Véget ért a gasztromóka! - A Velemi Gesztenyeünnep 2013 vasárnapi eseményei (fotóriport)
Képgaléria megtekintése2013.10.14. - 16:00 | Szokol Gábor
Október van, nappaliba költözős idő, de a XXI. Gesztenyeünnep mégis ezreket csalt ki a vasi falucskába idén is. Füst, mennyei illatok, és egy gombostűnek sem marad hely földet érni - így lehetett volna leírni Velem utcáit legjobban a hétvégén. Az ízlelőbimbók után a rekeszizmokat dolgoztatták meg legjobban a szervezők az idei rendezvényen is. Vasárnap a délelőtti népzene után a Langaléta Garabonciások adták elő "Kun-kori" történetüket Szent László kunok elleni harcairól, amin sokat kacagott "kurtalábú" közönségük. Ezen a napon mutatta be tudását az Ungaresca Táncegyüttes, a főzés iránt érdeklődők Bede Róberttől leshettek el konyhai fortélyokat, aki gesztenyés ételével hű maradt a rendezvény hagyományaihoz. Telt utcás előadást adtak a Soltis Lajos Színház művészei is Lúdas Matyi című darabjukkal. A párhuzamos rendezvényhelyszíneken szervezett programkezdések remekül működtek: ha minden program érdekelte a látogatót, remekül le tudott maradni mindegyik egy-egy részéről. A nap folyamán a húrok közé csapott a Makám, a Karak zenekar, valamint a főattrakcióként fellépő gasztrock-ot játszó Barabonto zenekar is. A zenekar ars poetica-ja érvényes az egész hétvégére is Velemben: legfontosabb a finom étel, jó ital, és a vég nélküli mulatozás.
A szombati nap eseményei:
Velemlámpás - családi zajongda Velemben (fotóriport)
2013.10.13. - 20:00 | Büki László 'Harlequin'
Meg lenne lepve kedves netes, (ha) eszperente elevenedne fel Velem, s vele (a) gesztenye veleje s ereje? Persze, lehetetlen e-vel e csemege, - (mi) melegre fekete levelet perget -, esszenciáját elrebegni, ezért ezen a ponton letettünk lóra, illetve róla. Mert hogyan is mondanánk el e-vel, hogy az idei termés nagyszemű és édes, kevés benne a kukacos - teketlen? -, viszont mennyiségre kevesebb a megszokottnál? S hogy mindezért a savas eső - ecetpermet - a felelős? S hogy készül belőle süti ezerféle, palacsinta, kávé, s talán még a juhtúrós lepénybe is csempésznek marketingfogásból receptgengszterek? Határtalan a receptúra, viszont nem kell hozzá bakancs! Arról nem is szólva, hogy tömegek araszoltak a szűk utcácskákon az őszi langyban - emberrengeteg kellemes melegben -, hogy rekeszizom-, szem- és fültorna várta a garatkaland után (előtt és közben) a gyerekeket s meglett embereknek nevezett egyedeket (értsd: felnőttek). Nevezzük nevén, s hevén merengjünk utólag: Gulyás Laci fűzfánfütyülése, az etNoé lélek- és testmelegítő zeneködmöne, a Latin Spirit Trió forralt bor fűszerezésű esőűzője - nem sikerült nekik... - és a Soltis Lajos Színház vásári tereferéje nézett farkas helyett medveszemet, s nem kukoricázott senkivel sem, aki gesztenyézett. Ecce Velem!
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1884 szavazat
Új hozzászólás