Keleti álmok varázsa Csepregen

Képgaléria megtekintése2008.08.20. - 18:35 | Mira - Fotók: Garai Antal Atom

Keleti álmok varázsa Csepregen

Dr. Dienes Valéria kiváló magyar táncpedagógus így fogalmazott egykoron: „ Táncost nézni annyi, mint az álmodó arcáról leolvasni szép álmát.” - Mindazok, akik ellátogattak Csepregre, az immár harmadik alkalommal megrendezett Kelet Varázsa Fesztiválra, gyönyörű hastáncos-nők szép álmaiba feledkezhettek bele, maguk mögött hagyva a valóság talaját.

Az orientális tánc az egyik legősibb álom, melyet régi idők anyái hagytak lányaikra, hogy ők tovább szőjék a finomszálú törékeny álmot, így biztosítva folytonosságát, maiságát. Bizony szép számmal voltak mind az álomjárók mind az álomlátók egyaránt. Az „álmodó" hastáncosok oly merészen érintették mezítelen lábaikkal Álomföldjét, mint a múzsák. Változatos, eleven táncaikkal, dekoratív, olykor már-már merész ruhakölteményeikben színorgiát kavaró álomképeket felcsillantva kalauzolták a nézőket birodalmuk különböző tartományaiba, bekukkantva a legmesésebb szegletekbe is. Az ingyenes álomutazást (belépő nem volt!) egy helybéli hastánccsoport, a Nap Lányai szervezték.


A zene a tánc édestestvére így azt sem felejtették ki a programból. Az ATARU ütőegyüttessel indult az élménydús utazás, akik tradicionális japán dobzenét szólaltattak meg dobjaikon, aztán érkeztek a múzsák is sorjában. A budapesti Nomadames csoport a törzsi- és a törzsi fúzió tartományiba kalauzolta az érdeklődőket, a Tribe Paganicae akár át is vehette volna tőlük az utaztatást - ha műsoruk egymást követte volna. A csoport a törzsi fúziós stílusban elegyíti a keleti táncokat az európai cigánytáncokkal, a flamenco-val s még mai modernebb táncokkal is fűszerezi azt, ily módon létrehozva egy pikáns képvilágú álmot. Aztán folyt az álom, mint az édes méz. A soproni Törökméz csoport a klasszikus raqs sharki finomságával, fátylaikkal bűvölték-bájolták a csillogó szemű nézőket. A Mira Orient csoport több vasmegyei csoportot egyesít ( a Cerah és a Nap Nővérek léptek fel ezen a napon nevük alatt), így álmaik széles területekre terjednek, a raqs sharkitól a törzsi fúziós táncokig kalauzolták az érdeklődőket. A Namaste csoport nevükhöz méltóan az égiekhez vezetett mindenkit törzsi táncukkal, hogy „a bennük rejlő isteni lélek köszöntse a másikban rejlő isteni lelket". Az utazást szervező Nap Lányai csoport szintén több területre kísérte a kitartó utazókat, a raqs sharkitól indulva a fúzió világába, a cigánytáncokat és a görögtáncokat is megálmodva. Izgalmas és népszerű színfolt volt a Csepregen élő Ahmed és Andrea elbűvölő tánca is. Az utazást egy közösen álmodott tánccal koronázták a hastáncosok, melyben több csoport is egyszerre vett részt a színpadon. Sajnos Virág Judit „törzsi tánc-álmait„ sokan, ám hiába várták.

