Erődfoglalók: Mediawave zenei program 2014

2014.04.09. - 21:30 | vaskarika.hu - Fotók: Nyikos Péter

Erődfoglalók: Mediawave zenei program 2014

Helyszín: Komárom, Monostori Erőd

Dátum: 2014.04.29 - 05.03.

Török pszichedelikus etno, andalúz flamenco táncosok és megannyi jazz, etno- és népzene a 24. Mediawave Film és Zenei Együttléten. Az április 29-től május 3-ig tartó összművészeti fesztivál programjában színes zenei egyéniségek várják a fesztiválozókat, a Mediawave idén is elfoglalja az Erődöt!

HIRDETÉS

Az idei zenei program részeként induló Occupy Mediawave projekt az Occupy mozgalom szellemiségét akarja közvetíteni a zenei improvizáció, akciózene, happening és performansz eszközeivel. Pándi Balázs, a világhírű jazzdobos-indexvideós-programszervező is része lesz annak a 15 tagú nemzetközi csapatnak, amely szimbolikus akciókkal hódítja meg a Monostori Erőd eddig fel nem fedezett egzotikus tereit, kazamatáit. Ennek demonstratív nyitóját ő adja amerikai, holland és dán társaival.

Pándi több egyéb projektje mellett dolgozott Mats Gustafssonnal, aki idén már sokadszor lép fel a Mediawave-en, ezúttal a legendás The Thinggel, amely zenekar jóformán mindent magába integrál, ami belefér a szabad zene kategóriájába, legyen az punk, improvizációs zene, klasszikus dzsessz, avantgárd, vagy noise. Tiszteletét teszi a jazzvilág különleges figurájának számító Elliot Sharp a Terraplane Quartettel, és a kortárs magyar improvizatív zene nagy alakjai, Geröly Tamás és Grencsó István, aki a nagy előd - Szabados György - bartóki jelentőségű zenei korszakát porolja le.


A szervezők Andalúziában, a flamenco egyik őshazájaként számon tartott Jerezben találtak rá a Davinia Jaén Flamenco Group tagjaira, akik az Együttlét elejétől a végéig zenélnek majd, koncerten és workshopon egyaránt. Forró hangulatú, emberközeli előadásaik mellett egy ‘'andalúz asztalt'' is kerekítenek, dél-spanyolországi ételekkel és borokkal.

Igazi kuriózumként koncertet ad a pszichedelikus etno zenét játszó BaBa ZuLa zenekar Isztambulból, a Tom Waitts reinkarnáció Carmensita & The Ramadogs Olaszországból, valamint akusztikusra áthangszerelt dalaival a győri Auróra. ,,Az idei programba nem jelentkeztek, hanem mi kerestük meg őket, mert felizgatott bennünket, hogy akusztikus verzióval is kísérleteznek" - mondta a különös találkozásról Hartyándi Jenő fesztiváligazgató.

A régi, Mediawave-en már jól bejáratott zenekarok közül fellép a zenei műhelyekben is tevékenyen részt vevő Ferenczi György & Rackajam, a tavalyi Mediawave-en Párhuzamos Kultúráért dijat kapott Lakatos Mónika a Romengóval, valamint a moldvai és gyimesi népzenét játszó Csángálló, akik a fesztiválon meghirdetett fellépéseik mellett gyakorta lesznek szereplői a napközbeni és éjszakai szabad zenéléseknek.


Az idei Mediawave egyik kiemelt témájához, a Felvidékhez kapcsolódóan a népzenei program részeként fellép a komáromi Ritka Magyar Folkband, és a szlovák népdalokat játszó Muzička.

A fellépők teljes listája:

http://www.mediawavefestival.hu/index.php?modul=menupontok&kod=8333&nyelv=hun

Programterv:

http://www.mediawavefestival.hu/index.php?modul=menupontok&kod=8364&nyelv=hun

Kapcsolódó írásunk:

Tavaszi zsongás az Erődben - MEDIAWAVE 2014 előzetes

2014.03.15. - 00:10 | vaskarika.hu

Tavaszi zsongás az Erődben - MEDIAWAVE 2014 előzetes Immár 24. alkalommal kerül megrendezésre a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, aminek harmadik éve a komáromi Monostori Erőd ad otthont. Az április 29. és május 3. között tartott fesztivál központi témája a termékenység, az újjászületés, a virágzásünnep.

Új hozzászólás