Indián tavasz mellzsonglőrrel - Az NYME Művészeti Intézetének diplomakiállítása a Képtárban

Képgaléria megtekintése2014.05.23. - 01:30 | Büki László 'Harlequin'

Indián tavasz mellzsonglőrrel - Az NYME Művészeti Intézetének diplomakiállítása a Képtárban

Disznóbőr-tetoválás, graffiti, szénrajz, zsiráfot formázó 8 részes, egyedi technikájú papírmetszet, fotórealista ceruzarajz - a Művészeti Intézet végzős hallgatóinak diplomakiállítása ismételten vizuális orgazmussal felérő élményt nyújtott a Képtárban.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti Intézetének kézműves és képi ábrázolás szakon végző hallgatók diplomakiállításának évek óta a Szombathelyi Képtár ad helyet, ennek következtében a diplomaművek valódi kiállításként működnek. A tárlat egyrészt betekintést ad a Művészeti Intézetben folyó munkáról is, a különféle technikákról, különféle látásmódokról, másrészt a hallgatók több éves tevékenységükről adnak számot. A hazai művészeti lapok közt kiemelkedő Új Művészet is rendszeresen foglalkozik az Intézet diplomakiállításával az MKE és a MOME diplomázói mellett.

A Művészeti Intézeten belül működik a Rajz- és a Zeneintézeti tanszék. Az előbbin kézműves és képi ábrázolás szakon, s ismét osztatlan tanárképző szakon folyik oktatás. A Képtár diplomakiállításán a képi ábrázolás szakon végző képgrafika, festő, díszítőfestő szakirányon végző nappali tagozatos és a levelező szakon végző kézművesek, textilesek munkái kerültek kiállításra. Az egyetemen sajnálatos módon idén már nem indul a kézműves szak, melynek utolsó hallgatói jövőre végeznek.

Ezt a Művészeti Intézetben folyó többféle munkát és a hallgatók mind tematika, mind technika szempontjából változatos műveit jól tükrözi a Polifónia 2014 cím. A Művészeti Intézet célja, hogy a diákok ne csak képben legyenek a kortárs vizuális nyelvvel, hanem hogy ők maguk is képesek legyenek részt venni a kortárs művészeti életben, mi több a tanári mesterképzésben és az osztatlan tanárképzésben résztvevők képesek legyenek ezt a szemléletet továbbadni az általános és középiskolás diákoknak.

A karon lévő tehetséggondozó szakkollégium, de különösen az Intézet keretei közt működő Kísérleti Műhely ad lehetőséget a tehetséges és ambiciózus hallgatók részére a különböző kísérletezéseknek és kreativitásuk minél szélesebb terepen való megjelenésének. 

A diplomakiállításon köszöntőt mondott Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója és Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója. A kiállítást Pados Gábor, az acb Galéria és az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosa nyitotta meg. Az eseményt Dr. Bordács Andrea esztéta, a Művészeti Intézet igazgatója moderálta.

A kiállítás megtekinthető: 2014. május 22-június 22-ig.
Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig 10-17 óráig, csütörtökön 10-18 óráig, hétfőn zárva

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás