A beavatottak - A Tünet együttes beavató táncszínháza a Nagy Lajos Gimnáziumban

Képgaléria megtekintése2013.10.15. - 20:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A beavatottak - A Tünet együttes beavató táncszínháza a Nagy Lajos Gimnáziumban

Mennyire ismerik a diákok a kortárs tánc és a kortárs színház fogalmát, jellemzőit? Mennyire kifinomult és fejlett a koncentrációjuk, térérzékelésük, kontaktusteremtési készségük és az önismeretük? Az absztrakt előadások befogadását, a velük szemben tanúsított nyitottságot volt hivatott erősíteni az a beavató óra, melyet a Nagy Lajos Gimnázium tanulói körében tartott a Tünet együttes. A diákok aktívak és kreatívak voltak, jól dekódolták Szász Dániel instrukcióit, s olykor meglepő és mulatságos helyzeteket teremtettek az önkifejezés - jelen esetben a tánc-, illetve mozdulatszínház - elemeivel. A társulat nemcsak beavató órát tartott a diákoknak, hanem a kortárs táncművészet iránt érdeklődőknek "Alibi' című zenés-táncos kihallgatását vasárnap, 19 órakor mutatja be a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

HIRDETÉS
Az együttes középiskolai és felsőoktatásban tanuló diákok részére kialakított beavató programjának célja a kortárs művészetek, kiemelten a kortárs tánc megismertetése a tízes és húszas éveikben járó korosztállyal, interaktív és szórakoztató formában. A beavató foglalkozás keretében a társulat tagjai, valamint egy koordinátor egy-egy dupla óra keretén belül adott bepillantást a diákoknak a kortárs tánc alapvető kérdéseibe és munkamódszereibe.

Az első, mozgásos óra egy sor gyakorlatot (térérzékeléssel, koncentrációval, kontaktusteremtéssel, önismerettel kapcsolatos improvizatív csoportfeladatokat) tartalmazott, melyeket a diákok a táncosokkal közösen sajátíthattak el, és ismerhettek meg.

A második, beszélgetős órában egy koordinátor, valamint a táncosok segítségével a mozgásos óra tapasztalatait és élményeit vitatták meg és gondolhatták tovább közösen. Az órán a fiatalok rövid áttekintést kaptak a kortárs tánc történetéről, alapgondolatairól, problematikájáról és módszereiről, illetve előadás-részletet néztek meg, melyet kötetlen beszélgetés formájában elemeztek.

A Tünet Együttesről

A Tünet Együttes 2002 óta létező alkotói társulás. A társulat művészeti vezetője Szabó Réka matematikus, aki táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. Munkáiban a szellemesség és a játékosság játsszák a főszerepet, darabjai egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak, gyermekien felszabadultak és felszabadítóak. Az idén tíz éves társulat 21 produkciót hozott létre, 16 díjat kapott, és 35 000 nézőt ért el.

A Tünet Együttes működésében kezdettől fogva fontos a társadalmi szerepvállalás. Különösen lényegesnek tartja, hogy személyesen megszólítsa a fiatal, tízes és húszas éveikben járó korosztályt, és felhívja figyelmüket a kortárs tánc és színház világára. 2009 decemberében indította el középiskolai beavató programját, a három évad során mintegy 50 budapesti, vidéki és határon túli intézménybe, tehát megközelítőleg 1800-1900 diákhoz sikerült eljutnni a beavató foglalkozással, rendhagyó és személyes színházi élményt szerezve nekik. 

Alibi - zenés-táncos kihallgatás másfél órában - a Tünet Együttes előadása

október 20., 19.00 - Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem

Jegyár: 1.500 Ft

A humoros, groteszk önvizsgálat-revüben a különleges technikai megoldásokat kedvelő Tünet Együttes egy speciális tükörfal segítségével teremti meg azt a vívódásokkal teli belső világot, amelynek elfojtására, titkolására folyamatosan „alibit" gyártunk. Miközben a saját nevükön szereplő előadók a zenés-táncos önvizsgálat‑revü során magukról is vallanak, a néző a saját tükörképével is farkasszemet nézhet. A produkció bemutatása óta jelentős hazai és külföldi karriert futott be.

A darab 2008-ban az Alternatív Színházi Szemlén elnyerte a fődíjat, a debreceni Deszka Fesztiválon a „legjobb humoros pillanatért" járó Forgács-díjat, 2012-ben A Tánc Fesztiválja fődíját Veszprémben, és nagy sikerrel szerepelt Helsinkiben a Savoy Teatteriben, a csehországi Hradec Královéban a Festival Theatre European Regions keretében és Bécsben a Mitteleuropäisches Theaterkarussel keretében.

Az előadás bemutatója a budapesti Thália Színházban volt, 2010-től pedig három évadon át szerepelt a Katona József Színház repertoárján.


„Szabó Réka nem életszerű, hanem igaz (tánc)színházat csinál, szolgalelkűségre nevelt, megalázott marionettfigurák helyett érett, hús-vér gondolkodókkal. Vele színről színre látunk - és nem tükör által homályosan." (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

„Sürgő-forgó fejetlenség, eszement kavarás, abszurd grammatikai ficamok: mintha Örkény Egypercesei elevenednének meg." (Fehér Elephánt, Fehér Elephánt Kulturális Ajánló Portál) 

Az előadás nézőitől a Facebookon:

„Nagyon jó előadás volt... :D Az első sorban majdnem hanyattvágtam' magam a röhögéstől... :D"
„GO ! GO ! GO ! It's a very good team, very good performance!!!"
„Annyira káprázatos ez a Tünet-darab (is), hogy tyű. Megunhatatlan" A Ti véleményetekre is kíváncsiak leszünk. :-)"

Voltunk! Nagyon jó volt! Gratula mindenkinek!! éljen a kortars tanc!"

Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Furulyás Dóra, Gőz István, Kövesdi László, Szabó Márta, Szandtner Anna, Szász Dániel

Fény és díszlet: Szirtes Attila

Dramaturg: Peer Krisztián

Zene: Barna Balázs, Márkos Albert

Kosztüm: Bodnár Enikő

Koprodukciós partner: Thália Színház

http://tunetegyuttes.hu

http://facebook.com/thesymptoms

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás