Búcsú a kiállítótértől - Votív - Szántó István tárlatával zárt a Pincegaléria

Képgaléria megtekintése2013.12.04. - 22:45 | Barath Noemi - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Búcsú a kiállítótértől - Votív - Szántó István tárlatával zárt a Pincegaléria

December 4-én utoljára adott otthont kiállításnak az AGORA-Pincegaléria. A búcsútárlaton Szántó István Votív címet viselő képei, installációi kaptak helyet.

Nagy érdeklődés kíséretében nyílt meg Szántó István VOTÍV című kiállítása, mely egyben búcsút mondott városunk egy kiemelkedő kulturális helyszínének, a Művészetek Házának. Nem, nem tüntettünk érte, és nem láncoltuk a falaihoz magunkat. De ott voltunk! Minden egyes alkalommal, minden megrendezett eseményen tömegek tódultak az épületbe.

A búcsú alkalmával is megadtuk a kellő tiszteletet. Egy kiállítás megnyitó a záruló Művészetek Háza falai között - kezdet és vég. Egy jó műben megfogalmazódik a halál és élet, mindennek elmúlása. Szántó István képein örökkévalónak tűnik a pillanat. A pillanat, ami azonnal a múlt emlékévé válik.

Szántó István képein jellegzetes a szimmetria. Hol máshol találkozunk vele? Az életben, a halálban, a természetben. Mindenütt ott van. „Nincs művész, nincs mű, de van műalkotás" - ahogy Dr. Bokányi Péter is elmondta nyitóbeszédében. A művész témái legtöbbször pengeélen táncolnak. Szántó István bevállalta a sokak által bevállalhatatlant, kitűnik a tömegből a maga egyszerűségében. Papírmetszetein vissza-visszatérnek a motívumok. Apaként beleépíti a gyermeki témákat alkotásaiba, mindezt olyan megoldásokkal, olyan precizitással, hogy elképesztő magasságba emeli azokat.

Ha már elérkezett a búcsú pillanata, érdemes köszönetet mondanunk a közreműködőknek is: Parais Istvánnak, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ vezetőjének, valamint Baki Orsolyának a kiállítások lebonyolításáért.

A tervek szerint 2015-ben ismét helyt kap a művelődés egy kulturális központban. A művészet viszont nem vár, nem áll meg, nem szünetel. De addig mi lesz vele?

Jelenlegi munkáim forrása a vallásos népművészet, a személyes, társ-ember- közösség keresés. A hagyományokat feldolgozó alkotásmód mellett, más műfajokkal (public art) is kísérleteztem, amelyek szorosan kapcsolódnak a kortárs szenzuális képzőművészethez.

A votív kiállítási címet azért választottam, mivel munkáim kapcsolatban állnak a fogadalmi tárgyakkal. Ámulatba ejt az áldozati adományok képzeletgazdagsága, amely rendkívül változatos tárgyi emlékeket hozott létre. Megigézett a votív tárgyak mágikus eljáráson alapuló felajánlása, amelyben a tárgy biztosítja a misztikus erőátvitelt a szent és a bajba jutott között.

A kiállítás első termében édesapám szívműtétéhez kapcsolódó votív képek vannak. A második térben a lányom születéséhez köthető fogadalmi tárgyak és képek kerülnek bemutatásra. A kisebbik teremben részben papírkivágásból készült installációm van, mely kapcsoltban van a mexikói papír (Papel picado) kivágásokkal. /Szántó István/

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás