Ég és föld vonzásában - Csillagászati előadás a TIT-ben (febr. 20.)

2014.02.19. - 14:00 | vaskarika - Fotó: http://rewrite.origos.hu (nézőkép)

Ég és föld vonzásában - Csillagászati előadás a TIT-ben (febr. 20.)

"Az égbolt polarizációja, avagy miért tévedhetnek el a méhek napfogyatkozáskor és hogyan navigáltak a viking hajósok felhős időben?" címmel tart előadást Dr. Horváth Gábor, az MTA doktora február 20-án 18 órakor a Vas Megyei TIT székházában.

Az égboltfény polarizációját az emberi szem nem érzékeli, de műszerekkel képes mérni és a térbeli eloszlását megjeleníteni. Az emlősök kivételével minden állat érzékeli az égbolt polarizációját és például térbeli tájékozódásra vagy a vizes élőhelyek felkutatására használja. A csillagászok is mérik a napkorona polarizációját, és az Univerzumból jövő fény polarizációs jellemzőinek vizsgálatából a távoli csillagokról és galaxisokról kapnak fontos információkat.

Az előadásban szó esik a képalkotó polarimetriáról, amivel mérhető az égbolt polarizációs mintázata, melynek ismeretében például a felhők is pontosabban ismerhetők fel automatikus meteorológiai berendezésekkel. Kiderül, hogy miként változik az égbolt polarizációs mintázata teljes napfogyatkozáskor, és mi e változás egyik biológiai következménye, vagyis miért tévedhetnek el a nektárgyűjtő körútjukon röpködő méhek a napfogyatkozás néhány perce alatt. Szó lesz a napkorona polarizációs sajátságairól is.

Végül kiderül, hogy a mágneses iránytűvel nem rendelkező viking hajósok miként tájékozódtak tengeri útjaik során amikor sütött a nap, s hogyan, mikor köd vagy felhő takarta a napot.

A csillagászati, optikai, földrajzi, biológiai és érzék-biofizikai ismereteket ötvöző tudományközi előadás jól szemlélteti, hogy az égboltról jövő fény polarizációjában rejlő információk mennyire hasznosak az állatoknak és embernek egyaránt.

Az "Ég és Föld vonzásában - a természet titkai" c. TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0018-as pályázat MME (Mini Mindentudás Egyeteme) programsorozatának következő előadásában az égboltfény polarizációjával kapcsolatos érdekességekről hallhatunk.

Időpont: 2014. február 20., 18:00

Helyszín: Vas Megyei TIT székháza, 9700 Szombathely, Kőszegi u. 2., nagyelőadó

Előadó: Dr. Horváth Gábor, az MTA doktora, ELTE TTK Fizikai Intézet, Biológiai Fizika Tanszék, Környezetoptika Laboratórium

Az előadás ingyenes! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Új hozzászólás