A zene atmoszférát teremt - Egy ambient varázslóval, Néder Lászlóval beszélgettünk

2013.11.02. - 00:15 | László Attila - Fotó: szimplave.hu (nézőkép)

A zene atmoszférát teremt - Egy ambient varázslóval, Néder Lászlóval beszélgettünk

Néder László nem DJ, bár élőben játszik elektronikus zenét. Mai napig gitározik a saját zenekarában, de leginkább az ambient-psychill vonalon mozog egy kis psytrance-szel fűszerezve. Szeptember 9-én jelent meg legújabb albuma Ear-ly Vibes címmel. Erről a lemezről is kérdeztük, és arról, hogy jutott el a talicskában tolt gitárerősítők világától addig, hogy mára reklámzenéket és meselemez zenéjét írja, és jelenleg újra a stúdióban dolgozzon legújabb albumán.

Mikor kezdtél zenélni és milyen stílusban?

14 éves koromban először egy 5 literes üvegben gyűjtött aprópénz ritmusos rázásával, aztán egy kéthúros gitáron lekísérve, aminek az egyik hangolókulcsa egy 5-ös furnércsavar volt és kombinált fogó kellett a hangoláshoz.

Mesélj a zenei múltadról és a stílusokról, melyek hatottak rád

Gyerekkoromban először az Art of Noise majd a Depeche Mode volt rám óriási hatással. Olyannyira, hogy egy Skála Coop-os "ÁRENGEDMÉNY" reklám molinóról a nővéreimmel kivágattam, és az iskolaköpenyemre rávarrattam a "DM" betűket. A 90-es években voltam tinédzser, ezért kézenfekvő, hogy az akkori grunge-éra hatott rám - leginkább az Alice in Chains - és kezembe vettem az elektromos gitárt. Egy vidéki garázszenekar minden kötelező állomását végigcsináltam, talicskában tolt gitárerősítőtől kezdve a szigszalagos mikrofonállvány installációig. Őszinte korszaka volt ez a rockzenének, amely paradigmaváltásra manapság is szükség lenne.

Hogyan jött a váltás?

Igazából sohasem éreztem, hogy ez váltás, hiszen mind a mai napig gitározom a saját zenekaromban. Inkább fogalmaznám egy újabb kalandozásnak, hiszen csak az eszköz/hangszerelés, ami különbséget ad. Nagy löketet adott a digitális technika fejlődése, amely lehetővé tette az otthoni komponálást és virtuális hangszerek felhasználását. Végre szélnek ereszthettem a fantáziámat, és nem voltam bezárva egy dob-gitár-ének dobozba.

Hova helyezhető be a mostani stílus?

Leginkább az ambient-psychill vonalon mozgok egy kis psytrance-szel fűszerezve. Persze nem csodálom, ha ez sokaknak nem mond semmit, mert nem túl populáris műfajok ezek. Bár hál' Istennek, egyre többen érdeklődnek iránta idehaza is, hiszen az egyik legismertebb fesztivál a világon ebben a stílusban most már sokadik éve itt szerveződik Magyarországon, Ozorán.

Mit jelent az Amygdala?

Az amigdala mandulamagot jelent, amely az agyban található kis idegsejtcsoportosulás. Leginkább az érzelmek kialakulásáért, érzelmi reakciókért felelős a limbikus rendszer részeként. Ha rosszul működik, szorongások, félelmek forrása lehet.

Hogyan készülnek az új dalok? Milyen inspirációk hatnak rád legjobban?

Mint minden zeneszerzőre, rám is hatnak mások munkái. Leginkább az Ultimate Records művészei: Aes Dana, Solar Fields és a Carbon Based Lifeforms dalait tartom etalonnak mind megszólalásban, mind stílusban. A zeneírásra nincs bevett módszerem. Vagy egy darabka loop vagy hangszer, vagy akárcsak hang köré kezdem építeni a többit, de volt már példa arra is, hogy egy visszhang-effekt csodálata váltott ki belőlem inspirációt.

A teljes produkciót egyedül készíted?

Igen. Bár hozzá kell tegyem, hogy a legutóbbi borító fényképét az unokatestvérem készítette.

Hallgatóként minden egyes alkalommal újabb és újabb részleteket fedezek fel zenédben. Az album egy zenei utazás, mely nagyon változatos képeket vetít elém. Néha egy űrben érzem magam, néha egy virágos mezőn vagy egy sötét erdőben. Ezen hatások a véletlen vagy a tudatos alkotás művei? Netán egy történetet mesél el az album?

Hogy a hallgatóban milyen képek jelennek meg a zenémet hallgatva, ez mindenképpen az Ő fantáziáját dicséri. Amit Ő képnek lát, azt én igyekszem hanggal kifejezni/aláfesteni. A nagy szerencse ebben a zenei stílusban az, hogy nincsenek műfaji korlátai. Egyáltalán szinte semmilyen korlátai nincsenek, ezért nem kell belekényszeríteni egy intro-verse-refrén-verse-refrén-szóló-refrén szentírásba, hanem engedni, hogy elidőzzön és kitérjen oda is, ahová mások már nem merészkednek. Persze ezzel is csínján kell bánni, hiszen könnyen unalomba fordulhat. Én úgy gondolom, hogy a zene akkor működik jól, ha vagy elrepít, vagy felszabadít, de végül atmoszférát teremt.

Az új album szeptember 9-én jelent meg Ear-ly Vibes címmel. Milyenek az eddigi visszajelzések?

Nagyon jók, de őszinte leszek: nagy részben ismerősöktől jött visszajelzés, Ők pedig nem mernek mást mondani.

Az eddig megjelent számok címei között egyetlen magyar van, de megtalálhatóak közöttük a csillagászati, sci-fi, történelmi témák. Mi alapján adsz egy számnak címet?

Tulajdonképpen kettős a cím ("Hinta"), magyarul is van jelentése, ám angolul a hint - utalás, célzás - az alapja. A címeket valóban sokszor tudományos témákból kölcsönzöm, hiszen zeném is inkább az elgondolkodtatás egyik formája lehet, másrészt kicsit furcsán venné ki magát, ha mondjuk:" Baby Can't You See" vagy " Everything Allright " esetleg " Fuck the Dj " címeket adnám a dalaimnak...

Milyen más alkotásaid vannak még zenei területen?

Írtam reklámzenét gyógyszercégnek, most egy cipőkészítő manufaktúrának. Írtam már meselemezhez is zenét, és hallgatható vagyok a "Hazajáró" c. sorozatban is. Több demófelvételt is készítettem zenekaraimmal, és jelenleg is folyamatban van egy újabb album készítése.

Különleges zenei alkotásaidat hogyan fogadja a közönség élőben? Melyik fellépésed a legemlékezetesebb? Hol láthatunk legközelebb?

Bárki is kérdez, mindig le kell szögeznem: NEM VAGYOK DJ! Ezt sokan félreértik, hiszen elektronikus zenét élőben játszani manapság újdonságnak számít. Bár amióta Dub Fx hozzánk jár, szerencsére ez változik, és a közönség egyre nyitottabb, sőt egyre inkább azt várja, hogy élőben hallja vissza a színpadról a zenét. Sokszor kívánom azt, bárcsak lenne egy polip is a felmenőim között, hiszen egyszerre kell gombokat nyomnom, potmétereket tekernem, gitároznom, pedált bekapcsolnom és szintin játszanom, amikor élőben zenélek. A legszebb benne, hogy néha a közönségből ilyenkor odajönnek és kérdeznek, amire csak bólogatok, de nem fogom fel. Egyelőre a jövő évi naptárat nem látom. 2010 óta minden évben játszom a Szigeten, és tavaly a Volton is. Remélem 2014-ben az ország több pontjára is el tudok jutni!

Sok sikert kívánunk Lacinak! Várjuk a környékbeli helyek jelentkezését, hogy élőben hallgathassuk ezt a zenei eargazmust!

Füleket hegyezni! - Amygdala: Ear-ly Vibes

2013.10.25. - 12:55 | Büki László 'Harlequin'

Füleket hegyezni! - Amygdala: Ear-ly Vibes

Előrebocsátom, hogy nem túl acélos kézfogóm van az elektronikus zenével, sőt. Mint az élőzene megszállott híve, hiszek a gitár-gitár-gitár triumvirátusban ( :) ), függetlenül attól, hogy egy elektronikus projekt is lehet élő. Ugyanakkor nem hiszem, hogy kell annál nagyobb előítélettüntető tasli, mint amit kaptam az Amygdala művésznév alatt alkotó Néder László Ear-ly Vibes című 72 percétől.

Új hozzászólás