Egy törzsitáncos alfanőstény - Novák Viki volt a Kalandor-kör vendége a Cafe Freiben

Képgaléria megtekintése2014.04.15. - 13:00 | Büki László 'Harlequin'

Egy törzsitáncos alfanőstény - Novák Viki volt a Kalandor-kör vendége a Cafe Freiben

"Ha ez ember punk és underground arc, akkor nem ismerik annyira". Novák Viki az a punk, akit mindenki ismer, s ez a lázadása a hastáncban is megmaradt: a hastánc "punk ágát", a törzsi fúziót műveli - vibrálóan izgalmas koreográfiákkal. Picit eltűnt az utóbbi időben a szemünk elől, így jó volt újra látni és hallani abban a másfél órában, amiben nemcsak táncos élményeiről mesélt a Kalandor-kör e havi vendégeként a Cafe Freiben.

Nem kerülhetjük meg a múltidézést, amit nekünk nem elsősorban Viki karneváli fellépései, hanem 2009-től datálódó projektjei tesznek emlékezetessé. Szeretett barátunk és kollégánk, Vida Gabi személye szőtte közvetlenebbé azt a szálat, ami igazán megismertette velünk Novák Vikit, a törzsi fúziós táncost, a táncszínház ötletgazdát és a tűzzsonglőrt. Szombathely szubkulturális életének meghatározó időszaka volt ez, nemcsak Gabi és Viki miatt, hanem a szellemi és kreatív vonzáskörzetükben szárnyakat bontó tehetségek színre lépése okán is. Így született meg többek közt a Venus versus Mars táncszínházi előadás a II. Agora Fesztiválon, illetve a Szentivánéji Vigasságokon az Emlékműnél bemutatott tűztánc, szintén a helyi street dance elismert reprezentánsaival. Vikit láthattuk a következő években glamour esteken és a karnevál Keleti Udvarán kabaré-burleszk típusú táncshow-kban.


A Kalandor-kör április előadásán Novák Vikit kérdezte Grünwald Zsolt

Mindig is táncos akart lenni - gyermekkora óta a tánc bűvöletében él. Kezdetben klasszikus hastáncot tanult, de az igazi, „a nagy Ő", a törzsi fúziós tánc alakjában jelent meg az életében. Öt és fél évet élt az USA-ban, ahol táncolt Miamiban, Orlandóban, New Yorkban, New Jerseyben egyaránt. Imádta a kinti életet, az ottani emberek habitusát, akik elmondása szerint hihetetlen nyitottsággal és elfogadással viszonyultak a törzsi fúziós tánchoz, s az ezt külsőleg is reprezentáló, szinte minden kiegészítőt "elbíró" - saját tervezésű - ruhákhoz. A latin- és afroamerikai kultúrájú Floridát különösképpen szerette, lévén a félszigetről azt tartják, hogy a mennyország előtti utolsó lépcsőfok.

Táncosként fellépett Firenzében, Bécsben, Frankfurtban és természetesen hazánkban is - számtalan helyen, legtöbbször Budapesten, és természetesen itt Szombathelyen is. Az Egyesült Államokból hozta haza magával a törzsi táncot, ezt a modern, ősi, misztikus, "earthy", ősanya-holdnővér műfajt. Azt vallja, amikor a táncos mer úszni a zenével, az a legjobb, élőzenére fellépni pedig maga a katarzis.

Eklektikus személyiség, ami ugyanúgy kifejeződik táncaiban, mint zenehallgatási szokásaiban. Táncolt már Edith Piafra, fellépett varietékben, táncolt rumba-duettet Herczeg Attilával, s ez a stílusbeli korlátlanság jellemzően kifejeződik a befogadott zenék terén is: Gogol Bordello gypsy punk-jától a Kalyi Jag autentikus cigányzenéjén keresztül Ray Charlesig.

A hastánc picit háttérbe szorult most az életében, helyette "ezer más" mozgásformát művel és oktat: fitness instruktor, személyi edző és mindenféle táncos-fitness programok prezentere. Zumba óráit személyesen is láttuk már, s hamarosan beszámolunk egy, a zumbánál is intenzívebb afroóra minden porcikát megmozgató eseményeiről.

Zárásként megtudtuk, hogy legszívesebben Görögországban, s azon belül is Krétán élne, nem elsősorban a turisztikai és természeti látványossága, hanem az emberek természete, temperamentuma miatt. Nem lepődnénk meg, ha pár év múlva szirtaki tánclépéseket tanítana - underground megközelítéssel.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás