Műhelytitok - Sütő Éva textilművész kiállítása a Képtárban

Képgaléria megtekintése2014.05.28. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Műhelytitok - Sütő Éva textilművész kiállítása a Képtárban

Május 27-én a Képtárban nyílt meg Sütő Éva textilművész kiállítása Műhelytitok címmel. A tárlatot Cebula Anna igazgató és Tóth Csaba festőművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A május 27-én élénk érdeklődés mellett megnyílt tárlaton a művésznő rendhagyó módon mutatja be a munkák megszületésének folyamatát, a téma körüljárását, a gondolattól a megvalósulásig. Ezek rajzos tervek, színtervek, történeti háttérkutatások, variációk. A szakrális munkákhoz készült gyűjtési anyagok, jelképek grafikus feldolgozásai.

Sütő Éva különösen sokat foglalkozott Szombathelyhez kötődő legendákkal, az antik várossal, a város híres szülöttjének, Szent Mártonnak történetével, valamint a barokk kori városról ma még fellelhető töredékes emlékképpel. Mindezekből születtek meg selyemre festett fali, illetve zászlótextiljei, a veduta jellegű háromrészes úti kárpit, selyemre festve és a francia gobelin technikával készült "Anno Sabaria" című munkája.

Érdekes módon mindig foglalkoztatta a múltunk, legendáink, így születtek meg a "Legenda", az "Őseink fejfedői" faltextil és a textiltárgyak.

A minimális gondolatok textilben, bőrben elbeszélve egy sajátos műfaj: a minitextil tárgyai, melyek a talált tárgyak inspirációiból születtek /Túlélőbörönd, Honfoglalás, Zikkurátok, Textiles optika, stb/. A textil varázslatos anyag, élő és alakítható, a vele való kísérletezés végtelen gondolatsort indíthat el. Így jöttek létre a Szalagmánia sorozat darabjai, a batikolt nemezszalagokkal való játék, a 2000. évi Napfogyatkozás zászlaja, a Víz alatti zikkurátok, a Textiles optika.

A bőr, mint anyag további igézetet jelent - a formálhatósága, a simulékonysága. Egy velencei utazás emlékei a "Venezia Vecchia sorozat maszkban elbeszélve, valamint néhány bőrbugyor, mágikus varázskavicsokat rejtve.

Sütő Éva munkáira általában jellemző a sorozatban való gondolkodás, csoportba rendezés egy témán belül, ez talán - véleménye szerint - „iparos múltjából" való beidegződésnek tudható be.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás