Pados Gábor kapta a legtöbb szavazatot a műkereskedők közül az idei Magyar Power 50 listán

2013.12.10. - 19:30 | vaskarika.hu

Pados Gábor kapta a legtöbb szavazatot a műkereskedők közül az idei Magyar Power 50 listán

A Műértő művészeti és műkereskedelmi folyóirat harmadik alkalommal állította össze a Magyar Power 50-et, a hazai művészeti színtér ötven legbefolyásosabb szereplőjének listáját.

A rangsor az ArtReview című tekintélyes nemzetközi művészeti folyóirat Power 100-as listájának mintájára, jellemzően az ott bevált módszert követve készült. A zsűrit 25 neves, a Műértő szerkesztősége által felkért, a hazai képzőművészet és a műkereskedelem világát belülről ismerő szakember alkotta.

Idén az első helyre került a korábban is a legszűkebb élbolyhoz tartozó Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Második helyen végzett, és eddig is a legbefolyásosabbnak ítéltek között volt a Somlói Zsolt - Spengler Katalin gyűjtő házaspár. Nem számít váratlannak, hogy a listára először felkerülve, rögtön annak harmadik helyén landolt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A művészek közül Maurer Dóra, míg a műkereskedők közül Pados Gábor, az Irokéz Gyűjtemény, valamint a szombathelyi Irokéz Galéria és a budapesti acb Galéria tulajdonosa kapta a legtöbb szavazatot.

Az artportal.hu részletes elemzés mellett egy összesítő eredményt is közöl az elmúlt három évről.

Új hozzászólás