Ifjú hagyományőrzők szemléje - XII. Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivál Bükön

Képgaléria megtekintése2014.05.18. - 21:15 | Büki László 'Harlequin'

Ifjú hagyományőrzők szemléje - XII. Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivál Bükön

Vépről indult, de a Nyitra utcai ÁMK-ból került Bükre a hatalmas érdeklődéssel kísért, tizenhét néptánccsoportot felvonultató XII. Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivál, melyet május 17-én rendeztek meg a büki Sportcsarnokban. Az esemény Tóth Tamás, a Büki Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, valamint Horváth János 'Gedi', az Ungaresca Táncegyüttes nyugalmazott igazgatója nyitotta meg.

Május 17-én Bükön immár tizenkettedik alkalommal léptek színpadra a Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivál néphagyományt, néptáncot gondosan ápoló csoportjai. Az rendezvényen nemcsak a megyéből, hanem a megyehatáron túlról is érkeznek tánccsoportok.

Délelőtt a dr. Pesovár Ernő AMI évzárójával indult a néptánckavalkád, ahol több mint 200 táncos állt a fináléban a színpadon. Délután 3 órától pedig három órán keresztül adták egymásnak a színpadot a kapuvári, gencsapáti, soproni, szombathelyi, szentgotthárdi, gyűrújbaráti tánccsoportok.

A Dr. Pesovár Ernő AMI Kópic csoport Spiegel-Szabó Viktória-Spiegel Zoltán: Zálogos című koreográfiáját adta elő. A csoport 2012-ben alakult, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes egyik utánpótlás csoportja, tagjai 8-11 éves, alsós gyerekek. A csoport célja a vas megyei táncos hagyományok tovább éltetése mellett, a Kárpát-medence táncainak, hagyományainak megismerése. A Boglya zenekar kíséretében léptek fel.

A Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület Pendelyes csoportja (A/5.6. T/1.2.3.4. évf) a Nem úgy van most,mint volt régen... című műsorával mérettette meg magát. A Pendelyes Táncegyüttes - mely a Sopron Táncegyüttes utánpótláscsoportja - 1991 óta működik Sopronban. Tagjai a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc tanszakos tanulói. Művészeti vezetőik Sipos Ferenc és Szabóné Molnár Andrea.  Fő feladatuknak tekintik a magyarság tánckultúrájának megismerését, színpadra állítását és mindezeken túl a teljes paraszti hagyománykör feldolgozását. Az együttest a Lövői zenekar kísérte.



A Harmónia Művészeti Iskola Csörögi csoportja Küküllődombói táncok című koreográfiával lépett fel. Tagjai hat éve táncolnak, a csoport már alakulása óta rendszeresen vesz részt megyei és régiós bemutatón, szólótáncversenyen. E bemutatók az elmúlt években ezüst- és arany minősítést, és számos szólótánc díjat eredményeztek. Az elmúlt évben a felsősófalvi néptánctáborban ismerkedtek meg a küküllődombói táncanyaggal, melyből Velner Klára és Sikentancz Szilveszter néptáncpedagógusok készítették a most látható koreográfiát. Kísért Lipics Viola és zenekara.

Dr. Pesovár Ernő AMI Zsendice csoportja az idei tanévben szűkebb hazájának, Vas megyének táncaival és dalaival ismerkedett. A 6-11 esztendős táncosok e terület régi és új stílusú táncaiból, valamint a legkedvesebb polgári táncokból mutattak be egy csokorra valót - s jókedvükből, ami mindennapjaikat jellemzi... Csoportvezetőik Kővári Réka és Molnár Péter, a táncosokat kísérte a Boglya Népzenei Együttes.

Az Etalon AMI Kiscserókok utánpótlás csoportja lakodalmast mutatott be. A csoport 30  főből áll, alattuk az óvodás korosztály újabb 30 főt számlál. Életkoruk: 6-9 év. A csoport lendületes, táncolni és énekelni imádó gyermekekből áll.  A 2012/2013-as tanévben a Néptánc tanulmányi versenyen II. helyezést értek el, idén Sopronban a Regionális Szólótánc Versenyen 4 kisgyermekből 4-en Díjat kaptak. Műsoruk címe: Lakodalmas. Radák Márton és bandája kísérte a Némethné Delbó Krisztina vezette csoportot.

A Soproni Petőfi Általános Iskola-Pendelyes Táncegyüttes (15-18 évesek) Rábaközi képek címmel adott elő táncokat. A csoport a Sopron Táncegyüttes utánpótlás csoportja. Tagjai a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc tanszakos tanulói. Csoportvezető: Sipos Ferenc, Szabóné Molnár Andrea. A csoportot a Lövői zenekar kísérte.

A Dr. Pesovár Ernő AMI Mákvirág csoportja kalocsai táncokat adott elő, Harangoznak délre... címmel. A csoport 7 - 13 éves gyerekekből áll, 5 éve táncol együtt. Az évek során megismerkedtek több tájegység táncanyagával, az idei évben kalocsai táncokat tanultak. A csoportot Horváth Győzőné Pintér Andrea és Horváth Győző vezeti, kísérte a Boglya zenekar.

A Dr. Pesovár Ernő AMI Ispiláng csoportja a Hogy es vót... cmű koreográfiával lépett fel. A csoport 2003- ban alakult, szülői kezdeményezésre. A Gencsapáti Hagyományőrző Együttes közvetlen utánpótlása, illetve 2010 óta a Dr. Pesovár Ernő AMI kihelyezett csoportja. A csoport életkora 15- 18 év között van. Arany és ezüst minősítéssel is rendelkezik a csoport, melyeket a regionális gyermek néptánc minősítőkön szereztek. A csoport művészeti munkáját Spiegel- Szabó Viktória és Spiegel Zoltán irányítja. Kísért a Boglya zenekar.



A Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület Attól járjuk ügyesen címmel felcsíki táncokat adott elő a Lövői zenekar kíséretében.

A Dr. Pesovár Ernő AMI Kis Tücsök csoportja az Alapfok 6. évfolyam és a Továbbképző 1. évfolyam tanulóiból áll. A színpadra az idei tanév anyagából, a Bodrogköz táncaiból állított koreográfiát a két csoportvezető, Csollány Csaba és Csollányné Horváth Krisztina. Kísért a Boglya zenekar.

Az Etalon AMI Rábca csoportja Méhkeréki táncokat adott elő. A Rábca Néptáncegyüttes 2002-ben alakult Győrben, a Rába Néptáncegyüttes utánpótlás csoportjaként. Az akkori alapító tagok már a nagy együttesben táncolnak kiváló eredményekkel, de szívesen jönnek el a kisebbekhez, velük táncolni, vagy tanítani nekik. Jelenleg a gyermekek hetente 2x 3 órás próbán vesznek részt Győr belvárosában. A csoport összetétel meglehetősen vegyes, 7 éves kortól 13 éves korig járnak a próbára a fiatalok. Jelenleg a csoport létszáma 40 fő. Csoportvezető: Delbó Eszter. Kísért Radák Márton és bandája.

A „Partium" AMI Szentgotthárd Kópék csoportja Varga Antal: Gyere pajtás katonának.. című koreográfiáját adta elő. Az Intézmény a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes kezdeményezésére 2002-ben alakult néptánc tanszakkal, Szentgotthárd székhellyel és Nádasd, és Körmend telephellyel. A Kópék csoportja Varga Antal vezetésével szentgotthárdi tanulókból áll.

A Harmónia AMI Csobolyó Galga menti táncokat adott elő. A Csobolyó Néptáncegyüttes 1991-ben alakult a Győrtől 10 kilométerre fekvő Győrújbarát községben, mintegy 25 általános iskolás gyermek részvételével. Az évek alatt a Csobolyó a Nyugat-Dunántúli Régió jelentős műhelyévé fejlődött. Jelenleg közel 150 tagot számlál az óvodásoktól a felnőttekig, hat korcsoportban. A táncosok 2001 óta a Harmónia Művészeti Iskola növendékei. Most az általános iskolás korcsoport, a Cseperedők bemutatóját láthatta a közönség. Csoportvezető: Putz Katalin, kísért Lipics Viola és zenekara.



A kapuvári Kis Csiripiszli csoport rábaközi táncokkal lépett fel. A csoport tagjai az AMI, Kapuvár tanulói, 11-14 éves korosztály. Művészeti iskolánkban az egyes osztályok különböző, lassan feledésbe merülő népi elnevezéseket viselnek  csoportnévként. A csoport rábaközi böjti édességről kapta a nevét, melyet csíráztatott búzából készíttek elődeink. A jelző pedig arra utal, hogy iskolánkban van ilyen néven egy idősebb csoport is, akiket a most bemutatkozó csoport tagjai példaképnek tekintenek. Csoportvezető: Simon Andrásné, Simon András.

A Soproni Petőfi Általános Iskola Pendelyes Táncegyüttes mérai táncokkal is bemutatkozott. Csoportvezetőik Sipos Ferenc és Szabóné Molnár Andrea. Kísért a Lövői zenekar.

A „Partium" AMI-Szentgotthárd-Kalimpa csoportja Palenik József: Szigetközi eszközös és polgári táncok című koreográfiáját adta elő. A Kalimpa csoport a „Partium" AMI keretein belül dolgozik, Soós László és Korbacsics Anna vezetésével körmendi tanulókból áll. 
 
Végül az ETALON AMI Kiscserókok csoportja lépett fel, györgyfalvi táncokkal. Az ETALON AMI Kiscserókok csoportja 2000-ben alakult, az akkor még óvodás korú gyermekekből. Azóta ezek a táncosok már a Rába Táncegyüttes oszlopos tagjai. A jelenlegi csapat 10-14 éves táncosokból áll. Csoportvezető, koreográfus: Némethné Delbó Krisztina és Antal Áron. Kísért Radák Márton és bandája.

Eredmények:

Bronz minősítést kapott:

dr. Pesovár Ernő AMI Kópic és Zsendice csoportja,
Kapuvár - Kis Csiripiszli,
Partium AMI Kalimpa és Kópék csoportja

Ezüst minősítést kapott:

dr,Pesovár Ernő AMI Mákvirág csoportja,
Harmónia AMI Csobolyó csoportja,
Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület Pendelyes csoportja,

Arany minősítést kapott:

dr. Pesovár Ernő AMI Ispiláng csoportja,
Etalon AMI Kis Cserókok utánpótlás csoportja,
Harmónia AMI Csörögi csoportja,
Soproni Petőfi Általános Iskola Pendelyes Táncegyüttes,

Kiemelt arany minősítést kapott:

dr. Pesovár Ernő AMI Kis Tücsök csoportja,
Etalon AMI Kis Cserókok és Rábca csoportja

A zsűri tagjai:

Hahn-Kakas István néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Aranysarkantyús táncos, a zsűri elnöke
Lőrincz Hortenzia néptáncpedagógus, Aranygyöngyös táncos, a Népművészet Ifjú Mestere
Takács Gábor néptáncpedagógus, a Baglas Néptáncegyüttes vezetője

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás