Top Vasi Pop - Megyei zenekarok dalai - I. rész

2014.05.30. - 00:20 | Büki László 'Harlequin'

Top Vasi Pop - Megyei zenekarok dalai - I. rész

Kísérletet teszünk arra, hogy ne csak a fesztiválfősodor bandái, vagy a rádiókban hype-olt zenekarok jussanak el a füledig. Tárd "szélesre" a kagylóidat, mert egy sorozat erejéig berámoljuk rajta a Vas megyei hangkeltők legjavát. Készülj fel rá, hogy úgy meglepődsz, mint akácméz a brüsszeli piacon.

Soulwave

Biztosan erre nyomnám tövig a gázpedált a Scenic-ben (hah..), ha gyorsulásbajnok verda lenne, és működne benne bármi zajkeltő a csomagtartóban guruló Tatanka-kulacsokon kívül. Nekem a Soulwave a helyi Rolling Stones, ez a jóféle seggrázós opusz pedig bármelyik Stones-albumon simán megállná a helyét! Ilyenkor tér vissza az élőzenébe vetett hitem! Hangerőt neki és ne szégyelld a lábadba "épített" r'n'r-t. Simán kitör, mert a fíling bet(t)ör...

 

Zaporozsec

Az Ypszi-Kispál vonal tagadhatatlan kihallik, de semmi para nincs ezzel. Balogh Zsolt értő módon gardírozza a brigádot a rádiók játszási listájára és az "alternatív" - holott szerintem csak simán pop - gitárzenekarok másodvonala felé. Ideális gimis szerelmek fellobbantásához és rövidtávú ábrándozásokhoz.  

 

Karak

A Karak név telitalálat plusz palindrom, de legfőképp beszélőnév, főleg ha úgy közelítünk hozzá, hogy mondjuk a Lovasi nevű zenészróka a nagybáty, és Karak a tanulékony kisróka. Örökségátvételből jeles, de ez önmagában édeskevés, ha nincs mellette saját kútfős plusz. Márpedig itt nagyban plusszolás esete forog fenn. Sorok íróját ritkán éri zenei sokkhatás, pedig sok hatás érte már Apolló jóvoltából, mégis, ez a zseniálisan stílusegybeolvasztás mindent überel. Hogy lehet, hogy Lovasi által már-már tökélyre fejlesztett kispálos népdanolászást simán meg lehet fejelni még? Például így...?

 

Újvilág Utca

Nálam most ők a helyi No. 1. Egy jó menedzser Ámerikában már listákra térítette volna őket, s most ők lehetnének a magyar Arctic Monkeys, mert valamilyen kapaszkodó, befutott név szinte kötelező hasonlítgatnivalónak. A magyar klubzenészsors nem feltétlen a sikerekből, inkább a buktatók szülte inspirációkból táplálkozik. Itt egy gimis banda, meglepően érett gondolatvilággal, kócos szertelenséggel, zsebre vágott álmokkal. Ha most 18 lehetnék, kapaszkodnék abba a vitorlába, ami a hajójukat repíti. Vagy szél lennék.

 

Hamberger

Egy húszfős társaság minden tagja gyűjtsön ölnyi rőzsét, valakinél legyen gyufa, gyújtson alá, üljék körbe, s a lobogó tűz fényéből szűrődjön elő a Hamberger imbolygó sziluettje. Ugye, de klassz így? Engem megkarcolt egy kis Balaton (vagy inkább Trabant) utánérzet. Mi lenne, ha Méhes Marietta hangját behelyettesítenénk ebbe a hangulatba? Ugyehogy?

 

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Fernando Csicsanadrag 2014.05.30. - 21:08
Albán Hatás? Vészfék?
BLH 2014.05.30. - 21:20
Türelem... I. rész.... Részenként 5 dal. MilliJÓ van még! :) Ötleteket köszönjük. :)
Kiss Péter 2014.05.31. - 21:22
Albán hatás? Te jó ég, az szilveszteri kabaré műsorba max jó lenne, de máshová nem :D
easyrider 2014.06.03. - 02:33
Hallgattam Albán hatást. Nem győzött meg. :) Létezik még a zenekar? Amúgy jó ötlet a sorozatot! Hip-hop formációkat is érdemes belevenni.
Laci 2014.06.12. - 21:23
Szerintem Méhes Marietta ultrahamis hangja merénylet volt a fülek ellen. Dehát nem kell ugyanazt szeretnünk. Örülök, hogy van legalább 1 rajongója.
Az eszkimó asszony fázikban nyújtott alakítása pedig már szinte a karikatúra határát súrolta.
sorhadinho 2014.06.13. - 14:27
Laci, neked nem jött át a korszak üzenete, hangulata. Az egy életérzés volt, ami nem a tökéletes énekhangra, hanem egy lázadásra, egy régi rendszertől való elszakadásra bíztatott. :) Ne a tökélyt keresd mögötte, hanem az életérzést. A tökéletes élet pedig unalmas! :))
Laci 2014.06.14. - 14:03
Igaz lehet, Marietta nem jött át. A Kontroll Csoport viszont valahogy átjött. Voltam anno 1 koncertjükön. Rettenetesen zenéltek, de volt a bulinak egyfajta feelingje, ahogy a hátsó sorban két mereven álló bőrkabátos napszemüges szerv figyelte a koncertlátogatókat.