Virágzás Napjai: Huszonegyedik alkalommal rendezik meg az Őrségben (jún. 6-9.)

2014.06.04. - 08:50 | vaskarika.hu

Virágzás Napjai: Huszonegyedik alkalommal rendezik meg az Őrségben (jún. 6-9.)

Helyszín: Őriszentpéter

Dátum: 2014.06.06 - 09.

Koncertek, kiállítások, valamint különböző művészeti előadások várják az érdeklődőket a 21. Virágzás Napjain, amelyet június 6. és 9. között rendeznek Őriszentpéteren. Bár a Virágzás Napjai nem kötődik közvetlenül az egyházi ünnephez, a rendezvényre minden évben Pünkösdkor kerül sor. Miből is támadt az első Virágzás Napjai? A semmiből - termékeny Semmiből. Égből hullott magocska lehetett, ami idepottyant és gyökeret eresztett. Nem kényeztették. Nem volt hozzá teória, hogy mire való, mire is kell nekünk, ha eddig nem volt. De aki így-úgy részt vett benne, annak nem kellett magyarázni: az volt, és maradt, aminek indult: „emberi találkozó a művészetek fényénél".

A hagyományosan pünkösdkor megrendezett művészeti fesztiválon fellép többek között a Zala Szimfonikus Zenekar, az Egy Kiss Erzsi Zene, Szokolay Dongó Balázs és a Kobzos Együttes.   

A programban a művészeti programok mellett helyet kapnak a gondolatkeltő, közvetlen tudástartalmat hordozó és közvetítő előadások is. Ezek kiválasztásánál minden elképzelhető műfaj szóba jöhet, az egyetlen kritérium az, hogy minőségi legyen'' - mondta Sülyi Péter, a Virágzás Napjai főszervezője. „A rendezvényen a fiatal tehetségek is rendszeresen lehetőséget kapnak egészen kisgyermek kortól kezdve, így a születőben lévő művészek pótolhatatlan tapasztalatot szerezhetnek azáltal, hogy érett mesterek közelségében, értő és figyelmes közönség előtt léphetnek pódiumra" - tette hozzá. A fiatal művészek a fesztivál ideje alatt reggelenként külön koncerteket tartanak Reggeli muzsika címmel az őriszentpéteri Malomban.

A rendezvény ideje alatt, június 7-én és 8-án Gondolkodó Együttlét néven több előadást is tartanak az őriszentpéteri Pajtaszínházban. Június 7-én Szerelmesek az alvilágban címmel Dr. Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem docense tart előadást az egyik római katambombában található különleges képsorozatról, ami alapján kideríthető, mit gondoltak a rómaiak az életről és a halálról. A mese vége című előadás a Háry János fináléjáról szól, Ungár István előadásában. Június 8-án a klagenfurti egyetem tanára, Dr. Böszörményi László beszél a tudomány határairól, és a művészethez és valláshoz kapcsolódásáról. Mi az, hogy könnyűzene!? - ez a címe Vedres Csaba zenész előadásának, amelynek témája a szórakoztatóipari tucattermék és az egyedi művészeti alkotás közti különbség, azok határai. Az előadások nyitottak, a közönség bekapcsolódhat az elmélkedésbe, közösen gondolkodhat az előadókkal.


Egy Kiss Erzsi Zene

Tavalyi hétrétországi előadása után visszatér az Őrségbe a Góbi Rita Társulat is Érintések című előadásukkal. Előadói estet tart Fenyő Ervin többek közt Čapek, Karinthy, Rilke és Tolsztoj műveiből. A zenei programok és előadások mellett különféle kiállítások is megtekinthetőek lesznek a fesztiválon, köztük Aknay János Kossuth-díjas festőművész alkotásai is, illetve két dokumentumfilmet is levetítenek: Sós Ágnes Szerelempatakját, és Ferenczi Gábor Overdose - Vágta egy álomért című filmjét a hírhedt magyar versenylóról.

A gyermekek számára a fesztiválon mindennap működő Iciri-piciri játszóház mellett a Budapest Bábszínház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház tart közös előadást Tíz emelet boldogság címmel. A kifejezetten családi napra tervezett pünkösdhétfőn a mesével, játékkal és zenével töltött családi délelőtt részeként Écsi Gyöngyi egy palóc népmesét is előad meseszínházában.

A napokra lebontott teljes program ide kattintva megtekinthető!

Új hozzászólás