Papíralap - Kortárs grafikai kiállítás az Írókéz Galériában (máj. 22.)

2009.05.15. - 07:00 | vaskarika.hu

Papíralap - Kortárs grafikai kiállítás az Írókéz Galériában (máj. 22.)

Helyszín: Írókéz Galéria

Dátum: 2009.05.22 - 06.05.

A grafika átfogó kifejezés, mely magában foglal minden papírra készült művet, beleértve az egyedi rajzot, a sokszorosított és az alkalmazott grafikát is. Május 22-én 19 órai kezdettel kerül sor a Papíralap – Kortárs rajzok és grafikák a nyolcvanas évek végétől napjainkig elnevezésű csoportos kortárs grafikai kiállítás megnyitójára az Írókéz Galériában.

„Némely jel arra mutat, hogy a rajz iránt ismét érdeklődni kezdenek az emberek. Nemcsak a nemes grafika lett végre hosszú idő óta ismét népszerűvé, hanem a közvetlen rajz is." Lyka Károly művészettörténész, 1903.

Jelen tárlat kiindulópontja: 1987. Ebben az évben a Hejettes Szomlyazók képzőművészeti csoport kapta meg a Stúdió-kiállítás nagydíját Akt naptár című munkájáért. Ezen mű egyszerre volt rajz, nyomat, festészet, kollázs és nagyszabású installáció. Ezt az alapvetően rajzalapú műnek odaítélt díjat mindenképpen újabb korszakválasztónak lehet tekinteni a magyar grafika történetében. A nyolcvanas évek végére felnőtt egy újabb generáció, amely a rajz és/vagy a művészi sokszorosított grafika műfaját választotta kifejezőeszközéül. Megsokasodtak a rajz, illetve nyomat kiállítások, s a műfaj ismét újított, kitágította kereteit: megjelentek a rajzinstallációk, a térben elhelyezett rajzobjektek, az apró rajzok helyett egész falakat betöltő művek születtek, elmosódtak a műfaji határok a papíralapú műveknél is. Mind tematikailag, mind technikailag számos újítás figyelhető meg az elmúlt két évtized rajz- és sokszorosított grafikai művészetében. A hozzávetőleg két nemzedék művészetét felölelő, tematikai csoportokba rendezett tárlat egyszerre kívánja bemutatni ezeket, az elmúlt két évtizedben felmerülő rajzos, illetve nyomtatott grafikai jelenségeket, újításokat, a generációk közötti párhuzamokat, az előképeket és a hatásokat.

A probléma- és kérdésfelvetésnek szánt tárlat nem titkolt célja, hogy felhívja mind a szakma, mind a közönség figyelmet a korszak rajz- és grafikai művészetének izgalmas, kiemelkedő, egyben egyedülálló alkotásaira, s remélhetőleg a téma tudományos feldolgozására, átfogó művészettörténeti összefüggés-rendszerben való elhelyezésére sem kell már sokat várnunk.

A kiállításon résztvevő művészek:

Ádám Zoltán, Csáky Marianne, Ferenczi Róbert, Fischer Judit, Fodor János, Gémes Péter, Gerhes Gábor, Háy Ágnes, Hejettes Szomlyazók, Horváth Tibor, Koralevics Rita, Korcsmár Eszter, Koronczi Endre, Kótai Tamás, Lóránt Anikó, Magyarósi Éva, Mécs Miklós, Medve András, Navratil Judit, Nemes Csaba, Pinczehelyi Sándor, Roskó Gábor, St. Auby Tamás, Swierkiewicz Róbert, Szabó Ábel, Szabó Eszter, Szarka Péter, Szépfalvi Ágnes, Szíj Kamilla, Szikora Tamás, Szörényi Beatrix, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Tibor Zsolt, Varga Ferenc, Várnai Gyula, Vécsei Júlia.

Ferenczi Róbert- Kövér madár magányos fát gyógyít (2001)

A művek egy része a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét gyarapítja

A kiállítás június 5-ig tekinthető meg.

A rendezvényt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szombathelyért Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap,az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ,a Pannon, az Írókéz Kft., és az Artistix Grafix támogatja.

További információk: www.irokezcollection.hu

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: kép: irokezcollection.hu

Új hozzászólás