Április vízöntők - Büki Húsvéti Vígadalom 2014

Képgaléria megtekintése2014.04.22. - 01:15 | Büki László 'Harlequin'

Április vízöntők - Büki Húsvéti Vígadalom 2014

Feminista mozgalmak élharcosai bizonyára tiltandónak minősítenék a locsolás néphagyományát, miszerint férfikezek rángatják ki a házból a védtelen leányt, akit a saját udvarán öntenek nyakon egy kanna (hideg)vízzel, azért, hogy a locsolástól-locsolásig terjedő terminusban ne hervadozzék. Pedig ha tudnák, hogy ezt a napot a magyar néphagyomány vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezte, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt formájában, vödörnyi vízzel locsoltak, illetve az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a nemes alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak. S mindezért cserébe a "hímsovén attitűdnek" kiszolgáltatott leányzók még saját kezűleg készített-díszített hímes tojással is megjutalmazták azokat a legényeket, akiktől az "áldást" kapták. Nem volt ez másként e nemes népszokást mívelő Bük városában sem, ahol a húsvéthétfői locsolkodásra a Koczán-ház udvara várta a néptáncos legényeket és lányokat, valamint mindazokat, akik nem táncosok, de a hideg víz hatására reflexszerűen kibújik belőlük a "csárdás".

Nem az a leány, aki adja, hanem aki állja - Húsvéthétfőn vastagon belefért a mondás átértelmezése, hiszen nem pofonról, hanem vödör vízről szólt a történet, amit a leányok bőségesen megtapasztalhattak. Hogy idén hervadozni nem fognak, ez szinte egészen biztos!  

A virulásfelelős ismételten a Háncs Néptánccsoport férfikülönítménye volt, valamint néhány bádogkanna és egy artézi kút. S hogy a művelet nemcsak a legényes löttyintésből áll, arra álljon itt az a locsolóvers, "házhoz bekéretőző szöveg", amit Czirók Csongor ékesszólt:

"Ó, tavasszal újult ékes liliomok,
Öntözésre méltó gyönyörű virágok!
Már eljött az idő, hogy megújuljatok,
A Szentlélek Isten szálljon tireátok.
Nosza cimboráim, csuporra, vederre,
Adjuk meg a lánynak a tisztet reggelre!
Hanem egy szót szólok ezen szép leánynak,
Adjon egy pár hímest a locsoló pajtásnak"

A locsolás után Tóth Tamás, a művelődési ház vezetője jófajta lélekmelegítővel kedveskedett a néptáncos legényeknek e borongós-esős tavaszi reggelen.

A rendezvény ezt követően a művelődési házban folytatódott, ahol nép fajátékok, arcfestés, tojáskeresés és táncház várta az érdeklődőket.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás