Tátrai Tibor és barátai a SYMA Csarnokban

Képgaléria megtekintése2013.12.09. - 14:55 | Mernyó Ferenc

Tátrai Tibor és barátai a SYMA Csarnokban

Bár még aligha érkezett el az ideje a visszatekintésnek, a számvetésnek, mégis egyfajta különleges és megismételhetetlen életműkoncertet adott a magyar blues- és rockgitárosok doyen-je, mindenki "Tibusza", a 61 éves Tátrai Tibor.

A SYMA csarnokban teltházas publikum előtt, igényes fény- és hangtechnikával megtartott több mint háromórás monstre előadásban Tibusz szinte pihenés nélkül szólaltatta meg dalait az elmúlt évek ismert Tátrai-formációiban.

Így a színpadon megjelentek - a teljesség igénye nélkül - Babos Gyula, Borlai Gergő, Csiszár Péter, Czerovszky Heni, Deák "Bill" Gyula, Földes "Hobó" László, Frenreisz Károly, Glaser Péter, Horváth Károly "Charlie", Horváth Kornél, László Attila, Mohai Tamás, Pálvölgyi Géza, Póka Egon, Tóth János Rudolf, Török Ádám, Solti János, Szappanos György, Szűcs Antal Gábor és Jamie Winchester - külön-külön is nagyszerű és ismert zenészek - olyan remek formációkban, mint a Magyar Atom Blues Band, a Mini, az Új Skorpió, a Hobo Blues Band vagy a nemrég újjászületett Boom Boom.

Tibusz - úgy gitárjátékban, mint vetített képekben - megidézte néhai barátját és mentorát, Orszáczky Jackie-t, akivel egykoron elindították a Magyar Atom Blues Band-et is. Ezt követték a klasszikus dallamok a Magyar Atom Blues Band-del, a Minivel és az Új Skorpióval. Ugyanakkor azt is feltétlenül meg kell említeni, hogy Tátrai Tibor kirándulásai más zenei műfajok területére is maradandó élményt nyújtanak az igényes zenehallgató közönségnek. Így a koncerten megszólalt a Latin Duó, valamint a Tátrai Trend és a Gitártrió, amely zenekarok érdekesen ötvözik Tibusz utolérhetetlen blues gitározását a jazz improvizatív műfaji szabadságával. A Boom Boom pedig szinte hab volt a tortán a maga besorolhatatlan műfaji megjelenésével, és az egyenként is virtuóz muzsikusokkal.

A közönség vastapsával gyakran megszakított programot Tibusz legsikeresebb formációja, a Tátrai Band zárta, amely a '90-es években Magyarország első számú koncertzenekara volt. Legvégül a színpadra vonult az összes, addig közreműködő zenész, és a közönség ovációjától kísérve egy igazi tüzes rock and roll nótával zárták a frenetikus estét.

Mit is mondhatna egy ilyen felejthetetlen zenei élmény után a krónikás? Csak annyit, hogy ha Tátrai Tibor nem Budapesten születik, akkor ma bizonyosan Santanával, Eric Claptonnal vagy Al di Meolával együtt emlegetnék a nevét. Ám - talán a mi szerencsénkre - ide született, így Tibusz megmaradt nekünk, a mi büszkeségünknek. Mert idehaza ma ő vitathatatlanul a műfaj királya.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás