"A színházművészet alapja a legjobb értelemben vett kollektivitás" - Török Gáborral, a FeSzT művészeti vezetőjével beszélgettünk

2009.04.18. - 03:00 | Ambrózai Zsuzsanna 'ergedles' - Fotók: Bonyhádi Zoltán

"A színházművészet  alapja a legjobb értelemben vett kollektivitás" - Török Gáborral, a FeSzT művészeti vezetőjével beszélgettünk

Karneváli forgatagra időzített komédia, Csehov Három nővérének digitális korszakra átültetett, groteszk adaptációja, Ilja próféta és Holdviola bemutatók, valamint országos arany minősítés megszerzése - a Ferrum Színházi Társulás idei terveiről beszélgettünk Török Gábor művészeti vezetővel.

A FeSzT, avagy a Ferrum Színházi Társulás immáron harminckét éve tevékenyen részt vesz Szombathely színházi életben. Az amatőr színtársulat, mely 2000 óta társulatként (előtte Ferrum Színpad) és közhasznú alapítványként is tevékenykedik, a hosszú évtizedek alatt képes volt megőrizni és átmenekíteni a vasra (ferrum) jellemző értékeket: a szilárdságot, a keménységet, az eredet vállalását, a folytonosságot. Ennek jegyében beszélgettünk Török Gábor művészeti vezetővel, a társulat terveiről.

Mi történik mostanában a Ferrum háza táján?

A látszólagos csend ellenére sok minden. Folyik a már több évtized alatt kikristályosodott műhelymunka: a színjátékos készségek fejlesztése, etűdök, helyzetgyakorlatok, szerepjátékok, ugyanakkor megkezdődött két új darab próbája is. Az ír J. M. Synge: A kolompár lakodalma c. komédiájának bemutatóját a karneváli forgatagra időzítjük. Az érdekesnek ígérkező darab régi-új rendezője Barasits Árpád, aki a FeSzT életében több darab rendezését is jegyzi.

A cseh Klestilová: 3nővér2009.cz című groteszk játékával késő ősszel szeretnénk a helyi publikum elé lépni. Bizonyára a cím is sokat sejtető, hiszen Csehov világhírű darabjának olyan átiratáról van szó, melynek már a hősei és a nézői is a digitális korszak "gyermekei". A rendezés keserédes örömeit és gondjait én vállaltam magamra.

Ilja próféta

Szerepeltettek régebbi produkciókat is a repertoárban?

Természetesen igen. Nemrég Sében léptünk fel a Középkori Lüszisztratéval, egykori karneváli darabunkkal. Örömünkre szolgál az is, hogy a megyeszékhelyen és Táplánszentkereszten a már korábban nagy sikert aratott lengyel kortárs drámával, az Ilja prófétával is közönség elé állhattunk a közelmúltban, amit rövidesen Gencsapátiban is bemutatunk.

Milyen feladatok várnak a Ferrumra a közeljövőben?

Örülök a kérdésnek, mert bizony az elkövetkezendő napokban sem tétlenkedünk. Április 23-án este 7-kor állandó játszóhelyünkön, az MMIK-ban Kiss Anna Holdviola című, költői elemekben bővelkedő, egyfelvonásos színpadi játékát adjuk elő, remélhetőleg szép számú diák- és felnőtt nézőnek. Ez az előadás egyben előkészület a május 8-10-i VI. Ajkai "Arany Deszka" fesztiválra, ahol a fenti produkcióval megcélozzuk az országos arany minősítést.

A nyári időszak a pihenés jegyében telik majd?

Csak az eleje. Augusztusban már a jelzett karneváli szereplések következnek, és természetesen a velemi "edzőtábor", ahol az új produkciók "csiszolása" mellett ismét a készségek és képességek fejlesztése lesz az elsődleges cél. Azonban nem feledkezünk meg a rendkívül heterogén összetételű társulat csoportkohéziójának megerősítéséről sem. Erre azért van szükség, mert az egymás iránti bizalom nélkül nem születhet színvonalas produkció. Szem előtt kell tartanunk, hogy a színházművészet alapja a legjobb értelemben vett kollektivitás.

Holdviola

Mi a legaktuálisabb üzeneted a közönségnek?

Szeretném, ha minél többen jönnének el az április 23-i Holdviola előadásunkra, de akkor sem sértődnénk meg, ha május 9-én, az esti órákban az ajkai Kaszinó nézőterén is szép számban jelennének meg a szimpatizánsok.

Mindezek mellett, Páskándi Géza nyomán azt kívánom mind a szűkebb, mind a tágabb környezetemben élő embertársaimnak, hogy a súlyos társadalmi-gazdasági gondok közepette se feledjenek el játszani, mert a játékos emberek "halála" az emberiség halálával egyenlő.

A Ferrum Színházi Társulásról megjelent írásaink:

Új hozzászólás