Jeffrey Archer - a börtönviselt regényíró

2014.04.12. - 00:20 | Dart - Fotó: 4.bp.blogspot.com (nézőkép)

Jeffrey Archer - a börtönviselt regényíró

Jeffrey Archer az egyik legismertebb angol regényíró. Archert a hazai olvasóközönség a General Press Világsikerek sorozatában megjelent regényei alapján ismerheti. Több novelláskötetnek is szerzője (S ezen áll egy mese, Egy tegez nyílvessző, Tucatnyi félrevezetés). Angol főrendként regényeiben bennfentesként, kiváló stílussal ír az arisztokrácia életéről, előkelő bentlakásos magániskolákról, az ott uralkodó fegyelemről, diákéletről.

Lord Archert híres íróként ismeri a világ, de konzervatív politikusként is szép pályaívet futott be. Élete is regényes. 2001-ben negatív hírként járta be a sajtót, hogy négyéves börtönbüntetést kapott, melyet alacsony kockázatot jelentő elítélteknek fenntartott fogházban kellett letöltenie. Hamisan esküdött a Daily Star bulvárújság ellen indított rágalmazási perében, és ezzel az igazságszolgáltatást is félrevezette. Az írónak végül mindössze két évet kellett rácsok közt töltenie. Nagy sikerű könyvet adott ki a börtönben vezetett naplójából, majd később színdarabot is írt belőle.

Időnként engedéllyel kijárhatott a börtönből, azonban egy eltávozásához nem kért előzetes engedélyt a börtön igazgatóságától. A politikus korábban a Konzervatív Párt elnökhelyettese volt, aki közvetlenül elzárása előtt jó esélyekkel rendelkezett a londoni főpolgármesteri cím elnyerésére, csak két célra hagyhatta el törvényesen a börtön falait: amikor a helyi színházban végzett munkája szükségessé tette, vagy amikor családját látogatta meg Cambridge-hez közeli fényűző kúriájában.

A cellájában is buzgón dolgozó író ismét a rá jellemző meggondolatlanságot követte el, és büntetésként átszállították egy szigorúbban őrzött lincolni büntetés-végrehajtási intézetbe, így egy időre az FF8232-es számú fogoly elvesztette korábbi előjogait, köztük a kijárási és családlátogatási lehetőséget.

Börtönélményeit a mostanában magyarul is megjelent Clifton-krónika című öt kötetes regény folyamában is felhasználta. Eddig a Majd az idő eldönti, az Apám bűne és a Féltve őrzött titkok jelent meg magyarul.


A regények kalandos meseszövésűek, olvasmányosak, azonban némi plusz is található bennük, ami kiemeli őket az átlag szórakoztató irodalomból. A Féltve őrzött titkok című regény például betekintést enged az ötvenes évek angol választási harcaiba, a jelölteket segítő önkéntesek munkájába. Az önkéntesek a választókerület minden lakásába becsengetnek és képviselőjelöltjükre való szavazásra biztatják a választójoggal rendelkező lakosságot. Eközben kipuhatolják a polgárok politikai irányultságát, és mai szóval adatbázisokat képeznek pártjuk számára. Akik azt mondják, hogy soha nem osztják meg idegenekkel politikai nézeteiket, azokra nem pazarolnak több időt. A bizonytalankodókat újra felkeresik, a nehezen mozgóknak felajánlják a választási helyiségbe szállítást a választás napján. A műben az egyik jelölt piszkos trükköket vet be kampány és a szavazatszámlálás során, de természetesen lebukik.

Egyik legismertebb regénye a Párbaj. 1906-ban ugyanazon a napon lát napvilágot két újszülött - egyikük Bostonban, egy milliomos család sarjaként, másikuk egy eldugott lengyelországi faluban. Két évtized múltán útjaik Amerikában keresztezik egymást: a fiatal, nagyreményű bankár, és az árva, nincstelen lengyel bevándorló. Mindketten elszánt harcot folytatnak a pénzért, a sikerért... A történet pedig folytatódik Archer ugyancsak nagy sikerű A tékozló lány című kötetében.

A dicsőség ösvényein című könyvében George Mallorynak, a legendás angol hegymászónak állít emléket. Könyvében arra a több évtizedes kérdésre keresi a választ, vajon a neves hegymászó volt-e az első angol, aki világ tetejére állhatott? Lehet, hogy ő hódította meg elsőként a Mount Everestet?

Új hozzászólás