Megújuló múzeumi terek, állandó kiállítások a körmendi múzeumban

2014.04.26. - 00:20 | vaskarika.hu

Megújuló múzeumi terek, állandó kiállítások a körmendi múzeumban

A körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum 2013-ban a megyében a legmagasabb összeget, az idén pedig a második legmagasabb összeget nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston programon. 2014 júniusáig a kastély nyugati szárnyában megtörténik a járófelületek átalakítása, a falak javítása, festése, műtárgyvédelmi szempontoknak megfelelően a nyílászárók cseréje, az elektromos hálózat megújítása és a fűtés korszerűsítése. Ez év októberében mindemellett új állandó kiállítás nyílik, amely könnyedén bekapcsolódhat majd az iskolai oktatásba is.

2013-ban és 2014-ben Körmend Város Önkormányzata egy-egy pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston programra, és összesen 24,4 millió Ft támogatást nyert el a körmendi múzeum állandó kiállításainak megújítására. A múzeumszakmai támogatási program célja a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatása. Múzeumok esetében állandó kiállítás előkészítésére, létrehozására, teljes körű felújítására vagy korszerűsítésére használható fel - különös tekintettel a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatására.  

Vas megyében három múzeum fenntartó önkormányzata nyújtott be mindkét esztendőben pályázatot: Szombathelyen a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Sárváron a Nádasdy Ferenc Múzeum és Körmenden a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum állandó kiállításának megújítására. Igaz ugyan, hogy a két másik múzeum nagyobb volumenben gondolkodik, mégis a körmendi az, amely arányait tekintve a legjobban teljesített ezen a pályázaton: 2013-ban a megyében a legmagasabb összeget, az idén pedig a második legmagasabb összeget nyerte el a programon.


A 2013-ban beadott pályázat célja az volt, hogy körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumnak a kastély nyugati szárnyában található kiállításrészei műszakilag megújuljanak. Ennek keretében 2014 júniusáig megtörténik a járófelületek átalakítása, a falak javítása, festése, műtárgyvédelmi szempontoknak megfelelően a nyílászárók cseréje, az elektromos hálózat megújítása és a fűtés korszerűsítése.

A jelenlegi történeti raktár, az oratórium és a múzeum két irodája is kiállítótérré válik, így a kastély nyugati szárnyának első emeletén végig állandó kiállítást tekinthet meg a látogató.

Az I. ütemet jelentős belsőépítészeti átalakításokra 10,4 millió Ft-ot nyert el az önkormányzat, melyet 10% önrésszel, azaz 1 040 000,- Ft-tal egészít ki, így a kiállítóterek megújításának első ütemére 11 440 000,- Ft-ot fordíthat.

A 2014. évi pályázat maguknak az állandó kiállításoknak a megújítását célozza. 2014. október 28-án nyílik meg a múzeum új állandó kiállítása, mely magában foglalja a jelenlegi „Nemzedékek öröksége" című várostörténeti kiállítást, a „Batthyányak nemzetsége" című dísztermi kiállítást és a „Hunyd le szemedet és láss!" című tapintható tárlatot. Az átalakítás során megtörténik az installáció cseréje és műtárgyvédelmi eszközökkel való felszerelése, a kiállított műtárgyak restaurálása és konzerválása, audio-guide rendszer kiépítése, a kiállítás interaktív eszközökkel való felszerelése, kiállításvezető füzet kiadása. Az átalakítás II. ütemének költségeit a pályázaton elnyert 14 millió Ft, és az önkormányzat által biztosított 1,4 millió Ft önrész, vagyis összesen 15,4 millió Ft fedezi.

„Batthyányak nemzetsége" c. kiállítás

2014-ben tehát a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum a pályázaton elnyert támogatásoknak köszönhetően két ütemben megújul, s a város alapításának 770. évfordulóján, 2014. október 28-án látogatóinak új állandó kiállítást mutathat be, amely a város története mellett a Batthyányak históriáját is megismerteti az érdeklődővel. Az új kiállítás a következő tematikai egységekből épül fel:

- Körmend története az őskortól az I. világháborúig,
- Körmend a 20. században, a körmendi egyesületek és kézműipar emlékei,
- Körmend kastélya,
- Batthyányak a 13-17. században,
- Batthyányak a 18-19. században,
- Dr. Batthyány-Strattmann László.

A pályázatból megújítandó kiállítás a gyűjtemény darabjait olyan módon kívánja bemutatni, amellyel könnyedén bekapcsolódhat az iskolai oktatásba. Eredeti műtárgyak bevonása, az igényes műtárgymásolatok egyedivé, és hitelessé teszik a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumot, teret adnak az informatív, nonformális tanulásnak.

Az így újra álmodott, koncepciójában is innovatív állandó kiállítás szerves részét képezi annak a programnak, amely most indult el Körmenden. Az egykori lovarda épületében - ugyancsak pályázati forrásból (800.000.000,- Ft) - létrejövő Batthyány Örökségközpont egyik pillére, ajánlott hiteles bemutatóhelye lesz a múzeum. A projektek közös célja Körmend gazdag örökségének bemutatása a turizmusban megjelenő vendégek és az itt élők számára. A beruházásokkal növekszik a város turisztikai vonzereje, amelynek segítségével értékes jövőt lehet építeni.

Egyértelműen kimondható tehát, hogy Körmend lépésről lépésre halad a saját maga által kijelölt úton, amelynek egy-egy mérföldkövét jelenti például a Szabadság tér megújítása, az intermodális közlekedési csomópont kialakítása, a komfortosabb életkörülmények biztosítása az itt élőknek, valamint a kastélyegyüttes módszeres és fokozatos felújítása, funkciókkal, ezáltal élettel való megtöltése.


A múzeum megújítása idején az intézmény tovább üzemel, azonban az átépítésben érintett kiállítások közül 2014 májusától a „Nemzedékek öröksége", szeptemberétől a „Batthyányak nemzetsége" kiállítás nem lesz látogatható október 28-ig. A Cipőtörténeti Gyűjtemény és a kastélykápolna az átalakítások idején zavartalanul látogatható lesz. Időszaki kiállítások bemutatása sem fog szünetelni: „Körmendi skandalumok - botrányos kiállítás" címmel egy érdekes kiállítási anyagnak ad otthont a kápolna Múzeumok Éjszakáján. Júliusban a száz éve kitört I. világháborúnak állít emléket a múzeum, ugyancsak a kápolnában, majd augusztusban a volt istállóban rendez néprajzi kiállítást, felidézve a környék hagyományos gazdálkodását.

A 20 évvel ezelőtt, a város 750. születésnapjára létrehozott „Nemzedékek öröksége" című kiállítás 2014. április 25-én utoljára lesz látogatható lebontása és átalakítása előtt. Ezen a napon 18 órakor a múzeum mindenkit szeretettel vár az állandó kiállítás búcsúztatójára.

Kapcsolódó írásaink:

Virtuális tárlatvezetés - Körmend századfordulós hangulata és a Batthyányiak terme

2013.05.07. - 00:15 | Waldo

Virtuális tárlatvezetés - Körmend századfordulós hangulata és a Batthyányiak terme

A körmendi múzeum - ahogy már a tapintható tárlaton és a Nemzedékek öröksége kiállításon láthattuk - ezernyi csodát, történetet rejt. H. Vörös Márta a múzeum Körmend századfordulós hangulatát idéző kiállítását, a cipőmúzeumot, és a Batthyányiak termét mutatta be nekünk. Megtudhattuk, hogy jutottak el a körmendi Udvardy fivérek velocipédekkel Párizsba, hogy miért patent a patent, és hogy honnan származik a furmint bor elnevezése.

 

Nyolcszázmillió forint értékű felújítás indul a körmendi Batthyány-kastélyban

2014.04.22. - 20:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: Waldo

Nyolcszázmillió forint értékű felújítás indul a körmendi Batthyány-kastélyban

Nyolcszázmillió forintos beruházással, a Nyugat-Dunántúli Operatív Program támogatásával újítják fel Körmenden a Batthyány-kastély egy részét; az erről szóló támogatási szerződést kedden írta alá Bebes István (Fidesz), a Rába-parti város polgármestere és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

Új hozzászólás