megmutatja, mennyi mindent tudunk a sárvári múzeumról a várról, még ha nem is sejtettük.

A múzeum őszi éjszakáján sok minden más megvilágításba kerül. Mindenkit szeretettel várnak a Tinódis tanárok és a múzeum munkatársai.

Kísérleti vártan - őszi múzeumi éjszaka

KÍSÉRLETI VÁRTAN

2013. október 11. (péntek) 20 órától 23 óráig

Belépőjegy minden tanárnak ingyenes, de ne felejtsék otthon erről szóló okmányaikat. Szintén baksis lefizetése nélkül vándorolhatnak volt és jelenbéli Tinódisok, melyet bizonyíthat régi vagy új diákigazolvány, de legjobban a Tinódis jelvény.

A többiek se keseredjenek el! Ha elmúltak 18 évesek, nem kerül többe a belépőjegy, mint hat darab százas, sőt ha fiatalabbak két érmét még el is engedünk.

A program része a Múzeumok Őszi Fesztiváljának.

A HAGYATÉK. A NÁDASDY CSALÁD MECÉNÁSI TEVÉKENYSÉGÉNEK EREDMÉNYEI - KONFERENCIA

Október 12-én, szombaton minden érdeklődőt szeretettel várunk konferenciánkra, melynek témája Magyarország és Sárvár XVI-XVII. századi történelmét meghatározó Nádasdy család mecénási tevékenységének konkrét eredményei. Az előadók 20 percben mutatják be legújabb kutatási eredményeiket.

A konferencia után kerül sor annak az egyedülálló kiállításnak a megnyitására, melyen mindazon régi könyvek megtekinthetők, melyeket egykor a Nádasdy birtokokon nyomtattak.

A konferenciára a belépés díjtalan.

A konferencia programja ide kattintva megtekinthető

Új hozzászólás