Fény-Szín-Tér - Keserü Ilona és tanítványainak tárlata a Képtárban

Képgaléria megtekintése2014.01.31. - 00:30 | Büki László 'Harlequin'

Fény-Szín-Tér - Keserü Ilona és tanítványainak tárlata a Képtárban

Január 30-án nyílt meg a Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, Keserü Ilona és tanítványainak kiállítása a Képtárban, Párhuzamok és találkozások címmel.

Ilona Keserü Ilona Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész, a pécsi egyetem Képzőművészeti Mesteriskolájának alapítója és 1991-től professzora, tavaly ősszel volt nyolcvan éves. Tanítványai egy közös, nagyszabású kiállítással tisztelegtek a Mester előtt.

Ilona Keserü Ilona színtani és fénytani kísérletei, festői problémákra adott válaszai a hallgatók útkeresését is befolyásolták. Művészetük kölcsönhatását vizsgálja a jelen tárlat, melyben az egyes témafelvetésekre adott festői megoldások a tanár és tanítvány viszonyát is boncolják. A Mester több évtizedes pécsi oktatói munkája meghatározó a mai fiatal festőgeneráció pályafutásának indulása szempontjából.

Ilona Keserü Ilona 2011-től Pécs város díszpolgára, 2013-ban a Magyar Festészet Napja alkalmából Életműdíjat kapott.

A tárlaton a Mester korai, a hatvanas-hetvenes évekből származó munkái mellett nagy hangsúlyt kapnak az újabb fény- és szín kompozíciói. Művei a saját, magángyűjtők és közgyűjtemények (Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a kecskeméti Katona József Múzeum, a Fővárosi Képtár, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskola Archívuma, a szentendrei Ferenczy Múzeum) tulajdonából kerülnek bemutatásra.

Aknai Katalin művészettörténész az alábbi gondolatokat osztotta meg velünk a tárlat kapcsán:

"Keserü Ilona munkáihoz nagyon sok szálon kapcsolódik a tanítványoké is: a hatalmas kiállítótérben nem különül el Mester és tanítvány alkotása - igazi alkotói közösséget szimbolizálva köszönnek vissza a művek, amik többek közt szellemi, technikai spektrumon keresztül, nagyon sok szálra bontódva mesélnek arról az időszakról, ami tulajdonképpen a Pécsi  Mesteriskola története.

Talán arról szól ez a kiállítás, hogy hány szálon keresztül lehet kapcsolódni egy művészhez, egy művész által képviselt időszakhoz. Keserü Ilona nyitóbeszédében elmondott egy nagyon fontos gondolatot, miszerint ő XX. századi művésznek tartja magát, annak minden fontosságával és jelentőségével együtt. Ez a gondolat talán arra a történetre mutat vissza, amikor ő még Martin Ferenc tanítványa volt. Martin Ferenc is megvonta azokat a határokat, amiken belül ő aktuálisnak tartotta tevékenységét. Ez a XX. század első feléhez kötődik.

Keserü Ilona a úgy gondolja, hogy az ő művészete a XX. század második feléhez kapcsolódik. A XXI. század, vagyis a tanítványok feladata pedig az, hogy kapcsolódjanak, vagy elkülönüljenek, vagy ellentmondjanak ennek, találják meg a feladatukat, hogy mi egy festő feladata ebben a században. Ez a kiállítás is efelé nyújt egy nagyon tágas perspektívát."


Keserü Ilona és tanítványai

A kiállító művészek:

Ilona Keserü Ilona

Barabás Zsófia, Bartek Péter Pál, Császár Gábor, Dalos Viktória, Ernszt András, Fodor Pál, Földesi Barnabás, Guttman Barbara, Gyécsek József, Hajdú András, Hegyi Csaba, Lehoczky Krisztina, Leitner Barna, Lieber Erzsébet, Losonczy István, Lukács József, Mátis Rita, Nagy Otília, Nagy Ottó, Nyilas Márta, Oroszy Csaba, Radosza Attila, Raffai Réka, Roters Katharina, Sagmeister Peity Laura, Simon Edina, Somody Péter, Tari Eszter, Tasi Zsuzsanna, Telek Zoltán, Tolnay Imre, Varga Tünde

A kiállítás március 2-ig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Imre 2014.01.31. - 12:03
Távolból is nagyon tetszik.
Simi 2014.02.02. - 20:47
Szemet fogva tartó tárlat.