"Lélek lép a lajtorján" - Magyar Kultúra Napja 2014 Bükön

Képgaléria megtekintése2014.01.24. - 18:30 | Szokol Gábor, Büki László 'Harlequin'

"Lélek lép a lajtorján" - Magyar Kultúra Napja 2014 Bükön

Barangolás irodalmi hegycsúcsokon címmel Weöres Sándor versei és hagyatéka köré szőtt ünnepi műsorral emlékeztek Bükön a Magyar Kultúra Napjára. A kétnapos rendezvényen fellépett Merklin Tímea, ifj. Baranyai Lajos, a Nádiverebek együttes, dr. Fűzfa Balázs és a Sok-Szín-Pad Társulat.

Január 22-én nemcsak a Magyar Kultúra Napjára emlékezünk, hanem Weöres Sándorra (és Cseh Tamásra) is. Szombathely szülötte ezen a napon hunyt el immár 24 éve, felbecsülhetetlen lelki és szellemi "táplálékot" hagyva az utókorra.

A Büki Művelődési Központ és Könyvtár ennek apropóján kétnapos kultúra napi programját Weöres Sándor köré építette: kiállítással, megzenésített gyerekversekkel és irodalmi felolvasó esttel tisztelegve a géniusz emléke előtt.

Január 22-én a Berzsenyi Dániel Könyvtár által tavaly életre hívott, Weöres Sándor születésének 100. évfordulója tiszteletére összeállított, A teljesség felé címet viselő emlékkiállítással indult az ünnepi rendezvénysorozat. Az érdeklődők Weöres Sándor munkásságának, életének egy részébe pillanthattak bele, valamint a vállalkozó kedvű gyerekek hagyományos írógépen Weöres Sándor verseket másolhattak, majd elláthatták az író kézjegyével egy erre a célra készített bélyegző segítségével.


A megnyitón a megyei könyvtár vezetősége, valamint Merklin Tímea újságíró osztott meg értékes információkat nagy költőnkről, a főleg diákokból álló szép számú közönséggel. Szórakoztató célja is volt az estének a művelő szándék mellett, melyben ifj. Baranyai Lajos, a város elismert hegedűművésze volt a szervezők segítségére. A kiállítást február 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők Bükön, a művelődési ház tanácstermében.


Másnap a kultúra napjának programsorozata a délután megrendezett Csiribiri irodalmi zenés programmal folytatódott, melyen a Nádiverebek együttes adott elő megzenésített költeményeket, a gyerkőcök pedig a zenei blokkok szünetében irodalmi vetélkedőn vehettek részt.

 

Csütörtökön este a kétnapos irodalmi barangolás legmagasabb csúcsára ért a rendezvény, s vele együtt az irodalomra nyitott hallgatóság: A 12 legszebb WerS címmel a Weöres Kávéház várta a lélek kapuit megnyitó gondolatokkal, versekkel közönségét. A lírára érzékeny hallgatóságot Dr. Fűzfa Balázs és a Sok-Szín-Pad Társulat színjátszói várták.

Fűzfa tanár úr szokás szerint élvezetes, magával ragadó előadást tartott Weöres életéről, verseinek keletkezéséről, párhuzamairól, míg a Nika Róbert vezette társulat 12 verset olvasott fel, énekelt el a költőtől, a Csiribiritől Az éjszaka csodáiig. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás