Nő a mű mögött - kiállításmegnyitó a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2014.03.09. - 18:30 | Baráth Noémi - Fotók: Nagy Zoltán, Baráth Noémi

Nő a mű mögött - kiállításmegnyitó a Weöres Sándor Színházban

"Művészek és művek vannak, melyek önmagukért állnak jót, s melyek a csodálatos ember valódi csodálatát szeretnék kiváltani." A Mindenütt nő országos rendezvénysorozat részeként nyílott meg a Nő a mű mögött tárlat március 8-án a Weöres Sándor Színházban.

Sok nő sértésnek veszi, ha nem kap virágot nőnapon. Tényleg erről szólna a dolog? A nőnap eredete munkásmozgalmakra vezethető vissza, a szabad munkavállalásra, egyenjogúságra, harcos nőkre, akik az önállóságukért küzdöttek. Mi lehetne szebb ünnep annál, mint megmutatni a nők csodálatos világát, betekintést nyerni alkotó életükbe, hogy mi is az, amit elértek - egy kiállítás keretein belül. Ezen gondolat mentén adott teret a szombathelyi Weöres Sándor Színház e nemes eseménynek.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy van-e értelme különbséget tenni Művész és Művésznő között. Teszünk-e különbséget látvány és látvány között? Mégis csoportalkotó a nőiség? Talán nem érjük be azzal, hogy egyensúlyban van a mérleg - már ha egyensúlyban van. Mi nem onnét indultunk, ahonnan a férfiak. „Nők, gyermekek és kutyák az emberiség szolgálatában ..." idézett Nagy Anna esztéta Szerb Antal Menthetetlen című novellájából a megnyitón. Még ma is érezhető a különbségtétel, még mindig szükség van a nőkre irányuló figyelem intézményesített formáira.

Ha kicsit visszatekintünk a múltba, a nők nem énekelhettek, nem adhattak elő, nem mehettek olimpiára, nem írhattak, nem alkothattak, nem tanulhattak. Ezek szerencsére ma már eltűntek, de még mindig érezhető a nemi megkülönböztetés. Ha nem is fizikálisan, ám észben annál inkább. Ez a kiállítás talán elindított egy hagyományt, ami évről évre jobb lesz, s amihez majd nem csak a nőiség  eszménye adja a koncepciót. „Ez a tárlat egyszerre tanúskodik arról, hogy jelen van, megkerülhetetlen és nem kevés tanulsággal szolgálhat a létezés nőként megélt tapasztalata, az erre való reflexió, az ezekből kikristályosodó női látásmódok és sajátos kifejezési formák, s erre akár rá is épülhet egy közös megmutatkozás. De egyúttal arról is, hogy nincs itt semmi kuriozitás. Csak művészek és művek vannak, melyek önmagukért állnak jót, s melyek a csodálatos ember valódi csodálatát szeretnék kiváltani." - hangzott el a nyitóbeszédben.

Az év többi napján is jól esik a nőknek a kedveskedés, nem csak a nőnap kesernyés „kötelezettségekor", de hogy mégis megtartsák férfi társaink a szokást, minden kiállító - a hölgyek társasága - kapott egy-egy rózsaszálat.


Kiállítottak: Baki Orsolya, Dénes Nóra, Enyedi Zsuzsanna, Foky Éva, Geszler Mária, Kaczmarski Ágnes, Károlyi Anna, Kéky Éva, Lesenyei Márta, M. Kovács Ibolya, Rónaszéki Linda, S. Horváth Ildikó, Sütő Éva, Szigeti Vanda, Sztranyák Zsófia, Tóth Emőke, Tóth Lívia, Varga Bernadett, Várnai Valéria és Veres Éva.

Köszöntőt mondott: Jordán Tamás
Közreműködött: Kelemen Zoltán, Szabó Tibor, Peltzer Géza
Megtekinthető: április 15-ig.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás