A 10 legjobb magyar videoklip

2014.03.11. - 00:30 | Lang Dávid (szeretlekmagyarorszag.hu)

A 10 legjobb magyar videoklip

Csokorba szedtük a szerintünk legemlékezetesebb, legfrappánsabb magyar zenei videókat. A más véleményt kimondottan üdvözöljük - a hozzászólások közt!

Blind Myself - Lost in Time

A Blind Myself zenéje nem mondható éppen populárisnak, Gróf Balázs viszont bárki által könnyedén befogadható animációs klipet készített Lost in Time című dalukhoz. A történet szerint a csapat produkciójára mindössze két szakadt alak kíváncsi, így egy zombis horrorfilmből ihletet merítve elhatározzák, hogy a Slipknot és a Metallica tagjainak életerejét elszívva tesznek szert világhírre. Az elborult ötletből Grófnak sikerült a lehető legtöbbet kihoznia három percbe sűrítve, egyedi stílusú képsoraiban ráadásul számos fricskát is elhelyezett a metálos szubkultúrával szemben.


Boggie - Parfüm

Csemer Boglárka neve január végén egyik pillanatról a másikra vált ismertté nemcsak idehaza, de a világ számos más országában is, éppen ennek a klipnek köszönhetően. A Parfüm gondolatébresztőnek szánt videója a retusáló programok szépségiparban betöltött egészségtelenül nagy szerepére kíván rávilágítani. Bár nyilván van némi sarkítás a dologban, a rendhagyó alapötlet és a profi megvalósítás jogossá teszik a nem mindennapi médiavisszhangot. A dalnak egyébként a magyar mellett francia nyelvű verziója is létezik, amihez szintén ez a klip tartozik. 


Colombre Band - Húsevő

A győri Colombre Band tavaly megjelent második nagylemezének címadó dalához forgatott roppant vicces videót. A sztori középpontjában egy vérszomjas húsevő növény áll, aki ketrecéből megszökve tizedeli az ártatlan lakosságot, mígnem ezt megelégelve hajtóvadászatot indítanak ellene. A főhős remek jelmeze és arckifejezései, az elnagyolt motívumok (például a leharapott kézből sugárban ömlő vér), illetve a kaszákkal, csákányokkal felszerelkezett dühös tömeg együtt tökéletesen szórakoztató öt és fél percet eredményez. A végén bónuszként egy váratlan csattanóval még egyet csavarnak a dolgon..


Heaven Street Seven - Nem elég

Szintén a humorfaktorra épít a Heaven Street Seven 2012-es klipje, amelyben Szűcs Krisztián egy koncert utáni hajnalon, kosárkával felszerelkezve elindul varázsgombát szedni. Ennek során találkozik a zenekar billentyűse, Takács Zoltán Jappán által játszott sátánnal, és együtt előadnak egy olyan koreográfiát, amit lehetetlen röhögés nélkül végignézni - majd újra és újra rákattintani a lejátszás gombra. Ráadásul maga a dal (főleg a refrén) is fülbemászó.  


Kowalsky meg a Vega - Ennyi csak

Sebaj Tóbiás a főszereplője a Kowalsky meg a Vega 2007-es klipjének, amely az animációs és élőszereplős technikák ötvözésével készült. Bár a pozitív üzeneten túl konkrét sztoriról nem igazán beszélhetünk, a zenekart sikerült harmonikusan beilleszteni a gyurma-díszletek közé, így látványvilág szempontjából mindenképp emlékezetes és párját ritkító alkotásról van szó.


Mary Popkids feat. Punnany Massif - Mosoly

Kimerevített szereplők és díszletek között pásztáz végig a kamera ebben a klipben, amely a Red Bull Made in Garage program keretein belül készült. A történet egy láthatólag igencsak jól sikerült házibuli másnapján kezdődik, de a szereplőknek eszükben sincs hazamenni: szép lassan magukhoz térnek, majd ugyanott folytatják, ahol abbahagyták. A jelenetek részletesen ki vannak dolgozva, a speciális technikának köszönhetően pedig az olyan apró részletek felett sem siklunk el, mint a valamilyen furcsa okból az ágyba került gereblye, vagy a hasonlóan indokolatlan balta.


Óriás - Az egyikben ott

Az Óriás 2010-es klipjét az teszi egyedülállóvá, hogy végig egy kutya szemszögéből látjuk benne a világot. A reggeli ébredésen, az ételért való kuncsorgáson és a séta izgalmain keresztül nyerünk bepillantást a házikedvenc egy átlagos napjába, akinek végig csak az orra hegye látszódik a képen (a kapcsolódó werkfilmben (http://www.youtube.com/watch?v=XPwe2uRs9IA) abba is bepillantást nyerünk, hogy oldották meg a dolgot). Már maga az alapötlet zseniális, de az ebből adódó lehetőségeket - többi kutyával való interakció, gazdák bosszantása stb. - is tökéletesen kihasználta a csapat. Hab a tortán, hogy a dal önmagában is nagyon jó.  


Run Over Dogs - Our Love

A Run Over Dogs zenekar alig két éve alakult, de máris sikert sikerre halmoznak: megnyertek két országos tehetségkutatót, elkészítették debütáló nagylemezüket és épp a napokban indulnak bő háromhetes nyugat-európai turnéra. Zenéjük vérbeli, megalkuvásoktól mentes rock n' roll, amit a dalok mellett a tagok életstílusa is tökéletesen tükröz. Első videoklipjük a Németh Jucival közös Our Love című dalra készült a Színművészeti Egyetem végzős diákjainak munkájaként. A sztori egy örökké tartó szerelmet mesél el a párkapcsolat fejlődési szakaszain keresztül, igazán bravúrossá pedig az teszi, hogy vágás nélkül, egyetlen snittben(!) forgatták le. 


Tankcsapda - Nem kell semmi

Ennek a videónak a fő érdekessége, hogy igaz történetet dolgoz fel, mégpedig egy szekszárdi postásét. Tímár Zoltán bő tíz évvel ezelőtt gondolt egyet, és a rábízott pénzt zsebre vágva egyik reggel elindult a Balaton felé - új cipőt és kocsit vett magának, egy éttermi pincérnőt virággal lepett meg, szóval egyszerűen csak jól érezte magát. Nem sokáig: még aznap este elkapták a rendőrök, a bíróság pedig tíz hónap felfüggesztett börtönre ítélte. Bár a sztorinak elvileg nem volt szerepe a dal megszületésében, nagyon jól illeszkedik a mondanivalójához, így a kettő együtt tökéletes egységet alkot. 


Vadnyugat - Mi ez az idő?!

Igazi kordokumentum, a tavaly márciusi - valószínűleg mindenki emlékezetében megmaradt - havazás tökéletes lenyomata. Már a minimalista zene és a leplezetlen undorral előadott (éneklésről túlzás beszélni) szöveg is tarol, a hasonlóan barkács-stílusú videó pedig végképp felteszi a pontot az i-re. Ha csak egy klipet nézel meg egész életedben az időjárásról, ez legyen az! 


Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Orsó 2014.03.11. - 10:19
Fókatelep: Bosszúdal
https://www.youtube.com/watch?v=BzqIKg7EODY

Szép, marha jó, hogy visszafelé játsszák, és a végén (elején??) van a lényeg :)
Waldo 2014.03.13. - 17:00
Orsó: Nekem Fókateleptől a Kaske és az Indulj el tetszik a legjobban :) És asszem a Fókatelepet neked köszönhetem, mármint, hogy ismerem őket :D
Orsó 2014.03.14. - 15:21
:) Igen, amúgy az a kettő is zseniális, a Bosszúdalt csak azért emeltem ki, mert az vadiúj, nemrég lett kész. :)
Örülök, ha tetszenek, tegnap voltam Fókatelep koncerten épp :)