Pszichiáterek maradjanak távol - 5. Közép-európai Rockabilly Fesztivál és Freak Show (máj. 3.)

2014.04.28. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Pszichiáterek maradjanak távol - 5. Közép-európai Rockabilly Fesztivál és Freak Show (máj. 3.)

Helyszín: Bildein, Stadl

Dátum: 2014.05.03.

Elvis ÉÉÉL, a Rockabilly-fesztivál pedig átesik az outingon: igazából nem más mint, egy esztelen, de zeneileg (is) rendkívül magas színvonalú freak-show. Azaz őrültek háza! Legendás, sőt maga, a veszett lendületbe oltott rockabilly-buli-legenda! Beretváltak és zselézett jampecek, ugyanitt dirndli pöttyös szoknyával. A legendás G'schertn Ball - azaz a Beretváltak Bálja - és a nemzetközi bandákkal tűzdelt Közép-európai Rockabilly Fesztivál ezen az éjszakán igazi partivá ötvöződik. És mindez alig 20 km-re Szombathelytől.

A kerek születésnapon két meglepetéssel is készülnek a szervezők: halálának 37-ik évfordulóján a rock'n'roll királyára emlékezünk. Egyfelől az egyik legjobb Elvis-cover-zenekarral, másfelől pedig magával a feltámadt Elvis-szel. Nem viccelünk, a színpadon egy igazi zombi is áll majd a mikrofon mögött...A rendezvény mottója: „El ne felejtsd otthon hagyni az agyadat!" (Itt úgyis csak eldobnád...) Tégy valami sz@rt a fejedre („come with any shit on your head...") és Te lehetsz Ms. vagy Mr. C.E.R.F.

Vegytiszta Rrrockn'n'Roll: négy ország öt zenekara gondoskodik majd a talpalá- vagy inkább rongylábalávalóról - nem is beszélve a csípőtekerő ritmusokról. A headliner az ír The Pacifics. A holland Dead Elvis & His One Man Grave nevéhez méltón egészen elképesztő színpadi showval érkezik - és Elvis él. Izééé hal. A rajongók pedig élnek-halnak érte. A burgenlandi The Howling Hounds veszettül (VESZETTÜL - a Vérebek, érted?!) jó produkciót nyom majd a színpadon. Ed Philps & The Memphis Patrol szinte tökéletesen idézi meg az ifjú Presleyt. A szombathelyi és keszthelyi kötődésű Iron Cats pedig veszedelmesen meredek rockabillyvel csábítja a népeket a táncparkettre. Wild Evel már törzsvendégnek számít, a trashmuzsika ősembere, aki ezúttal duplán suhogtatja majd szimbolikus bunkóját. Egyszer, mint a hihetetlen DJ, Mrs. Sarah Lovett, majd pedig ceremóniamesterként Dr. Watusival (aki mellesleg a történelem- és a nyelvtudományok doktora, FH. Prof. Mag. Dr. Phil. Gerhard Baumgartner - és ez nem vicc... ). Ők ketten koronázzák majd meg a Ms. és Mr. G'schertnballt is.  A Vas megyei (Hosszúpereszteg, Szombathely) Crossroads Rockabilly Flash Team táncegyesületnek köszönhetően idén sem kell nélkülöznünk a forró hangulatú táncbetéteket sem.

Két grandiózus rendezvény igazán zseniális kombinációja: a legendás G'schertn Ball (azaz a Beretváltak Bálja: a G'scherten kifejezést a bécsiek használták anno a vidékiekre - mások szerint mindez épp fordítva volt), mint szórakoztató kultúrcserebere burgenlandiak és bécsiek közt, és a nemzetközi bandákkal tűzdelt Central European Rockabilly Festival (Közép-európai Rockabilly Fesztivál) ezen az éjszakán durván laza (vagy lazán durva?) partivá ötvöződik. A buli ebben a formában nem jöhetett volna létre a bildeini KuKuK és a bécsi Hawidere együttműködése nélkül, ami idén kiegészül a Freak Show-val. Valóban szédületes őrületre lehet számítani. Pszichiáterek lehetőleg maradjanak távol...

Egyedülálló eseményhez egyedülálló körítés dukál: a Stadl-t az ötvenes-hatvanas évek stílusában rendezik be - lesznek spéci italok, kényelmes ülősarkok, Dickes-Bar featuring Sir Dickes of Essling, popcorn-stand és miegyéb. Wild Evel és Dr. Watusi, aki ezúttal is és négy (!) nyelven kíséri a színpadra a bandákat.

A bálnak álcázott fesztivál előterében igazából a legkülönfélébb (kultúr)körökből érkező vendégrétegek találkozása áll: jampik és jampipik, egyszerű vidéki báj, pöttyös kartonszoknya, prolis lazaság, extrém csudabogarak, némi monarchikus nosztalgia, félénk és egyáltalán nem félénk falusi lányok, 57-es Chevy, ártatlan falulakók, őrült tetkók, Trabant 601, tulipiros ajkak és európai nyelvek kavalkádja keveredik (Érted, ajkak és nyelvek!!), és garantálja a hihetetlenül szórakoztató és fergeteges bulit. Ami úgy indult, mint egy vicces kis kultúrcserebere bécsiek és vidékiek között, mára a nyelvi és országhatárokat szaggató kultfesztivállá nőtte ki magát. Ez a G'schertn Ball, ez a C.E.R.F. Ez Európa. Elbűvölően színes. Hihetetlenül szórakoztató. Egyszerűen páratlan.

10. G'schertn Ball - 5th Central European Rockabilly Festival és Freak Show (C.E.R.F.) - 5. Közép-európai Rockabilly Fesztivál és Freak Show

2014. május 3., szombat

Beled/Bildein, Stadl (WeinKulturHaus, Hauptstr. 113) - rock'n'roll, garage, trash & insanity, azaz őrület

Kapunyitás: 19.30 | Kezdés:  20.30

Belépő elővételben: 13 €, a helyszínen: 16 €. Akció: Six-Pack 59,90-ért

Jegyek kaphatók: Hawidere (1150 Wien, Ullmannstr. 31), Boutique SUNSETSTAR Graz, Oberwarter Musikhaus, KUZ & GUT Güssing, Lendls Cukrászda-Vendégudvar, Kaufhaus Zax és die Wirten Étterem (utóbbi három Bildeinben), PIANHO Szombathely, (Hollán E. U. 9.)  illetve kényelmesen az interneten www.ntry.at/gschertnball

Grátisz kempinglehetőség! Amerikai autók és vespák tulajdonosai ingyenes VIP parkolási lehetőséget kapnak (regisztrálni kéretik, az első öt jelentkező számára ingyenes belépést is biztosítanak).

Info-Hotline: 0664/2201330

Internet: http://www.kukuk.at/

Rendező: KuKuK-Bildein

A közreműködő művészek:

The Pacifics (IRL)

4 ártatlan kölyöknek látszó dublini fiú. Lenyalt séró, iskolai egyenruha, decens mosoly. Aztán a színpadon... Átváltoznak dühöngő ÍR BESTIÁKKÁ. Repül a kardigán (és más ruhadarabok...) a sikogató csajok közé. Európa metropoliszain át vezető kanyargós útjukat széttört hangszerek, kottatartók és leányszívek szegélyezik. Igazi beatzene, bőven leborítva csípős garage és funky szósszal, és előadva hamisítatlan ír szívvel - húrszakadásig.

https://www.facebook.com/pacificsdublin

Dead Elvis & His One Man Grave (NL)

Na, ja - tényleg azt hittük sokan, hogy Elvis él és a Schwedenplatz mellett van virslisütödéje. Hát... Tévedtünk. Az egyáltalán nem halott Király ugyanis ehelyett parádésan bebizonyítja, hogy mi európaiak az egyemberes zenekarok frontján bizony jópár orrhosszal amerikai barátaink előtt járunk. Ez a hollandiai „Disgracland"-ből származó magányos rock'n'roll bozótharcos ma műfaj legjobbja. Primitív rockabilly, vad garage-rock'n'roll kis countryval keverve és megfűszerezve egy csipetnyi horror-punkkal. A színpadon pedig... nos, hát valami elképesztő TRASSSSH-LIVE-SHOW.

https://www.facebook.com/pacificsdublin

Ed Philips & The Memphis Patrol (HU)

Aki szereti Elvist és magyar, az ismeri őket. Elvist mindenki szereti. Ez itt egy magyar szöveg, tehát Te jó eséllyel magyar vagy. Ha még nem ismered őket, akkor Te vagy a kivétel... Hamisítatlan 50-es évek-hangulat. A zenekar az AlteRábán és a picture on-on és a Szentivánéjen is nagy sikerrel szerepelt már. Ed az újabb bizonyíték arra, hogy Elvis él.

http://www.elvispatrol.com

The Howling Hounds (Észak-Burgenland, AUT)

Vlad Tepes Dracul egyik kései egyenesági leszármazottja és egy veszett farkasszuka fékevesztett nászából születtek: LOODWOLF, DEATHWOLF, FLESHWOLF és THUNDERWOLF az Ausztriából végtelennek látszó  Fertő tó körüli pannon pusztákon nőttek fel. Hamar feltámadt bennük az emberhús iránti vágy. Miután a környékbeli falvak hamar elégtelennek bizonyultak étvágyuk csillapítására, fejükbe vették, hogy inkább hangszeres zenét tanulnak, és megalapították a legfélelmetesebb zenekart, amit a világ valaha látott.

https://www.facebook.com/pages/The-Howling-Hounds

Iron Cats (HU)

A szombathelyi és keszthelyi kötődésű Iron Cats magyarul nyomja a rockabillyt. Műsoruk főként saját szerzeményekből áll, de játszanak ismert magyar neorockabilly nótákat is. Számaikat humor és vadság jellemzi, a szövegekben a fiatalok zsigeri lázadása forr. Szerelem, zene, autók, barátok, ellenségek, nagy balhék, fájdalom, öröm, bánat... ez mind-mind megtalálható az Iron Cats dalaiban. A színpadi show elemei közül nem hiányozhat a nagybőgővel való fetrengés, a nagybőgőre állás, vagy épp a térdreesős gitárszóló sem! Az Iron Cats igazi tánczenét játszik - boogie ezerrel!

http://www.facebook.com/ironcatstrio

Crossroads Rockabilly Flash Team

A Hosszúperesztegen székelő Crossroads Kulturális és Sport Egyesület rockabilly csoportja 2008 óta foglalkozik az 50-es, 60-as évek zenéjére épülő táncokkal: jive, boogie, rockabilly, rock 'n roll, és mindaz, amit a rongylábak elbírnak. Lendületes, lelkes táncuk mindenkinek kedvet csinál a bulihoz.

https://www.facebook.com/CrossroadsKSE?fref=ts

DJs & Master Of Ceremony (Vienna, AUT)

Egyenesen Bécsből érkezik a C.E.R.F.keverőpultjához az ellenállhatatlan Mrs. Sarah Lovett (Little Weird Box), a kielégíthetetlen Mr. Wild Evel (Voooodo Hop) és - először Beleden - King Camp (Boneshakers). Bécs legjobb klubjait használják nappalinak (jelen esetben inkább éjjelit illenék mondani). Ezeket  a klubokat pedig rendre a fejük tetejére is állítják. Erre lehet számítani Beleden is.

A tavalyi buliról itt írtunk:

Vegytiszta rock 'n' roll - 4. Közép-európai Rockabilly Fesztivál

2013.05.27. - 03:45 | Büki László 'Harlequin'

Vegytiszta rock 'n' roll - 4. Közép-európai Rockabilly Fesztivál

Újra a hárékirályok és a tetkókirálynők vették birtokba a bildeini pajtát (Stadl). Május 25-én itt rendezték meg a legendás G'schertn Ballt, azaz a Beretváltak Bálját, valamint három ország öt zenekarának közreműködésével a Közép-európai Rockabilly Fesztivált. Az első pillanattól kezdve beindult a rongyláb, ringott a csípő és libbent a pöttyös szoknya a Stadlban, Dr. Watusi, a ceremóniamester pedig négy nyelven kísérte a színpadra a bandákat. A rendezők egy durván laza vagy lazán durva partit ígértek, és nem beszéltek mellé! Mi pedig a nyolcvanezres Szombathelyen továbbra is csak álmodunk olyan rockabilly-őrületről, ami tőlünk 25 km-re, egy nem egészen 300 fős faluban immár hagyomány.

Új hozzászólás