Ezt hallgasd meg! - Mystery Gang és Cimbaliband új lemezek

2014.03.16. - 00:40 | vaskarika.hu

Ezt hallgasd meg! - Mystery Gang és Cimbaliband új lemezek

Megjelent a hazai rockabilly nemzetközi sztárja, a Mystery Gang új, magyar nyelvű lemeze,
a Hello, Hello!, a CimbaliBand pedig a Budapest Folk Festen mutatja be - szám szerint hetedik - új lemezét, Vidámpark címen. A 2013-ban a Petőfi Rádió "Év felfedezettje" zenekaraként hazánkat a nemzetközi Eurosonic Fesztiválon is képviselő Cimbaliband népzenész csapata ezúttal egy saját szerzeményekből álló albumot hozott létre.

Mystery Gang: HELLO, HELLO!

A gyerekkori álomból elindult rockabilly trió az elmúlt 15 év alatt semmit sem veszített kezdeti, vagány, „rossz fiús" vadságából. Mindemellett zeneileg kinyíltak, több földrészen nemzetközi elismertséget szereztek. Ma már az európai szakmai kör a rockabilly egyik legjelentősebb helytartójaként tekint a Mystery Gang-re. Zenei életútjuk alkotói csúcsaihoz érve, a külföldi albumok után a világpiacon meghatározó Universal Music kiadásában, vadonatúj és immáron magyarul felcsendülő, slágerekkel teletűzdelt olyan színes rockabilly albumot készítettek, amely az érzelmek és irányzatok teljes palettáját öleli fel. Az Egri Péter, Passzinger Zoltán (Singer) és Tamási László típusú elementáris egyéniségeknek nem kenyere az egysíkúság. A Mystery Gang új lemeze minden ízében világszínvonalon és mai zenei nyelven szólva képviseli a manapság aranykorát élő, az '50-es és '60-as évek világát megjelenítő vintage pop-ot.

A HELLO, HELLO!-on az 'Utolsó Blues', a 'Kínzó vágy' és a 'Végtelen Nyár' szívszaggató balladákon keresztül a Mystery Gang egy új arcával is megismerkedhetünk, miközben nem hiányoznak az albumról az olyan kemény, már-már  őspunkos rockabilly ágyúk sem, mint a 'Mondd mit csinálsz szombat éjjel', a 'Micsoda borzongás' vagy a 'Ránk vár...'.

A 'Wipe Out' kultikus dal átdolgozással a '60-as évek eleji surf zene világába is elkalandozhatunk. A Kalifornia partvidékéről származó világszerte ismert instrumentális himnuszt még soha senki nem növelte még nagyobbra, csupán Egri Péter lett a merész szerző, akinek magyar nyelvű dalszövegével, a 'Holdfénynél szól a vad zene' címen hallhatjuk. A teljesség igényével felsorakoznak a mai metropoliszokra tükröző, olyan masszív beton dzsungel dalok is, mint a 'Városi dzsungel', vagy a Péterfy Bori énekével hallható 'Nézz rám, megbabonázlak', de megtaláljuk az albumon a 'Játssz még jazzgitár!' című nótát is, melyet A Dal Eurovíziós show műsorban ismerhettek meg a nézők.

A rockabilly hazai és európai nagykövetének hatodik lemezét a Nemzeti Színház stúdiójában rögzítették. A teljesen élő, koncert jellegű felvételek különleges zenei élményt kölcsönöznek az anyagnak. Az albumon Egri Péter énekes, gitáros irodalmi szintű magyar nyelvű szövegeit hallhatjuk, melyek gazdag képi világuk miatt akár versként is megállják a helyüket. A lemez február.20.-án jelenik meg, attraktív stílusjegyeket felmutató köntösben.

Cimbaliband: Vidámpark

"Igazi cimbalom rock'n'roll, érdemes odafigyelni ezekre a magyarokra!" - Thierry Sartoretti, Vibrations Magazine

 2013 Cimbaliband a Petőfi Rádió Év felfedezettje zenekar

A Budapest Folk Festre megjelenik a Cimbaliband - szám szerint hetedik - nagylemeze, a Vidámpark. A korábbi lemezekkel ellentétben a népzenében jártas Unger Balázs az elmúlt években sikert sikerre halmozó zenekarával ezúttal kizárólag saját szerzeményekből álló albumot hozott létre, amely táplálkozik népzenei gyökerekből, de valódi cimbalom rock and roll "bulizene". A lemez március végén már elérhető lesz, a lemezbemutató koncertre pedig 2014. április 25-én kerül sor a Budapest Folk Festen, a Gödöllői Művészetek Házában.

A Vidámpark ugyan bezárt, de a Cimbaliband visszahozza az élményt, hangulatot:

"Figyelem Emberek! Megérkezett a Vidámpark! Csak közelebb, csak közelebb, csak tessék és lássék, mindenféle elmét vidító elegy belegy melódiák, apró-cseprő népnevettető és elmeélesítő dallamok lesznek hallhatóak, próbára kerül az ügyesség és szívbéli bátorság, csak tessék és lássék, csak közelebb és közelebb! Lesz itt minden Hölgyeim és Uraim, cimbalmos a vízben, hétköznapi és ünnepi hangulatok, céllövölde, szerelem, romantika, izgalom, és hullámvasút! Csak gyertek, gyertek kicsik és nagyok! Megérkezett a Vidámpark! Csak jöjjenek, csak jöjjenek!"

A 11 számból álló lemezen közreműködik a Petőfi Rádió tavaly felfedezett hipp-hopp rappere, Halott Pénz, valamint a Fanfara Complexa kiváló szaxofonosa, Bede Péter is.

Néhány kritika:

"A népi popos irányban mostanában kimagaslóan a legjobb a Cimbaliband Vidámpark lemeze. Hangszerelésében ez a legnépiesebb: a dobot leszámítva csupa ún. népi hangszer szól. Viszont olyan elsöprő energia van benne, hogy az minden különösebb "fúzió" és egyéb erőlködés nélkül összeegyezteti a népdalos és táncdalfesztiválos dallamokat."(Rónai András, Quart.hu) 

A Cimbaliband a Petőfi Rádió választott zenekaraként 2013 januárjában képviselte Magyarországot Hollandiában, az európai rádiók "eurovízióján" az EUROSONIC fesztiválon. Az eredményes szereplés után az együttes megkapta a MTVA-tól a "Petőfi Rádió 2013. év felfedezett zenekara" titulust!

A Cimbaliband és az újságírók által "a cimbalom Chuck Berryje"-nek titulált Unger Balázs zenekarvezető utazásaik során számtalan országban jártak; mindenhonnan hoztak magukkal egy kis szuvenírt, zene formájában.

Cimbaliband: Vidámpak

1. Vár ránk a világ
2. Úton vagyunk
3. Hullámvasút
4. Aki szeret
5. Hétfő
6. Habiszti Guszti
7. Waltzer
8. Jöjjünk össze
9. Túl a vizen
10. Dúdal
11. Balatoni nyaraló 

A hangfelvételek 2013-2014-ben készültek a Citysound studióban. Hangmérnök Dióssy D. Ákos.

Cimbaliband:

  • Szita Eszter - ének
  • Unger Balázs - cimbalom, brácsa, ének
  • Boda Gellért - hegedű
  • Lázár Gyula - nagybőgő, basszusgitár
  • Horváth Dániel - dob, ütőhangszerek
  • Agatics Krunoszláv - harmonika
  • Unger Gergő - gitár, ének

Közreműködik: Halott Pénz - rap (8.), Bede Péter - szaxofon (1,2,3,10)

Lemezbemutató koncert: 2014. április 25. péntek 19.00 Gödöllő - Művészetek Háza

Új hozzászólás