Dzsungelvilág - Horgas Ádám rendezővel beszélgetett Jordán Tamás a Cafe Freiben

2014.03.13. - 00:55 | Dart

Dzsungelvilág - Horgas Ádám rendezővel beszélgetett Jordán Tamás a Cafe Freiben

A dzsungel könyvével varázslatos látványszínházi köntösbe bújtatva hamarosan találkozhat a szombathelyi közönség is. Az ifjú Maugli, a szerethető Balu, az anyáskodó Bagira, az öreg Akela, a kegyetlen Sír Kán, a hipnotizáló Ká, a haszonleső Csil, emberek, farkasok, majmok, keselyűk, félelmetes és szerethető fenevadak mesélnek a kötődésről, az elfogadásról és a szabadságról. Március 12-én, a hónap első Színházszerdáján Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója kérdezte Horgas Ádámot, a népszerű musical rendezőjét.

Horgas Ádám a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban végzett. 1986-ban felvételt nyert az alternatív Arvisura Színház stúdiójába, ahol a színészmesterség mellett színpadi mozgást, táncot, akrobatikát és pantomimet tanult. 1988-tól tag lett Somogyi István társulatában, innen nyolc év után a Pinceszínházhoz szerződött, majd 1995-ben Molnár Évával megalapította saját társulatát, az Atlantis Színházat, amit a VSZM közösségi ház igazgatója, Nagy István fogadta be. Próbára alkalmas nagytermet bocsátott teljesen ingyen a rendelkezésükre. Két évig csak képzéssel foglalkoztak, önálló társulattal csak aztán kezdtek előadásokat készíteni. Vass Szilárd, a Weöres Sándor Színház társulati tagja is Atlantiszos volt. Jordán Tamás 2000-ben a Merlin Színházhoz szerződtette a teljes társulatot - csak a legtehetségesebbeket szerette volna hívni, ám Horgas Ádám csak a komplett társulattal együtt vállalta. Innen kezdődött közös munkájuk.

Horgas Ádám már a Savaria Történelmi Karnevál színházi produkcióiban is rendezett Szombathelyen: Az isteni Claudius, és a Bögre című darabokat, a Szent Márton élete című műben pedig koreográfusként működött közre. Hollósi Frigyes is gyakori szereplője volt a nyári karneválszínháznak, Jordán Tamás fel is idézte, hogy a római kétkerekű kocsi, a biga elé fogott két lónak Holló és Frigyes volt a neve... 


Dés László-Geszti Péter-Békés Pál: A dzsungel könyve című musicaljében sok táncos jelenet van, így több castingot szerveztek, hogy  a legkiválóbb táncosokat tudják szerződtetni. Sajnos a tánc fővárosában, Szombathelyen a legtöbb  táncos épp versenyekre  készült ebben az időszakban, így nehézséget okozott a legjobb táncosok megtalálása. Emiatt több meghallgatást is kellett szervezni. Még Békéscsabáról is érkeztek kiváló táncosok Fekete Ernőnek, a békéscsabai Jókai Színház igazgatójának közreműködésével.

Az előadás különlegessége, hogy Horgas Ádám maga is szereplője volt A dzsungel könyve 17 évvel ezelőtti ősbemutatójának. A mű napjainkra a magyar musical irodalom egyik kiemelkedő klasszikusává nőtte ki magát. Dés László magával ragadó zenéje, Geszti Péter szellemes dalszövegei és Békés Pál feszes dramaturgiájú történetmesélése korhatár nélkül magával ragadja a közönséget. Mindenütt nagy sikert aratott, ahol bemutatták.

Most végre a Vas megyei közönség is találkozhat a művel, méghozzá varázslatos látványszínházi köntösbe bújtatva. Az ifjú Maugli, a szerethető Balu, az anyáskodó Bagira, az öreg Akela, a kegyetlen Sír Kán, a hipnotizáló Ká, a haszonleső Csil, emberek, farkasok, majmok, keselyűk, félelmetes és szerethető fenevadak mesélnek a kötődésről, az elfogadásról és a szabadságról.

Jordán Tamás szerint öröm ma a színház falai közt lenni, mert szinte a színház összes helyiségében A dzsungel könyve színészei, táncosai dolgoznak: énekpróba, koreográfiapróba, szöveg-összemondás zajlik jó hangulatban.

Horgas Ádám úgy érzi különleges előadás alakul, mert a szereplőgárda kiváló közösséggé érett, ami nagy lökést ad a darabnak, és ez a lelkesedés, pozitív kisugárzás át fog jönni a színpadon. Rövidesen kiderül, a bemutató 2014. március 21-én, pénteken lesz.

Új hozzászólás