Újabb vasi filmsiker! - Megvannak a Mediawave Online Filmfesztivál közönségdíjasai

2014.04.02. - 15:00 | vaskarika.hu

Újabb vasi filmsiker! - Megvannak a Mediawave Online Filmfesztivál közönségdíjasai

A MEDIAWAVE Legnehezebb út kategóriájában Boros Ferenc és Rozmán László alkotópáros által készített Sárga, piros, kék - Ferkovics Ferenc útjai című film kapta a közönségdíjat. A roma festő életét bemutató film mellett a többi kategóriagyőztes alkotás is szerepelni fog az április 29-től május 3-ig tartó 24. Mediawave Film és Zenei Együttlét filmes programjában.

HIRDETÉS

Egy hónapig szavazhatott a közönség a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét új kezdeményezésére, az Úton (On the Road) Online Filmfesztivál filmjeire. Hat kategóriában hetvenhat filmre lehetett szavazni, amelyek a világ több mint negyven országából érkeztek. A közönségdíjas filmek nézettségi számai 1000 és 2000 között mozogtak. 2074-el Murányi Matza Teréz Termékenység című animációja lett a legnézettebb film.

Legnehezebb út kategóriájában Boros Ferenc és Rozmán László alkotópáros által készített Sárga, piros, kék - Ferkovics Ferenc útjai című film kapta a közönségdíjat.

Az alkotás Ferkovics József roma festő - és grafikus művész eddigi életútját mutatja be! Az állami gondozott sorstól a vájártanonc munkán keresztül saját akaratának és tehetségének köszönhetően jutott el a Képzőművészeti Főiskoláig.
Művészete Torontótól Bódvalenkéig, Nagykanizsától Budapesten át Miskolcig ismert és elismert.

A roma származását büszkén vállaló művész egyetemes értékeket változatosan alkalmazó formanyelve, kiapadhatatlan alkotó ereje, maradandó művészi értéket hoz létre napról-napra. 

A film itt megtekinthető!

A közönségszavazás végeredménye:

Legjobb film - Szabó Károly (HUN/ROM): Ha nem használ, nem is árt

Egy dokumentumfilm a székely gyógyító, füves emberekről, asszonyokról.

Legjobb operatőr - Peyman Abaszade operatőr - Mohammad Farahani (IRN): Lopás című kisjátékfilmjének fényképezéséért.

Legjobb színész - Maiken Schmidt színésznő - Doris Tääker (EST): Tavasz a la carte című kisjátékfilmjében nyújtott alakításáért.

Legszebb út - Murányi-Matza Teréz (ROM): Termékenység című animációs filmje.

Legnehezebb út - Boros Ferenc & Rozmán László (HUN): Sárga, piros, kék - Ferkovics Ferenc útjai című filmje a roma festő életéről.

Legfurcsább út - Mirror Su (USA): Hó hajó című animációs filmje.

A nyertesek már biztosan szerepelnek az április 29. és május 3. között a Monostori Erődben (Komárom) megrendezésre kerülő Mediawave Együttléten. A filmeket még szakmai zsűri is értékelni és díjazni fogja. Az online filmverseny összes filmje április 30-ig még megtekinthető a fesztivál honlapján az alábbi linken:

http://www.mediawavefestival.hu/uton/index.php?k=3&modul=mediawavefesztivalrol#content

Kapcsolódó írásunk:

Roma trikolor - „Sárga, piros, kék...Ferkovics József útjai"dokumentumfilm bemutató

2012.06.27. - 12:45 | Kánya Dóra

Roma trikolor - „Sárga, piros, kék...Ferkovics József útjai

A roma származására büszke alkotóról, Ferkovics Józsefről készített dokumentumfilmet mutattak be az MMIK-ban. Boros Ferenc és Rozmán László által forgatott film a művész magánéletébe és gondolatvilágába kalauzol.

 

Új hozzászólás