Egy életművész emlékére - Elhunyt László Károly

2013.11.13. - 00:20 | vaskarika.hu

Egy életművész emlékére - Elhunyt László Károly

91 éves korában elhunyt László Károly műgyűjtő, könyvkiadó, író, életművész. Az egyik legizgalmasabb ember, akivel valaha találkoztam. Nyáry Krisztián jegyzete.

Pécsett született 1923-ban, ott is érettségizett a cisztereknél. Polgárcsaládból jött, csak éppen nem hagyták polgárként élni. Egyszerre végezte a jogi és az orvosi egyetemet, amikor Auschwitzba deportálták. Túlélte, szokatlan hangú, hol felkavaró, hol ironikus könyvet írt róla Tóparti nyaralás címmel. Nem hajtott fejet a diktatúrák előtt: „Nem vagyok hajlandó Hitlernek vagy Sztálinnak utólag a győzelmet a kezébe adni. Én legyőztem őket, azzal a ténnyel, hogy élek, nem fegyverrel, - írta. Én túléltem őket. Ez egy olyan győzelem, amit én nem adok oda azzal, hogy hagyom magamat utólag megtörni." Ennek a hozzáállásnak tulajdonította, hogy egyike maradt annak a tíz pécsi zsidó férfinak, akik az elhurcolt ezer főből túlélték a haláltábort.

A családjából csak a nővére maradt életben, akinek sikerült Svájcba szöknie. Utána utazott, és évtizedekig haza sem tért Magyarországra. Svájcban Szondi Lipót tanítványaként pszichoanalízist tanult. Aztán Zürichben beleszeretett a színházba, színtársulatot hozott létre, színdarabokat írt. Amikor ebben sikeres lett, gyorsan abbahagyta az egészet és a képzőművészet felé fordult. A népművészettől a keleti kultúrákon át az avantgárdig minden egyformán izgatta. Elképesztő érzéke volt ahhoz, hogy meglássa a tehetséget másokban, ezért néhány évtized alatt Európa egyik legismertebb műgyűjtője lett. Nemcsak képeket, barátokat is gyűjtött, percek alatt képes volt bárkivel őszinte kíváncsisággal beszédbe elegyedni. Kassák Lajos, Andy Warhol, Victor Vasarely, Jean Cocteau, David Bowie, Allan Ginsberg, Friedensreich Hundertwasser és William Burroughs is a barátai közé tartoztak. Az induló beat-mozgalom művészeinek mecénása lett, ő adta ki a fiatal művészek első folyóiratait.

Tízezer darabos gyűjteményét akár egyben, akár részletekben eladhatta volna, komoly összeget kapott volna érte. Ő eldöntötte, hogy egyben hagyja, és még életében Magyarországnak adományozza. Sokáig keresték a megoldást, de nem találtak olyan múzeumot, amelyik egyben be tudta volna fogadni a heterogén anyagot. A gyűjtemény egy részét végül 1996-ban mutatták be a Műcsarnokban. Cserébe csak annyit kért, hogy ő, mint alapító szivarral is bemehessen a tárlatra. Nem élt vele vissza, de a megnyitón füstöt eregetve vett részt.

A László Károly Gyűjtemény végül tíz évvel később talált otthonra Veszprémben. A több mint 80 éves műgyűjtő Basel és Veszprém között ingázott, s közben maga is megszerette a dunántúli várost. „Ha már ott van a képeim egy része, jó, ha én is ott fekszem valahol" - mondta. Hamarosan temetik Veszprémben. /Nyáry Krisztián/

LÁSZLÓ KÁROLY a Konzervatív Forradalmár.Doc.film(2008) from Tom Gomor pictures on Vimeo.

Veszprémben, a Mártírok úti Zsidó temetőben helyezik örök nyugalomra a svájci Mammernben november 8-án elhunyt László Károly műgyűjtőt, akinek nevéhez fűződik a magyar avantgárd művészeti értékeinek felfedezése a nyugat-európai közönség számára.

2006-ban Veszprémben a Művészetek Házában, a művek bemutatására felújított Dubniczay-palotában nyílt meg a László Károly Gyűjtemény állandó kiállítása. A gyűjteményben a magyar és nemzetközi művészet jelentős alkotói és művészeti irányzatai képviseltetik magukat.

2011-ben László Károllyal újabb tízéves együttműködési megállapodást írt alá Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója.

Megkapta a Veszprém város Tiszteletbeli Polgára címet (2006-ban), a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést (2007-ben), ez év október 23-án a Pro Cultura Hungarica-díjat kapta meg a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetéséért. /MTI/

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Nyáry Krisztián, MTI

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

lászló károly 2014.09.17. - 20:34
Példaértékű a magatartása, a hűsége, az emberi tartása.A szobortüntetők tanulhatnának tőle.
Lengyel Éva 2015.12.27. - 16:13
Ismertem Őt lenyűgözö önzetlen Ember volt Szerette Magyarországot mindent ide akart hozni a gyüjteményéből Kassákot akkor is segítette mikor itthon tudomást sem vettek róla .Itthon a szomszédom volt Jártam nála Baselben Valami fantasztikus házban élt. Nagyon jó volt hallgatni mikor beszélt Nyugodjon békében.