Húsvéti készülődés a Vasi Skanzenben

Képgaléria megtekintése2014.04.14. - 00:10 | Nagy Zoltán

Húsvéti készülődés a Vasi Skanzenben

Családias hangulatban, de kellemes tavaszi időben zajlott az első húsvéti készülődés, amit a Vasi Skanzenben rendeztek április 12-én, szombaton. Mindenből kaptunk egy csipetnyit, de a összhatás mégis jó - az érdeklődők kedvükre festhették, karcolhatták, patkolhatták a tojásokat, de hallgathattak előadást is a húsvéti ünnepkörről.

Folyamatosan érkeztek a gyerekes családok a Vasi Skanzenbe - a gyerekek rajzoltak, tojást díszítettek hagyományos módszerekkel, patkoltak, kalácsot és tojás alakú sütit sütöttek, miközben a húsvéti ünnepkörről is meghallgathattak egy előadást.

A mini termelői piacon beszerezhető volt minden, ami az ünnephez kell: sonkát, tojást, sajtot, mézet, gombát, aszalt gyümölcsöt, és sok minden mást kínáltak az árusok, ami az asztalra kívánkozik. A kilátogatók megtudhatták, hogyan készülnek a híres gencsi karcolt tojások, és hogyan lehet más-más technikákkal díszíteni a tojást - például viaszolással, batikolással, maratással. Ezeket ki is próbálhatták a vállalkozó szellemű érdeklődők.

Aki megéhezett vagy megszomjazott, annak sem nem kellett hazarohannia, hiszen a nagy kondérban már főtt a csülkös bableves, és jó borban sem volt hiány. Végül nagyon népszerű lett az elkészült kalács, amit még csupán nyers tészta formájában láttak az érkezők, mire azonban mindent megszemléltek, kipróbáltak, finom ropogós süteménnyé sült.


A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás