Busójárás Mohácson - részletes program (febr. 27 - márc. 4.)

2014.02.11. - 20:55 | vaskarika.hu

Busójárás Mohácson - részletes program (febr. 27 - márc. 4.)

Helyszín: Mohács

Dátum: 2014.02.27 - 03.04.

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődik február 27-én és március 4-én a máglyagyújtás – koporsóégetés rituáléjával zárul a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át mintegy ezer jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban. Cikkünkből letölthető a hatnapos rendezvény részletes programja is!

A busójáráson több mint 80 programmal, köztük zenei, táncos eseményekkel, más kulturális szórakoztató rendezvényekkel, különleges tárlatokkal is várják az érdeklődőket.

Az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára felkerült népszokás idei rendezvényein várhatóan rekordlétszámú, mintegy 900 busó és további 100 maskarás búcsúztatja a telet, a vasárnapi fő rendezvényekre 60-70 ezer látogatót várnak.

A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és színházi produkció, számos néptáncelőadás, busólakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból.

A fő programokat vasárnap rendezik: a busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát Mohács főterén.

A részletes program a busójárás honlapján tekinthető meg, illetve ide kattintva letölthető!

A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot, és várják a tavaszt - és a turistákat, akikből a busójárás ideje alatt több mint 30 ezret is vendégül lát a 20 ezer lelkes Duna-parti város.

A busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

Új hozzászólás