Műtárgyesetek – vajon mi lesz a hónap műtárgya? – sajtótájékoztató a 2014-es programokról a Savaria Múzeumban

Képgaléria megtekintése2014.01.21. - 21:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László

Műtárgyesetek – vajon mi lesz a hónap műtárgya? – sajtótájékoztató a 2014-es programokról a Savaria Múzeumban

A kultúrára éhezőknek nem kell attól tartaniuk, hogy az elkövetkező időszakban nem jutnak szellemi táplálékhoz, mert a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum változatos programokat kínál a 2014-es évben kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Megtudhatjuk például, hogy mi a hónap műtárgya, sőt még izgalmas feladatokat is megoldhatunk a témával kapcsolatban.

A Savaria Múzeumban tartott sajtótájékoztatón Csapláros Andrea múzeumigazgatótól megtudtuk, hogy a Savaria MHV Múzeum a Vas Megyei Múzeumok jogutódjaként szívügyének tekinti, hogy kulturális értékeink minél szélesebb körben ismertté váljanak. Tagintézményei, a Savaria Múzeum, a Romkert, az Iseum Savariense, a Smidt Múzeum, a Vasi Múzeumi Látványtár, a Szombathelyi Képtár, a Vasi Skanzen, és a budapesti Szántó Piroska-emléklakás gazdag kínálattal állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Az eddigi állandó kiállítások mellett időszakos tárlatok is lesznek. Szombathely Megyei Jogú Város az intézmény új fenntartójaként igényt tart az ingatlanokra az államtól, mivel szeretné egy kézben tartani. Az intézményhez tartozik a régészeti leletek feltárása is. Egy új törvény megkönnyítette az M86-os autóút építési munkálatait, eddig ugyanis kétféle feltárás létezett: egy megelőző próbafeltárás, illetve a szakfelügyelet. Most azonban lehetőség nyílt a minősített szakfelügyeletre, ami azt jelenti, hogy az építést szakítják félbe, azzal párhuzamosan végzik a régészeti munkálatokat. Magyarországon még kevés helyen létezik ilyesmi, megyénk ezzel is kitűnik.

A múzeum ismertetett programjai közül kiemelkedik az „Adria - a közelség tengere" kiállítássorozat, Keserű Ilona és tanítványainak kiállítása a Képtárban, a Holokauszt bemutatása az Iseumban. Az első világháború kitörésének évfordulóján az intézmény szeretné a háborús emlékeket felkutatni, összegyűjteni a szombathelyi polgároktól, és ebből egy kiállítást rendezni 2015-ben.

Czenki Zsuzsanna általános igazgatóhelyettes az intézmény közművelődési tevékenységéről beszélt, a törvény ugyanis előírja a múzeumok részére a közművelődési feladat ellátását. A Múzeumok Éjszakája eddig is népszerűnek bizonyult, melyet most kiterjesztenek, és Múzeumok Nyári Éjszakái címmel három külön hétvégén kerül megrendezésre.

Előadások hangzanak el, lehetőség nyílik beszélgetésre, valamint a gasztronómia és a zene szerelmesei is otthonra találnak. Új sorozat és egyben kiemelt program is a MűTárgyEsetek, vagyis a hónap műtárgyának bemutatása előadással, beszélgetéssel családi délután keretében. A programok négy tagintézményben zajlanak, heti váltakozással. 15.00 órától a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, majd 16.00 órától a szülőknek hangzik el előadás. 17.00 órától pedig családi vetélkedőre kerül sor. Az első alkalom január 25-én lesz a Savaria Múzeumban, ahol Cupido is szerepet kap.

A Múzeum+ felnőtteknek szervezett tematikus est, egy-egy téma bemutatására kerül sor tárlatvezetéssel, társművészetekkel, gasztronómiával, borkóstolóval. Májusban kezdődik az Adria kiállítás-sorozat, melynek programjai a következők:

Az Adria élővilága és régészet a tenger alatt - 2014. május 18. Savaria Múzeum

A kiállítás az Adria élővilágából ad ízelítőt. A tengeri állatokat és növényeket a legegyszerűbb elv szerint csoportosítjuk: mit jelentenek számunkra? Ehetőek, mérgezőek vagy veszélyesek, szépek, hasznosak, vagy egyszerűn megismerési vágyunk kielégítését szolgálják. - A természettudósok mellett a régészeket is foglalkoztatja a víz alatti világ. Az Adriai-tengerben nem ritkán ókori villák, színházak maradványaira bukkannak a kutatók. Ezekből is látható néhány, bizonyítékaként Pannónia és az adriai térség minden régészeti korszakban fontos kapcsolatának.

Tengerre magyar! - 2014. május 22. Szombathelyi Képtár

A Tengerre magyar! Fiume magyar emlékezete című kiállítás Skultéty Csaba Fiume városával kapcsolatos, rendkívül szerteágazó és színes gyűjteményét mutatja be. A tárlat a látogatót az Osztrák-Magyar Monarchia adriai tengerpartjának boldog békekorába kalauzolja.

Fürdőkultúra az Adria mellett - 2014. május 29. Smidt Múzeum

A Smidt Múzeum gyűjteményéből válogatva a „boldog békeidők", illetve a második világháborút megelőző évtizedek utazási szokásaiból, fürdőkultúrájából adunk ízelítőt. A kedvelt tengerparti fürdőhelyek, nyaralások hangulatát szombathelyi polgárok korabeli viseleteivel, tárgyaival, fényképeivel idézzük meg.

Az Adria partvidékének növényvilága és ókori emlékei- 2014. június 5. Iseum Savariense

A kiállításban megelevenedik az Adria partvidékének jellegzetes növényvilága. Megcsodálhatók lesznek a Mediterráneum örökzöld jelképnövényei: a mirtusz, nemes babér, olajfa és társaik csakúgy, mint a valódi ciprusok és pálmák, egzotikus gyümölcsök és más meglepetések is! - S hogy egykor milyen környezetben éltek ezek a növények, azt a tengerparti régészet segítségével ismerhetik meg a látogatók. A tárlat sok más mellett az Isztria és Aquileia római emlékeiből is válogat.

Falu az Adrián - 2014. július 24. Savaria Múzeum

Az isztriai Pazin néprajzi múzeumából érkezik a kiállítás, amely a tengermelléki horvát települések életébe enged bepillantást. Mi van a fürdőturizmuson túl? Kulturális hagyományok és sztereotípiák, valóság és turisztikai attrakció - olívaolaj, bor, hal, kőépítkezés, tengeri közlekedés és még több minden. Ezekből nyújt jókora élményadagot a kamara-kiállítás.

Sólepárlás az Adrián - 2014. augusztus 20. Vasi Skanzen

A Sólepárlás Múzeuma (Sečovlje, Szlovénia) vándorkiállítása a piráni sómezőkön a 14. századtól 1967-ig élő és dolgozó családoknak állít emléket. Az Adriai-tenger északi partjainak középkori sómezői közül a mai napig csak a Sečovlje település Fontanigge részén lévők maradtak fenn. Ezek a nemzeti és az európai kulturális örökség részét képezik.


Vígh Károly tudományos igazgatóhelyettes az intézmény tudományos tevékenységét mutatta be. Egy múzeum nem csupán kiállítóhely, hanem kutatási helyszín is, ezért a szakmai kiadványokon kívül olyan füzetek kiadását is tervezik, melyek az egyszerű olvasókhoz szólnak.

2016-ban rendezik meg a Szent Márton Évet, ám a rendezvények tudományos megalapozása már javában folyik. A Savaria évkönyv és az egyes szervezeti egységek önálló periodikáinak megjelentetése, új sorozatok indítása szintén a múzeum feladata. Fontosnak tartják a kutatási eredmények közvetítését a társadalom felé, mely az élethosszig tartó tanulás jegyében zajlik. Hangsúlyt helyeznek az együttműködésre oktatási, kutatási és közgyűjteményi intézményekkel, társadalmi szervezetekkel.

Ha valaki kedvet kapott, hogy valamelyik helyszínre ellátogasson, tudnia kell, hogy Nyugat-Magyarországon, Szombathelyen van a legnagyobb természettudományi gyűjtemény.

A Savaria MHV Múzeum és tagintézményeinek tervezett programjai

2014. március 8-ig

  

január 23.

Ryijy - finn népi szőnyegművészet

Szombathelyi Képtár

január 25.

MűTárgyEsetek

Savaria Múzeum

január 27.

Szabadegyetem

Vasi Múzeumi Látványtár

január 29.

Az év ...

Savaria Múzeum

január 30.

Keserü Ilona és tanítványai

Szombathelyi Képtár

február 1.

MűTárgyEsetek

Iseum

február 8.

MűTárgyEsetek

Szombathelyi Képtár

február 11.

Szabadegyetem

Iseum

február 12.

Múzeumi Évkönyv bemutatója

Iseum

február 16.

MűTárgyEsetek

Smidt Múzeum

február 20.

Híres szombathelyi nők 9.

Smidt Múzeum

február 22.

MűTárgyEsetek

Savaria Múzeum

február 24.

Szabadegyetem

Vasi Múzeumi Látványtár

március 5.

Isis ünnepe

Iseum

március 5-7.

Nemzetközi régészeti workshop

Iseum

március 7.

Híres szombathelyi nők  10. (konferencia+könyvbemutató)

Savaria Múzeum

 

 

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás