Múzeumi programajánló (máj. 29. - jún. 5.)

2014.05.27. - 00:10 | vaskarika.hu

Múzeumi programajánló (máj. 29. - jún. 5.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2014.05.29 - 06.05.

Adria kiállítás, Magyar régészet napja, ingyenes tárlatvezetés, kerekasztal beszélgetés - ezt kínálják a szombathelyi múzeumok csütörtöktől csütörtökig.

Iseum Savariense 

Május 29. (csütörtök) 18.00

Út az Adriához - a Mediterráneum vonzásában/Örökzöld szentély - az Adria növényvilága 

Kiállításmegnyitó

A kiállítás ókori asztali készletek, kerámia- és üvegedények, valamint amforák segítségével idézi meg az egykor Savariában élt rómaiak életmódját, kultúráját és kapcsolatait. Az értékes és látványos műtárgyak ízelítőt adnak a mediterrán világból, amelyből a Borostyánút menti római városok, közöttük is elsőként Savaria kaphatta a legtöbbet.
Az Iseumban ezúttal megelevenednek az Adria partvidékének jellegzetes őshonos
és a mediterrán kultúrtájat idéző egzotikus növényei is.

Május 30. (péntek) 10.00 - 18.00

A magyar régészet napja

Legyél te is régésztechnikus! - régészeti játszóház gyerekeknek és felnőtteknek

Római kori utak, falak és sírok feltárása valódi ásatási szelvényekben. Kincskeresés fémdetektorral. Régészek munka közben. Híres „szombathelyi" régészek portréi - mini tárlat.


Savaria Múzeum + Iseum

Június 1. (vasárnap) 15.00

Ingyenes tárlatvezetés

A Víz alatt - múlt felett és az Út az Adriához - A Mediterráneum vonzásában, Örökzöld szentély - Az Adria növényvilága című kiállításokban

Tárlatvezetők: Dankovics Róbert, Balassa Krisztina, dr. Balogh Lajos

Adria: A közelség tengere - kiállítássorozat az Adriáról

2014.05.15. - 00:20 | Büki László 'Harlequin'

Adria: A közelség tengere - kiállítássorozat az Adriáról

"A Savaria Múzeumba megérkeztek az olajos hordók, a cápa az alagsorban várja, hogy alkoholos tartályba költözzön, az újabb szállítmány a tengerből előkerült amforákkal éppen Szombathely felé tart Splitből ... egyszóval gőzerővel formálódik az első Adria-kiállítás." Rendhagyó sajtótájékoztatóra várták a sajtó képviselőit május 14-én a Savaria Múzeumba. A nyár során egy 8 kiállításból álló sorozat indul, amelynek központi témája az Adria lesz. Az első kiállítás május 18-án nyílik, az Adria élővilágát mutatja be és a víz alatti régészetből ad ízelítőt. Írásunkban részletesen ismertetjük a kiállítássorozatot.

Savaria Múzeum

Június 3. (kedd) 17.00

Víz alatt - múlt felett. Tematikus tárlatvezetés az Adria élőlényeiről a múzeum új kiállításában dr. Vig Károly természettudóssal

Június 4. (szerda) 17.00

Határon innen, határon túl.

Kerekasztal-beszélgetés a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Résztvevők: dr. Gráfik Imre, dr. Horváth Sándor, M. Kozár Mária és dr. Illés Péter néprajzkutatók

A Vasi Múzeumbarát Egylet szervezésében.

Vasi Múzeumi Látványtár

Május 30. (péntek) 10.00 - 18.00

A magyar régészet napja

Legyél te is régész egy napra! Sírok, istenek, kultuszok és szent területek kutatása - előadások, foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek. Mesterségem címere: R-Sz! Pattints Te is! KINCS! - Tárjunk fel együtt egy 3000 éves áldozati kincset! Szent helyek és szent fejek - történeti embertani bemutató. Kalandos műtárgyfelismerés.

Szombathelyi Képtár

Június 5. (csütörtök) 17.00

Tengerre magyar! - Fiume magyar emlékezete

Skultéty Csaba gyűjteménye. Kiállításmegnyitó

"Tengerre magyar!" - hangzott Kossuth Lajos felhívása, felidézve azt az időt, amikor még magyar hajók horgonyoztak az Adriai-tenger kikötőjében. Fiume az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország legnagyobb kikötője, a Szent Korona legszebb gyöngyszeme volt. A hajófedélzetet imitáló kiállítás a város egykori pezsgő életét mutatja be, Skultéty Csaba több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően korabeli dokumentumok, tárgyi emlékek, makettek és hajóberendezések segítségével.


Új hozzászólás