Emlékek sodrában - MSH 50 - kiállításmegnyitó a Sportházban

Képgaléria megtekintése2013.11.24. - 17:30 | Büki László 'Harlequin'

Emlékek sodrában - MSH 50 - kiállításmegnyitó a Sportházban

Mi fért bele 50 évbe? Lesz-e új neve az MSH-nak? 50 éves Szombathely legendás Sportháza, amely most az AGORA - Művelődési és Sportház nevet viseli. Ebből az alkalomból exkluzív kiállításmegnyitó és a múltat felidéző gála várta az ünnepelni vágyókat. A kiállítást Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg, köszöntőt mondott Parais István, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója. A kiállítást Oroszy Csaba képzőművész rendezte.

Az MSH felső szintje adott helyet az 50 évet felölelő kulturális emlékfolyamnak. Ami elsőre feltűnt, az a mennyezetről alácsüngő plakátparádé volt, ami az intézmény kiemelt programjaiból nyújtott megkerülhetetlen, szemet vonzó látványt. Az Oroszy Csaba által válogatott kiállítási anyag tematikusan került összerendezésre, egy-egy "falszeletet" magáénak tudva többek közt a sport, a zene, a képzőművészet és a tánc. Újságcikkek, relikviák, fotók, vagyis kordokumentumok tanúskodtak a Sportház falai közt zajló eseményekről, melyből jó pár országosan is egyedülálló hírnévnek örvendett, s örvend a mai napig is, örök emléket állítva fellépőknek és szervezőknek egyaránt.

Az ünnepélyes visszaemlékezésen Parais István, az AGORA Művelődési és Kulturális Központ igazgatója, a jubileumi rendezvény házigazdája köszöntötte a jelenlévőket. Mindenekelőtt a közönséghez szólt, és nekik köszönte meg azt, hogy ez az ötven év sikeresen telt, majd reményét fejezte ki, hogy a következő ötven év is ilyen sikeres lesz a közművelődés, a kultúra és a művészetek terjesztésében. „A ház, ahol állunk, mindig a közművelődést szolgálta, 1963-tól folyamatosan, nagyon jó munkatársakkal, vezetőkkel, egy jó épületben. Várhatóan az épület megújul, és új közösségi tereket hoz Szombathely kulturális szórakoztatásában. Annak idején én is dolgoztam itt kezdőként, és most még nagyobb öröm, hogy vezetőként itt lehetek" - mondta el Parais István.

Az ötven évről készült kiállítást Dr. Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere az alábbi szavakkal nyitotta meg:

Megilletődve állok itt, hiszen az ötven év tartalmán gondolkodtam el. Ötven év mit jelent a történelemben? Mit jelent egy város történelmében, ha olyan városról van szó, mint Szombathely, ami a Kárpát-medence egyetlen, kétezer év óta lakott városa? Az ötven esztendő a negyvened része a város történelmének. Büszkék lehetünk erre a házra, hiszen minden szombathelyinek a nevét meghallván a kultúra jut eszébe. Balra lehet látni egy nagy képet, az volt az első Bánk Bán előadás, a nyitóelőadás. Táncegyütteseket is láthatunk a képeken, amelyek itt felléptek a színpadon. A Savaria Táncversennyel lett igazán az itteni rendezvénysorozat országos hírű, de én még emlékszem arra, hogy röplabdamérkőzést is rendeztek itt. Ez az első ötven év. Most átlépünk egy olyan határon, amit félszáz esztendőnek nevezünk, és elindulunk a következő ötvenhez. Sikerült elérni, hogy jelentős összeget, több, mint nyolcszáz millió forintot kapunk a felújítására. Az épület megújul, új funkciókat kap, és azon gondolkodtunk a munkatársaimmal, hogy adjunk-e új nevet neki, erre akár lehetne egy versenyt is kiírni. Jómagam konzervatív ember vagyok, hiszen ha megszoktuk, hogy Művelődési és Sportház a neve, maradjon ez. Egy a lényeg, hogy a funkcióját töltse be, és a kultúra temploma legyen."

Ezután Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés Elnöke fűzte tovább a névválasztás kérdését, s adott át elismerő oklevelet Parais Istvánnak, az intézménynek a megye és a megyeszékhely kulturális életében betöltött meghatározó szerepéért.

"Az előbb polgármester úr célzott rá, hogy új nevet kellene találni az épületnek. Szerintem kézenfekvő, hogy Savaria Művelődési Központ legyen a neve, bár, én gondoltam Szent Márton Művelődési Házra is, hiszen 2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját, ez pedig remek alkalom lenne arra, hogy egy közintézmény is megörökítse Szent Márton életművét."

Az MSH 50 éves történetéről egy 48 perces film is készült - lehet, felfejlődik 50-re? -, mely Oroszy Csaba és Kaczmarski Ági értő munkája, s hamarosan a videómegosztó portálokra is felkerül.

A jubileumi estet gála zárta, melyről külön írásban számolunk be. Végezetül Prieger Szabolcs igazgatóhelyettes 50+1 pontjával zárjuk írásunk, s azzal a jóleső érzéssel, hogy a magunk módján szerkesztőségünk is hozzájárult az utóbbi 5 év sikereihez, amiből egy visszaköszön a kiállításon is, az ugyanúgy 50 éves Omega koncertjéről kiragadott pillanattal.

Folytassa tovább, MSH!


A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás