Jubileumi vasútmodell kiállítás az MMIK-ban

Képgaléria megtekintése2013.12.13. - 00:15 | Nagy Zoltán

Jubileumi vasútmodell kiállítás az MMIK-ban

Huszadik alkalommal uralják az MMIK második emeletét vasútmodellek. A terepasztalokkal berendezett három terem lenyűgözi nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is. A kiállítás december 13-15-ig lesz látogatható újra, 10.00 – 12.30-ig, és 13.30 – 18.00 óráig.

Ahogy a december elérkezik, a játékosabb kedvű felnőttek már emlegetik a hagyományosan év végén megrendezésre kerülő vasútmodell kiállítást. Az MMIK második emeletén terepasztalokkal berendezett három terem lenyűgözi nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is. A vasúttársaságok legkülönbözőbb mozdony- és vasúti szerelvény választéka látható egy helyen, beüzemelve, működőképesen fogadják az érdeklődőket. A legapróbb részletekig kidolgozott modellekről van szó, a tereptárgyak pedig szinte életre kelnek. A falon egy valóságos fotókiállítás elevenedik meg, a régmúlt kor járműveit bemutatva.

A kiállítás gerincét a 16 éve aprólékos kézimunkával épülő terepasztal rendszer alkotja, mely a kiállítótér nagyrészét kitölti. Az asztal rendszeren megtalálható a vontatási telep, az állomás, viadukt, hidak, alagutak és más látványosságok. A folyamatos vasútforgalmat 11 szerelvény biztosítja. Ennek a rendszernek szerves részét képezi a nemrég elkészült Kőszeg állomás korhű és mérethelyes 1:87 kicsinyítésű modellje.

Először szerepel kiállításon Szombathely tároló állomás, mely a kőszegi vonatforgalmat hivatott kiszolgálni. Így lehetőség nyílott további nyílt vonali elemek bemutatására, melyeket eddig helyhiány miatt nem lehetett még a szombathelyi látogatóknak sem bemutatni.

A kiállításon az 1:160 méretarányú modelleket gyűjtők is bemutatják terepasztal-rendszerüket, mely újabb, hat nyílt vonali elemmel bővült. A két kis teremben elhelyezett modulrendszer üzemeltetői a valósághű vonatforgalom bemutatását tűzték ki célul, ennek megfelelően a vonatok előre megtervezett menetrend szerint közlekednek. A forgalmat színesítve a nagy vasúton is, alkalmazott módszerrel az árufuvarozást is eljátsszák. 

Sokakat érdekel a vasútmodell kiállítás, ami pontosan azért ebben az időszakban kerül évről-évre megrendezésre, mert még a kilencvenes évek előtt sok gyermek álma, és kívánsága volt egy kisvasút karácsonyra. Amíg ez akkoriban egy-kétezer forintból megoldható ajándék volt, nem is okozott gondot. Amikor a kilencvenes évek közepe táján, ez az összeg már átbillent a tíz-húszezres kategóriába, akkor már sokaknak csupán álom maradt. Ezért is jött létre e kiállítás, időzítve pont karácsony időszakára, kismértékben kárpótolva sok gyereket.

A kiállításon lehetőség nyílik egy kicsit játszani is ezekkel a vasútmodellekkel. Ha valaki épp itt kap kedvet saját terepasztal összeállításához, minden segítséget megkaphat, és a vonatokon túl, a tereptárgyakat is megvásárolhatja.

A kiállítást 13-15-ig látogatható, 10.00 - 12.30-ig, és 13.30 - 18.00 óráig.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás