Zűrzavaros éjszaka - Mohácsi János rendezővel és Bánfalvi Eszter színésznővel beszélgetett Mertz Tibor a Cafe Frei-ben

Képgaléria megtekintése2014.04.10. - 00:15 | Dart

Zűrzavaros éjszaka - Mohácsi János rendezővel és Bánfalvi Eszter színésznővel beszélgetett Mertz Tibor a Cafe Frei-ben

Április 9-én, a hónap első színházszerdáján Mertz Tibor, a Weöres Sándor Színház színésze kérdezte Mohácsi Jánost, a közeljövőben bemutatásra kerülő Luca Caragiale: Zűrzavaros éjszaka című komédiájának rendezőjét, valamint egyik szereplőjét, a színházban először fellépő Bánfalvi Esztert.

A Weöres Sándor Színházban Mohácsi János rendezésében a Szentivánéji álom 2012-ben négy díjat is kapott a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A szakmai zsűri díjai közül a Legjobb rendezés: Mohácsi Jánosé, a Legjobb női mellékszereplő: Csonka Szilviáé, míg a Legjobb jelmez: Remete Krisztáé lett, sőt a darab a közönség díját is elnyerte. Ezt megelőzően rendezett már Szombathelyen: 2011-ben a Naftalin című vígjátékot, majd a már említett 2012-es Szentivánéji álom után 2013-ban a Black Comedy áramjátékot.

2014. május 9-én pedig Luca Caragiale: Zűrzavaros éjszaka című komédiája kerül színre, ahogyan Mohácsi János és testvére, Mohácsi István dramaturg látja. A társadalmi visszásságokat kigúnyoló darab humoros szövege nehezen fordítható le, a Mohácsi-munkamódszernél azonban ez nem hátrány. A szövegkönyv ugyanis csak alapként szolgál, a dialógusok együtt születnek meg az előadással.


Bánfalvi Eszter négy évig járt az Új Színház stúdiójába, közben minden évben felvételizett a Színművészetire, végül ötödikre vették fel. Amikor negyedszerre, iszonyú lámpalázasan próbálkozott az egyetemen, Ascher Tamás közölte vele, hogy soha többet ne felvételizzen.

- Színész lesz belőlem, de a felvételizésre alkalmatlan vagyok. - közölte. Aztán meghallottam, hogy Ascherék is osztályt indítanak, azonnal jelentkeztem, és felvettek.

Miután végzett a HOPPart Társulatnál kezdett játszani, csak úgy szerelemből. Közben kocsmában pultos lányként is dolgozott. Alföldi Róbert látta egy darabban és hívta játszani. Először nemet mondott, aztán másodszorra - részben szülői nyomásra - igent. Alföldi akkor a Bárka Színházat vezette.

Mertz Tibor felhívására közben többen is kérdeztek a közönségből a Nemzeti Színházban töltött éveiről. Eszter elfogódottan beszélt az Alföldi-féle Nemzeti Színházról, ahol igazi csapatként működött a társulat. Barátjáról, és mentoráról, Hollósy Frigyesről, akivel nemcsak ott, hanem a Kőszegi Várszínházban is sokat játszott nyaranta. Érkezésekor a Weöres Sándor Színház falán talált Friciről egy Stekovics-portrét, ami úgy látszik lélekben ide is elkísérte...

Mohácsi János is több darabot rendezett a Nemzetiben. Elmondta, számára érthetetlen, hogy egyik pillanatról a másikra 50 sikeres darabot leállítottak, és teljesen új repertoár került színre. Alföldi Róbert színháza hihetetlen sok nézőt vonzott, amit sem az új direktornak, sőt, még a korábbinak - Jordán Tamásnak - sem sikerült hoznia.

Mertz Tibor szintén a Nemzeti színésze volt több évig, ebből egy évet Alföldi igazgatósága alatt, majd távozott kölcsönös megegyezéssel. Később több előadást is megnézett, és őszintén gratulált volt direktorának. Alföldi Róbertnek ez annyira jól esett, hogy többeknek elmondta, hogy még ő is gratulált, pedig korábban több dologban nem értettek egyet.

Egy másik néző pedig ott volt az Egyszer élünk utolsó előadásán a Nemzetiben, melyet Mohácsi János rendezett, Bánfalvi Eszter pedig játszott benne. A közönség szűnni nem akaró tapssal búcsúztatta a darabot, a rendezőt és a színészeket... Bizonyára nem gondolták a beszélgetés kezdetekor a vendégek, hogy ennek az emlékezetes estének egy résztvevője is itt lesz, és megosztja ezt az élményt velük.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás