A bárkán lenne a helyünk? - Darren Aronofsky: Noé

2014.04.08. - 00:30 | FrankenVi

A bárkán lenne a helyünk?  - Darren Aronofsky: Noé

Vajon a Teremtő kegyelmének megnyilvánulása az, amikor esik az eső? Mind-mind újabb lehetőség, hogy lemossuk magunkról mindazt, ami béklyóként súlyozza mindennapi életünk; saját emberi mivoltunk szilánkjait? Úgy képzelem igen. Úgy képzelem Isten maga ez az egyszerű és kedves gondolat most bennem, és én, ha csak erre a rövid időre is, de megtisztulok.

Kezdetben volt a semmi. Anyag, fény, nappal és éjszaka, víz és föld, élőlények és az ember. Talán így volt. Aztán gonoszság, jóság, testvérek, ölelés majd ölés, választás, akarat. Ez így van. Váltakozás és változás a nyüzsgés állandóságában. Eredet, ősök és hatalom, vágy. Elismerjük bűnösségünket, de mindannyian rajta szeretnénk lenni azon a bárkánk. Hogy bizonyíthassunk? Ösztönből? Vagy, mert az egyetlen dolog, amit szinte sosem leszünk képesek teljesen tudomásul venni, hogy egyikünk sem ér többet a másiknál. Senki sem különleges, senki sem jobb vagy rosszabb; s mindenekfelett ha netán mégis így lenne, azt akkor sem lenne jogunk nekünk eldönteni. Egyszerűen nincs. Nincs hatalmunk. Az emberek legjellemzőbb tulajdonsága sokkal inkább az illúzió és a hit. Öntudatunk, és a belé vetett bizalmunk határtalanságában vesztettük el a kapcsolatot. A kapcsolatot azzal a teremtővel, aki valóban bennünk van. Aki tényleg készülhetett egy nagyobb erő hasonlatosságára vagy képmására.

Elvesztés és megtalálás, varjú és fehér galamb az olajággal. Új kezdet, lehetőség. S mi még mindig azt képzeljük, hogy mindig lesz szebb, jobb, nagyobb, s mindez csak azért, mert megérdemeljük. És nem vesszük észre, hogy ami most van, az maga a szebb, jobb, nagyobb, de nem azért mert megérdemeljük. Azért, mert megadatott. Ez a lehetőség. A pillanat pedig mindig egy új kezdet. S nem marad más, mint a választás. Hogy varjút látunk, vagy fehér galambot.

Álomlátás és megérzés, követni egy olyan utat, ami csak számunkra világos, az is csak ködösen. Vakon menni, előre vagy néha hátra. Kérdezni, de nem megkérdőjelezni. Bízni és cselekedni. Mit is jelent alázatosnak lenni? Kihez vagyunk alázatosak? Kit vagy mit tisztelünk annyira, amennyire teszi ezt Noé, s teszi ezt az ő családja is egy bizonyos pontig?

Aronofsky filmje nem szól az ember kételyéről a Teremtőben. Ahogy nem szól eleve elrendeltségről, kinyilatkoztatásról vagy makulátlanságról sem. Az emberek bűnösek, de nem az ördög vagy valamiféle külső gonoszság miatt. Noé elszánt, egyenes ember, de nem könnyű a lelke. Fiai éppúgy tiszták és jószívűek, ahogy vannak emberi vágyaik is. Az erős férfi jelenlét ellenére pedig a két, kicsit visszafogottan megjelenő nőalak képviseli a legtöbb fényt és igazságot. Visszafogottan fénylik bennük az az őszinte tisztaság, aminek még az eredethez lehet köze. Az olyan tudás birtokosainak szelídségét tükrözi jelenlétük, ami azokat jellemzi, akik fontos tudás birtokában vannak, s közben mégsem tudnak róla. Csak megélik. A női ösztönös „Teremtő erő" társul az emberi hatalomgyakorlás és tettek által végbemenő változtatás, teremtés erejével. S általuk éli túl az ember.

Azért mert megérdemli? Isten ad még egy esélyt, vagy csak hagyja, hogy a terve önmagát fejezze be?

Azt hiszem ez sem eleve eldöntött, hisz az eső is sokszor esik. Nekünk pedig leginkább annyi maradt az egykori alázatból, hogy mi magunk döntsük el, hogy a bárkán lenne-e a helyünk...


Noé (Noah) - színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 134 perc, 2014 (12)

rendező: Darren Aronofsky
forgatókönyvíró: Darren Aronofsky, Ari Handel
zeneszerző: Clint Mansell
operatőr: Matthew Libatique
producer: Darren Aronofsky, Scott Franklin, Mary Parent
vágó: Andrew Weisblum

szereplő(k):
Russell Crowe (Noé)
Emma Watson (Ila)
Logan Lerman (Hám)
Jennifer Connelly (Námeh)
Kevin Durand (Og)
Sir Anthony Hopkins (Metúselah)
Douglas Booth (Sém)

szinkronhang:
Kőszegi Ákos (Noé magyar hangja)
Földes Eszter (Ila magyar hangja)
Fehér Tibor (Hám magyar hangja)
Tóth Ildikó (Námeh magyar hangja)
Borbiczki Ferenc (Og magyar hangja)
Harsányi Gábor (Metúselah magyar hangja)
Szatory Dávid (Sém magyar hangja)

Új hozzászólás