Verbunk-punk és csárdás-indie a Végállomásban (máj. 31.)

2014.05.30. - 00:10 | Büki László 'Harlequin'

Verbunk-punk és csárdás-indie a Végállomásban (máj. 31.)

Helyszín: Végállomás Klub, Szombathely

Dátum: 2014.05.31.

Május 31-én, szombaton a miskolci betyárok, azaz a Bohemian Betyars látogat a nyugati végekre, akiket a - nevével ellentétben - nem éppen "öreg róka" Karak fog beelőzni a Végállomás Klubban. Beharangozunk s biztosan ott is leszünk!

A verbunk-punk műfajteremtő bandája szeptemberben Berlinbe költözik, de addig lesz szülinapi buli és még egy kört tesznek Európában. A hat tagból álló zenekar 2009-ben alakult. A hegedűs, és a bőgős népzenei múltját összekeverték a többi tag alternatív vonalával, beleöntötték egy nagy kondérba, felfűtötték a punk, és a ska dinamizmusával, majd megfűszerezték Kárpát-medence dallamvilágával. Kétórányi közepes lángon való főzés után kész is lett a hamisíthatatlan kőleves, ami köztudottan kétszer csíp. Pár hónap finomítás után megkóstoltatták a miskolci közönséggel, a recept bevált, így a bohém betyárok egyre messzebb vihették a hírét.

A zenekar június 13-án az A38 hajón ünnepli majd ötödik születésnapját, majd július közepén újból elindulnak - egy hónapra - szerte Európában muzsikálni. A hazai rajongók nagy bánatára pedig szeptemberben Berlinbe költözik a csapat. "Minimum egy évre tervezzük az ottlétet, de majd meglátjuk, mennyi lesz belőle" - mondta sejtelmesen Palágyi Máté. Előtte azonban egy nagy búcsúbulit csap majd a Bohemian Betyars az Akváriumban, szeptember 26-án.


 

A szombati buli hangulatfokozásáról Vas megye képviseletében a Karak gondoskodik.

"Rengeteg rossz zenekarnév jutott eszünkbe. Állatos nevet akartunk, de nem úgy direktben. Balázs a dobosunk, akinek nagyon jó humorérzéke van, és merő viccből odalökte, hogy Karak. Mondtuk, hogy mint a... és erre mondta, hogy mint a Karak a Vukban. És akkor így megálltunk, a Matyi röhögött, és ez a név tuti befutó lett. (...) "

A 2010-ben alakult nagyszerű Karak zenekar 2010-ben alakult, és ez nagyszerű! A zenekart Németh Bence (ének, gitár, hegedű) és Németh Balázs (dobok) alapította, amelyhez előbb Papp Gábor (basszusgitár) csatlakozott; újabb gitáros helyett aztán Kapiller Mátyás brácsajátékával lett teljes a zenekar.  

Így az addig is erős népzenei hatások felerősödtek és így lett teljes a leginkább "indie-folk"-ként jellemezhető zenekar. Az angolszász "alternatív" rock és a népzene szokatlan kettőssége adja azt az igazán különleges hangzást, amelytől a zenekar újszerű de mégis valahol a régiből építkezik. 

"Olyan zenét szeretnénk csinálni, amilyet szeretünk, azaz legyen kicsit népzenés, de legyen benne meg az indie-s dög is. Mindezt lehetőleg a legközhelymentesebb szövegekkel, és normális hangszereléssel. Legalább is erre törekszünk."

 

Új hozzászólás