Tavaszi zsongás az Erődben - MEDIAWAVE 2014 előzetes

2014.03.15. - 00:10 | vaskarika.hu

Tavaszi zsongás az Erődben - MEDIAWAVE 2014 előzetes

Immár 24. alkalommal kerül megrendezésre a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, aminek harmadik éve a komáromi Monostori Erőd ad otthont. Az április 29. és május 3. között tartott fesztivál központi témája a termékenység, az újjászületés, a virágzásünnep.

Zenei programok

A zenei programban megtalálhatjuk idén is a jazz, blues és improvizatív zene képviselőit. Többek közt a fesztivál vendége lesz a már visszatérőnek számító Spinifex, illetve az amerikai Elliot Sharp & Terraplane Quartet. Fellép a Geröly Quartet és a Grencsó Kollektíva, és itt lesz a Gentry Sultan, valamint a Trio Kontraszt. A népzene és a tánc műfaját képviseli a kínai Wang Xiao Band, őket tavaly már láthattuk a Komárom Erőd tövében. Lakatos Mónika és a Romengro is visszatérő vendég, és többek közt fellép a Csángálló és az Öndöngős zenetanoda.


Az ethno, new lines és underground műfajok idén is helyet kaptak a fesztiválon. Hallgathatunk balkáni cigány zenét a Balconi Playerstől, az Auróra punk együttes pedig egy akusztikus koncerttel teszi tiszteletét a fesztiválon. Fellép Ferenczi György és a Rackajam és hallhatjuk a Humble Grumble-t. 

A teljes zenei program itt található.

Filmes programok

Az április 29. és május 3. között megrendezésre kerülő fesztiválra az előzsűri 1535 nevezett filmből válogatta ki a 195 filmből álló versenyprogramot. Kilátástalanság, elvándorlás, öngyilkos róka, szex a falurádióban, szerelem a sertésfarmon, ez mind-mind látható lesz a Mediawave nemzetközi filmversenyén!  

A nemzetközi versenyprogramban 88, a magyarban 31, az online versenyprogramban pedig 76 film található. A filmek műfajonkénti csoportosításban a komáromi Monostori Erődben kerülnek majd a közönség és a zsűri elé. A különleges filmek kedvelői április 30-ig az interneten tekinthetik meg az online versenyprogram filmjeit.

Gone Wild

Az előzsűri szerint érdemes lesz figyelni néhány filmre a későbbiekben. A játékfilmek közül ilyen lehet a dél-koreai-francia-vietnami koprodukcióban készült Tavaszi koan című film, amely az európai gondolkozással nehezen érthető keleti igazságokról, az útról és annak céljáról szól meseszerű egyszerűséggel. Minden okkal történik - ez a címe annak a namíbiai kisjátékfilmnek, amelyet Floria Schott rendezett, és amely egy jobb napokat is megélt balfácán tragikomédiáját mutatja be. Dan Curean román rendező Gone Wild című dokumentumfilmje a Duna-deltában élő elvadult lovak és a fogyó lélekszámú helyi közösség sorsazonosságát állítja fókuszba. A hagyományosan erős animációs versenyből érdemes kiemelni Ana Nedeljkovic és Nikola Majdak szerb és szlovén filmesek Rabbitland című munkáját a tökéletes nyúl-demokráciáról, a répához jutás esélyeiről.

A magyar produkciók közül már most jelentős visszhangot kapott Ferge Roland kisjátékfilmje, az El, Nagy Dénes filmadaptációja, a Lágy eső, Bucsi Réka animációs filmje, a Symphony No.42, és Sós Ágnes Szerelempatakja.

A hazai filmfesztiválok közül először nyílik lehetősége a nagyközönségnek az interneten is megtekinteni az Úton kategória filmjeit. Március 1-én indult, és április 30-ig tart a Mediawave új kezdeményezése, az Online Filmfesztivál. A honlapon megtekinthető 76 filmre március 31-ig szavazni is lehet, a szavazók között pedig a Mediawave Együttlét szellemiségének megfelelő ajándékokat sorsolnak ki.

Részletes információkért keresse a honlapot: www.mediawavefestival.hu

A programba bekerült 195 film listája itt található.

Tavalyi összefoglalónk a fesztiválról:

Összegzünk - Mono sztori, avagy az én MEDIAWAVE-em II.

2013.05.09. - 13:15 | Büki László 'Harlequin'

Összegzünk - Mono sztori, avagy az én MEDIAWAVE-em II.

Előre szólok: jövőre szeretnék MEDIAWAVE-s hűtőmágnest! De lehet, egy öntapadó MEDI is megteszi! Úgy bizony! Emlékezni akarok minden hűtőnyitáskor: Veletek ittam együtt lét! De tréfa off, itt kérem komoly, ám blogszerű - van, hogy ez a két fogalom összeférhető - betűomlás következik arról, mi maradt, mi változott, mi nyűgözött, mi nyűgösített, mi volt pengés és mi volt "pangás". Monostori Erődből kitörő szubjektív élményhullám, avagy mono sztori a MEDIAWAVE-ről.

Új hozzászólás