És mint ahogy az a keretes mesékben lenni szokott az édestestvér, a zene, újból érkezett a Moldva Express személyében, hogy segítse testvérét a táncot, és folyt az álom tovább.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Nadima 2008.08.21. - 23:33
Az est valóban jól sikerült. De túl sok az álom és kevés a valóság!
Vacska 2008.08.22. - 12:00
ezt hogy érted?
Bellydancer 2008.08.22. - 14:45
A rendezvény nagyon jól sikerült, jó házigazdák voltatok. Mire gondolsz és mit hiányolsz ezzel a megjegyzéssel?
Nadima 2008.08.23. - 01:00
A cikkben túl sok az álom! Másról nem is szól.
Bellydancer: köszönöm méltató szavaidat. Nem hiányolok semmit, legalábbis a rendezvényből és az ott részt vevőktől.
Koczek 2008.08.26. - 09:42
To: Nadima
Szerinted mi hiányzik a cikkből? A válasznak szánt soraidból ez még mindig nem derül ki.
Nadima 2008.08.27. - 18:24
Köszönöm a szerkesztőségének, hogy feltette a rendezvényt a programajánlóba és hogy erről cikk íródott és képgaléria is készült.
Elnézést, de én innen most kiszállok, személyes okok miatt. Legyek én az akárki... bunkó, megfutamodó, sértődékeny és még sok más jelzővel elláthat bárki. Minden jót!
Hastánc ügyben többé semmilyen fórumon nem kommentezek és nem nyilatkozom! Üdv: Rumi Edina
Cerah 2008.08.27. - 20:38
Szia Atom! Köszönjük a képeket! Nagyon tetszenek! Cerah
Bellydancer 2008.08.27. - 21:10
Kár, hogy nem tudtuk meg az igazi okot, kedves Nadima. Érdekelte volna a fellépő táncosokat, ha már meglebegtetted a témát. Most lóg a levegőben, s mint egy lufi, szépen kipukkad.
Nadima 2008.08.27. - 22:41
KEDVES Bellydancer! Kipukkad majd a többi dologgal együtt! Hiába provokálsz, én mint mondtam kiszállok! Pont ebből lett elegem, ami itt is folyik! Szerintem fogadja el mindenki a megváltoztathatatlant! Ég Veled!
Nadima 2008.08.27. - 22:44
Kedves táncosok! Akit érdekel a téma, szívesen leírom e-mailben. Honlapunkon vagy az iwiwen megtalálható az elérhetőségem. Mindenkinek szép "álmokat" kívánok! :-)
Koczek 2008.08.28. - 09:55
To Nadima
Teljesen igazad van Nadima. Mindenütt az folyik amikor megkommentezek valamit egy fórumon úgy , hogy feldobom a magas labdát csak lesz valaki aki azt lecsapja. Drága, az első bejegyzés ilyen labda volt, mint azt láthatod többeknek is. :-)
Nadima 2008.08.28. - 10:29
Drágáim! Van itt már kipukkadni készülő lufi, van már magas labda, lassan alakulhat egy labdajátékot játszó csapat! Sok sikert és jó szórakozást! :-)
Bellydancer 2008.08.28. - 11:40
Ne hari Nadima, de te állitottad az első megjegyzésben, hogy túl sok az álom és kevés a valóság. Többünket érdekelt volna, mit értesz ezen. Nem provokáció ez, csak nem fejtetted ki, hanem meglebegtetted a dolgot. Feldobtál valamit, senkisem tudja, mire gondolsz, aztán kivonulsz. Tedd, csak sajnáljuk, hogy benned maradt.
Nadima 2008.08.28. - 12:38
Nem hari Bellydancer. Hiba volt véleményt nyilvánítanom és lebegtetnem. Egy darabig vártam, hátha a cikk írója is bekapcsolódik a csevegésbe, de úgy látszik, Ő csak szóban, a felvonulás ideje alatt tud velem "kapcsolatot teremteni" (nem épp jókor!). Bár hozzászólásaid stílusa, nagyon emlékeztetnek rá, de talán mégsem feltételezem róla, hogy nem vállalja fel önmagát, úgyhogy ha ezzel kapcsolatban tévedtem, akkor Te ne hari!
Koczek 2008.08.28. - 19:11
To Nadima
Csak terelsz és terelsz folyamatosan, a lényegre viszont kerülöd,mint macska a forró kását (talán visszatérünk a földre:)! Labda, lufi stb... "túl sok álom és kevés a valóság" ez volt az origo, bár lassan megváltoztathatnánk : túl sok a terelés és kevés a válasz. Inzultáltad a cikk íróját és az utolsó kommentedből egyértelmű, hogy pont Te próbáltad provokálni Őt, hisz leírtad, hogy azt vártad , hogy beszáll a "ringbe" ! Érdekes fejlemény! ;-)
Mira 2008.08.30. - 01:54
Nadima, én el tudom fogadni a megváltoztathatatlant. Igazából nem tudom, hogy mire kellett volna reagálnom. Egy bejegyzés kivétel ez alól, amelyben megköszönted a cikket . Válaszolok is rá : szívesen! Legyenek szép napjaid! :)
Ui: Bellydancer nem én vagyok, ennyire ismerhetnél!