Felvidéki népi kultúra a Mediawave-en

2014.04.21. - 21:00 | vaskarika.hu

Felvidéki népi kultúra a Mediawave-en

Helyszín: Komárom, Monostori Erőd

Dátum: 2014.04.29 - 05.03.

A komáromi Monostori Erődben rendezik április 29. és május 3. között a 24. Mediawave Film és Zenei Együttlétet. Kiemelt téma a Felvidék: annak sokszínű és gazdag népi kultúrája, népzenéje és néptánca.

HIRDETÉS

A Mediawave szervezői mindig is nagy gondot fordítottak a népi hagyományok ápolására és bemutatására. Idén, az Együttlét alatt működő műhelyek között egy felvidéki népi műhely is helyet kap. A cél, hogy az érdeklődők megismerjék  a felvidéki népi kultúra mélyrétegeit: a néptánc, a népzene és a népszokások világát. A Csallóköztől Gömörig terjedő tájegységek táncait felvidéki oktatók fogják tanítani, délelőtti és délutáni rendszerességgel.

A két ország Komáromának zenészeiből alakult Ritka Magyar Folkband a szokásos, együttlétindító májusfaállítás után zenél majd. A zenekar erdélyi és felvidéki népzenében mélyült el leginkább, amelynek egy részét maguk a zenészek gyűjtötték, nem ritkán kalandos körülmények között eldugott falvak öreg parasztzenészeitől.

Győrből érkezik, és tart Felvidéki Táncházat Németh Dénes és zenekara. A tagok táncházas, népzenész körökben jól ismert, gyakorlott muzsikusok, a magyar népzene megőrzésének, továbbadásának elkötelezett hívei. Mind Magyarországon, mind a Felvidéken rendszeresen adnak koncerteket, játszanak táncházakban, kísérnek gyerek és felnőtt néptánc együtteseket egyaránt. Repertoárjukban a Kárpát-medence zenei hagyatékából minden dialektus megtalálható.

Az asztal fogalom átértelmezéseként időszakosan üzemelő népi asztalokkal is találkozhatnak a látogatók, melyek bárkit befogadnak egy beszélgetésre, egy pohár borra, egy közös éneklésre. A Csallóközi Asztalnál az étel- és italspecialitások mellett bemutatkozik a Csallóköz Táncegyüttes és a nádszegi asszonyok közössége. A Palásti Asztalhoz a Búzavirág Folklórcsoport tagjai hoznak néprajzi emlékeket és falujukra jellemző ételeket.

A Felvidék népi kultúrájának bemutatásakor nem hagyható ki a szlovák népzene és néptánc. A szervezők hiszik, hogy a szomszédság okán illene megismerni  a magyar mellett ezt a kultúrát is, és lehet kiderül, nem is olyan távoli népi kultúra, mint azt elsőre gondolnánk. A Mediawave-en fellép a pozsonyi Muzička zenekar, akik a magyar táncházmozgalom módszereihez hasonlóan gyűjtik és muzsikálják a szlovák népzene és néptánc értékeit. Szintén Pozsonyból érkezik Vlado Michalko és Krausz Ágnes, akik opálhegyi szlovák táncokat mutatnak be, és tanítanak az Együttléten.

A felvidéki népi műhely és kapcsolódó programjai a Mediawave honlapján:

http://passportcontrol.eu/index.php?nyelv=hun&modul=menupontok&kod=8561

Kapcsolódó írásunk:

Április 29-én indul a 24. Mediawave

2014.04.16. - 15:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Április 29-én indul a 24. Mediawave

Helyszín: Komárom, Monostori Erőd

Dátum: 2014.04.29 - 05.03.

Háromnapos majálissal, Szabados emlékesttel és ingyenes Duna-parti programokkal várja a látogatókat a 24. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét a komáromi Monostori Erődben, április 29. és május 3. között. Fókuszban a Felvidék, de jönnek filmesek, zenészek a világ számos országából.

Új hozzászólás