A Mediawave részletes zenei programja (04. 25 - 05.02.)

2009.04.11. - 12:45 | vaskarika.hu

A Mediawave részletes zenei programja (04. 25 - 05.02.)

Helyszín: Győr

Dátum: 2009.04.25 - 05.02.

Egy szeletnyi Kuba, Jimi Hendrix Fesztivál, transzállapotot előidéző törzsi zenék - zeneileg is erősnek ígérkezik a kínálat az idei Meadiawaven! Latin- és modern jazz, vérbő tangó, kísérleti és törzsi előadók érkeznek a világ minden tájáról, és itthonról. A fesztivál a feltörekvő előadókat preferálja elsősorban, de a zenei program bőven tartogat meglepetéseket az újdonságokra éhes zenerajongók számára is!

A nyitónapra két híres dél- és közép-amerikai zenekart sikerült Győrbe csábítani, nyugodtan kijelenthetjük, mindkettő hazája büszkesége, a feltörekvő zenész-generációk élharcosai.

Argentínából, Buenos Aires gettóiból nőtte ki magát az ASTILLERO, akik a „tango nuevo", azaz a vérbő új tangó és Piazzola hagyományát egy roppant energikus produkcióban értelmezik újra, tartalmas vizualizációval kísérve. Igazi kuriózum produkció, amelyen a zenekar a 2009-es MEDIAWAVE Fesztivál szignálját élőben is prezentálni fogja.


Azt est másik fellépője Kubából érkezik, hogy igazi csemegével szolgáljon a latin jazz rajongóinak. A kiváló zongorista, OMAR SOSA először jár Magyarországon, de külföldön már abszolút első vonalas előadóként a neves jazz fesztiválok fő sztárjának számít. Az OMAR SOSA TRIO élén olyan virtuóz zenészekkel áll színpadra, mint a szintén kubai Julio Barreto dobos, és a mozambiki basszusgitáros, Childo Thomas.

A fesztivál jazzprogramjának talán legismertebb vendége az amerikai legenda: LEE KONITZ. A jazz 50-es években induló nagy korszaka, a modern jazz utolsó élő, meghatározó, stílusalkotó főszereplője ő. A Chicagóban született altszaxofonos már 1949-ben, 22 évesen csatlakozott Miles Davis zenekarához, hogy a következő évben együtt rögzítsék a korszakalkotó „Birth of the Cool" című albumot. Zenei karrierjének főbb állomásai olyan nevekhez köthető, mint Charlie Parker, Dave Brubeck, Ornette Coleman, Charles Mingus, Gerry Muligan, Elvin Jones vagy Gil Evans. Hozzánk a MINSARAH nevű fiatal amerikai-német-izraeli zenekar élén érkezik. A 82 éves mesterrel egy beszélgetést is tervezünk a koncertnap délutánján!

Szintén április 30-án lép színpadra JAMAALADEEN TACUMA „COLTRANE CONFIGURATIONS" nevű formációjával. A basszusgitárost a MEDIAWAVE közönsége 2005-ben ismerhette meg, mikor a blues nagy újítójának számító James Blood Ulmer klasszikus triójának tagjaként adták a fesztivál zárókoncertjét. Akkor a nem kevésbé híres dobos, Calvin Weston társaságában részt vett a Grencsó István vezette Underground Jazz Műhely munkájában is.

Jelen formációjával John Coltrane, a modern jazz stílusösszegző legendájának állít emléket. A zenekart olyan nevek erősítik, mint a fiatal angol szaxofonos TONY KOFI, aki egyedüli európai zenészként csatlakozhatott néhány éve a World Saxophone Quartet világhírű tagjaihoz. 2008-ban Angliában az év jazz-zenészének választotta a BBC.

A fesztivál szervezői évről évre egyre tudatosabban próbálkoznak olyan produkciók létrehozásával, mely a fiatal hazai zenészeknek kíván inspirációt adni, lehetőséget teremteni, hogy a szűkös hazai keretek közül ki tudjanak törni, és nemzetközi terepen megmutatkozzanak. Véleményünk szerint a zenei együttműködések, műhelyek azok, melyek ezt a célt legjobban tudják szolgálni. Ezért a fesztivál alatt több olyan workshopot szervezünk neves külföldi zenészek vezetésével, melyben hazai és külföldi muzsikusok több napig azon dolgoznak, hogy munkájuk gyümölcsét egy koncerten mutassák be az érdeklődők számára. Ilyen például a tetterős francia fiatalokból álló PULCINELLA és a magyar DZSINDZSA együttes már tavaly megkezdett együttműködése, valamint a híres amerikai fekete szaxofonos és költő, LEWIS JORDAN és a GRENCSÓ KOLLEKTÍVA fesztiválra készülő közös produkciója. Mindkét produkciót lemezre rögzíti a BMC Records.

A műhelymunkák mellett Győrbe várjuk a free jazzt experimentális rockba fojtó olasz ZU-t, Marokkóból ABDELJALIL KODSSI és gnawa törzsi zenészek érkeznek transzállapotot előidéző zenéjükkel. A torokéneklést fiatal kora ellenére mesterfokon művelő ARTEM Oroszországból, az Altaj hegységből látogat el hozzánk. A fesztivál nélkülözhetetlen hangadói, a kurd SARIKAMIS szintén tiszteletét teszi, de 2005 után újra várjuk a Kínából érkező, ujgur nemzetiségű KAHRIMANt és zenekarát is, akik népük hangszereivel színesített flamenco zenét játszanak.

SZABADTÉRI RENDEZVÉNYEK A MEDIAWAVE'2009 FESZTIVÁLON - ÁPRILIS 25 - MÁJUS 2., MEGYEHÁZA TÉR

A MEDIAWAVE Fesztivált kezdetektől egyedi hangulatú közösségteremtő erő jellemzi mind zenei, mind filmes, mind a többi társművészetet bemutató programjainak kialakításában, éppen ezért a Fesztivál évről-évre nagy hangsúlyt fektet ingyenes, mindenki számára hozzáférhető, szabadtéri rendezvényeinek megszervezésére. A helyszín megtalálása az idén - többszörös külső körülmények összjátékaként - egy kissé kalandosra sikerült.

A szervezők a Megyeháza téren a MEDIAWAVE'2009 Fesztivál egész ideje alatt számos kulturális programmal, kulináris ínyencséggel várják a közönséget. A szabadtéri színpad zenei kínálatában olyan ethno együttesek szerepelnek, mint a Buda Folk Band, Travarica, Fláre Beás Banda, de itt lesz a május elsejei „Thanks Jimi Fesztivál", rengeteg hírneves és világsztár fellépővel. Jó pár művész a fesztivál mellé állt, és exkluzív fellépésükkel erősítik a programot, mint pl. Ferenczi György & Rackajam, Rene Trossman Prágában élő chicagói blues gitáros és a nyitrai gitárvirtuóz René Lacko, aki már tavaly is sokakat elkápráztatott fellépésével.

A szabadtéri színpad zenei kínálata mellett egy - direkt a Fesztiválra és a Fesztivál közönségének készült - folytatásos teleregénnyel is szolgálunk nézőinknek az Import Impró Színház csoportjának jóvoltából. A győri diákokra épülő csapat Papp Gergely és Varju Nándor vezetésével a fesztivál alatt - estéről estére - a közönség elé lép, hogy rögtönzött, szórakoztató formában beszámoljon a fesztivál programjairól, és előzetest mutasson a másnapi eseményekből.

A koncertek előtt, a kora délutáni órákban olyan népszerű cseh, lengyel és magyar animációs gyerekfilmekkel várják a szervezők minden nap óriás kivetítőn a legkisebb korosztályt, mint a Bob és Bobek, A kisvakond, Lolka és Bolka, Magyar népmesék, Leo és Fred. Az idősebb korosztály számára, ha már végigkóstolta a borutca kínálatát, a délutáni vetítések szolgálnak majd igazi ínyencségekkel, amikor is megtekinthetőek lesznek az előző évek legjobb MEDIAWAVE animációs, kisjáték- és koncertfilmjei. Az esti órákban ugyanitt nemcsak a győrieknek, és a Győr környékieknek kedveskedünk olyan Győrben és Győr környékén készült játék és dokumentum filmekkel, mint a Véletlenül szándékos (új győri játékfilm országos premiere), a Rafinált bűnösök (Molnár György pajzán dekameron története Törőcsik Mari, Kern András és Koltai Róbert főszereplésével) és a Leptinotarsa, avagy privát nyomozati anyag a krumplibogár titokzatos feltűnéséről Magyarországon, vagy a vérbő humorral dolgozó Kis utazás, amely az első, győri rendező (Buzás Mihály) által készített nagyjátékfilm volt. De itt lesz az a Magyarországon először látható két zenei dokumentumfilm is, amely a világhírű James Brown és a Who zenekar pályafutását dolgozta fel. A Megyeháza téren továbbá ingyenesen megtekinthető lesz a legnagyobb magyar futballistáról készült Puskás-film, illetve a Papírkutyák is, Mucsi Zoltán és Scherer Péter főszereplésével.

A tavaly nyáron Ravazdon megrendezett MEDIAWAVE nemzetközi művészeti táborban a lelkes győri építészhallgatóknak és tanáraiknak köszönhetően elkészült MEDIAWAVE Zsebmozi a pécsi Moveasten már bevetésre került a főtéren, a dzsámi alatt. Most, a MEDIAWAVE Fesztivál idején a Megyeháza tér fog otthont adni az egyedi, 11 férőhelyes mozinak, programjába azonban kívülről is be-bekukucskálhat az érdeklődő, hiszen az idei MEDIAWAVE Fesztivál nemzetközi versenyfilmes programjának ajánlóin kívül a speciális téma, a globális felmelegedéssel foglalkozó filmek lesznek itt láthatóak a Védegylettel való együttműködésnek köszönhetően.

MEDIAWAVE PIKNIK - ÁPRILIS 26. (VASÁRNAP), GYŐR - ARANYPART

A tavalyi év nagy sikereként elkönyvelt egész napos, ingyenes rendezvénysorozatunkat, a MEDIAWAVE Pikniket idén is folytatjuk. Április 26-án, vasárnap, a győriek legkedveltebb szabadidős kikapcsolódási helyén az Aranyparton 3 színpadon (Nagyszínpadon, Liget színpadon és Lokál színpadon) folynak majd zenei programok, és kísérő rendezvényekből sem lesz hiány. A MEDIAWAVE Pikniken találkozhat a közönség Artem-mel, a kuriózumnak számító fiatal torokhangú énekessel, aki Szibéria déli részéről, a Mongóliával és Kazahsztánnal határos Altaj hegységből látogat el másodjára hozzánk. Itt lesz a 2005-ös MEDIAWAVE egyik közönség kedvence, a Kínából érkező ujgur nemzetiségű Kahriman csapat, akik népi hangszerekkel színesített flamenco zenével csalják táncba a közönségüket. A DRUMMEDIAWAVE különleges zenei akció keretében Pavel Fajt, Csehország legismertebb dobosa és a Másfél alapító Kalocsai Tamás vezetésével rendezünk egy nyilvános ütős zenei műhelyt, melyre bárki, bármilyen ütős hangszerrel jelentkezhet.

Itt, az Aranyparton fogja a közönséget transzba ejteni a marokkói Abdeljalil Kodssi a Gnawa Trance Express-szel, akiknek több óráig tartó szeánszaikon a zene súlyos transz-élménnyel párosul(hat), sosem szűnő energiájában a zene egyszerre imádság és az élet ünneplése, ami gyakran nagyon látványos tánccal párosul. A MEDIAWAVE Piknik záróakkordjaként lép színpadra az angliai Love Grocer, a világhírű Zion Train dance-dub zenekar fúvósszekciójának egyedülálló projektje. Ők háromnapos együttműködésük eredményét a győri illetőségű Újkút HK-val egybeforrva szintén ezen a színpadon mutatják be.


Ahogy évről-évre, a MEDIAWAVE Fesztivál idén is számtalan fiatal civil csoportnak biztosít frekventált bemutatkozási lehetőséget. A MEDIAWAVE Piknik ezért a Civilek piknike is lesz, ahol az idei speciális tematikára (globális felmelegedés) való tekintettel többek közt számos természetvédő egyesület (REFLEX Környezetvédő Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Climate Alliance, Védegylet, Greenpeace) is bemutatkozik a piknik közönségének. De szervezés alatt van a KERET Egyesület bringásfelvonulása, a FAPUMA Alleycat versenye, az ALTERNATÍVA havilap, a MERLIN Színház és a RETEXTIL bemutatkozása, és több helyi civil egyesület csatlakozása is.

Természetesen a piknik gyerekek nélkül nem lenne piknik, épp ezért a MEDIAWAVE - gondolva a csöppségekre - a győri Gyermekek Házával együttműködve egész nap ingyenes játszóházzal várja a kicsiket.

THANKS JIMI" FESZTIVÁL - WROCLAW - GYŐR BLUES HÍD - MÁJUS 1. (PÉNTEK), MEGYEHÁZA TÉR

Hazánkban még ismeretlen nemzetközi kezdeményezés a „THANKS JIMI FESZTIVÁL", de biztosak vagyunk benne, hogy ami a wroclawi alapítóknak meghozta az elismerést, az nálunk is nagy községsikert fog kiváltani! Az egynapos minifesztivál lényege és csúcspontja, hogy 18 órára idevárunk minden olyan blues és rockzene rajongó gitárost itthonról és a környező országokból egyaránt, hogy rövid próbát követően együtt játsszák el neves zenészek közreműködésével JIMI HENDRIX „Hey Joe" című számát. Az ötlet egyszerű és rendkívül látványos, hangzatos!

Wroclaw főterén 2008-ban már 1951 gitáros játszotta el a számot, jelenleg ez a döbbenetes és fergeteges hatású koncert Guinness rekordnak számít a világon. Az első magyarországi eseményt egésznapos - bluesra hangolt - zenei fesztivál vezeti fel és koronázza meg.

A jövőben évről-évre szeretnénk megrendezni minden május elsején a rendezvényt, és a külföldi szervezők tervének megfelelően e napot majd nem a munka, hanem a gitárosok világnapjaként, ünnepeként tarthatnánk számon. Ehhez várjuk blues zenekarok jelentkezését, akik különböző kocsikon (szekér, hintó, traktor, kamion) zenélve vennének részt egy május elsejei blues felvonuláson!

Az est sztárzenekara a TM STEVENS & SHOOKA ZOOLOO PROJECT. T. M. Stevens basszusgitáros és énekes tehetsége legendás, játékstílusát tekintve vad, ugyanakkor mégis melodikus, ezzel teremtve meg elsöprő hangzását. Stevens rengeteg muzsikussal és sokféle zenei stílusban tevékenykedett, többek között Joe Cocker több albumának munkálataiban vett részt, de szerepelt Tina Turner, James Brown és Billy Joel oldalán is. Örömteli hír, hogy a koncertre olyan zenészeket csal városunkba mint, Stevie Salas - Mick Jagger és Rod Stewart gitárosa, és Delmar Brown - Miles Davis, Sting és Peter Gabriel zenésztársa.


Utolsó ajánlónkban kitérünk a kísérőprogramok felsorolására is, annyit előzetesen elárulhatunk, hogy hasonlóan színes és terjedelmes kínálat ígérkezik azokból is. Aki pedig nem bírja ki addig, annak ajánljuk figyelmébe a hivatalos website-ot.


Új hozzászólás